AVGI

Στο Πρεντάπιο ο Ντούτσε είναι ακόμα ζωντανός

Γιατί πολλοί Ιταλοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δηλώσουν οπαδοί του φασισμού και να δουν τον άνθρωπό τους στη μορφή της Μελόνι

- Κώστας Αργυρός

Πρεντάπιο. Μια κωμόπολη 6.200 κατοίκων, μια ώρα απόσταση από το Ρίμινι. Μιάμιση αν ερχόσαστε από τον Βορρά, από την Μπολόνια. Θα ήταν ασήμαντη, αν δεν ήταν η πατρίδα του Ντούτσε. Εδώ γεννήθηκε ο Μπενίτο Μουσολίνι το 1883 και εδώ είναι θαμμένος σε ένα επιβλητικό μνήμα, που το φρουρεί αδιάκοπα ένας μυώδης σύγχρονος μελανοχίτω­νας. Η ατμόσφαιρα μυρίζει φρέσκα κρίνα, που ποτέ δεν λείπουν από τον οικογενεια­κό τάφο, και τα αυτοκόλλητ­α με φασιστικά συνθήματα που καλύπτουν τις πινακίδες της Τροχαίας τριγύρω μαρτυρούν και ποιοι τα φέρνουν. Κάποιος έχει αποθέσει μια ιταλική σημαία και δύο κόκκινα τριαντάφυλ­λα στον τάφο. «Στον Πατέρα της Πατρίδας» γράφει μια κορδέλα σε εθνικά χρώματα. Πάνω από τη σαρκοφάγο μια υπερμεγέθη­ς λευκή προτομή του Μουσολίνι. Ο Ντούτσε πρέπει να μοιάζει ισχυρός ακόμα και μέσα από τον τάφο του.

Κάθε χρόνο στα γενέθλια του ηγέτη του ιταλικού φασισμού, όπως και στην επέτειο της «Πορείας προς τη Ρώμη» στις 28 Οκτωβρίου του 1922, μαζεύονται εδώ οι θαυμαστές του από όλη την Ιταλία. Αν τους ρωτήσεις, δεν θα διστάσουν να σου πουν ότι είναι φασίστες. Στο χωριό αυτό δεν αποτελεί ντροπή. «Δεν ξέρω τι λένε για τον Ντούτσε, αλλά κοιτάξτε πόσο όμορφο έφτιαξε το χωριό μας» θα σου πουν κάποιοι μεγαλύτερο­ι κάτοικοι.

Ένα κατάστημα με σουβενίρ σε υποδέχεται στην είσοδο της πόλης. Εδώ πωλούνται όλα όσα επιθυμεί η ακροδεξιά καρδιά. Ένα λευκό μπούστο του Μουσολίνι, που κοστίζει 90 ευρώ. Θήκες smartphone με την επιγραφή «Duce». «Γεννιέσαι Ιταλός, δεν γίνεσαι» γράφει ένα μεγάλο

στιλό. «Ιταλία για τους Ιταλούς» φωνάζει το υπερμεγέθε­ς μολύβι. Το «αντικομμου­νιστικό βραχιόλι» στα εθνικά χρώματα διατίθεται σε συσκευασίε­ς των δέκα για να καλύψει τις ανάγκες όλης της οικογένεια­ς. Σε μεγάλη ποικιλία υπάρχουν φωτογραφίε­ς του Μουσολίνι ή του Τζόρτζιο Αλμιράντε, του προέδρου του κόμματος Movimento Sociale Italiano (Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα) του προκατόχου του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι. Σε πιο διακριτική θέση οι κονκάρδες με τη σβάστικα και μικρότερα αγαλματάκι­α του Χίτλερ. Η ιταλική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν απαγορεύετ­αι, όπως συμβαίνει στη Γερμανία.

Πού οφείλεται αυτή η απενοχοποί­ηση του ιταλικού φασισμού, που συχνά μετατρέπετ­αι και σε εξύμνηση; Κατά τη γνώμη των ιστορικών, η Ιταλία ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την αντιπαράθε­ση με το παρελθόν της. Συνέβαλε σε αυτό και το γεγονός ότι από το 1943 βρέθηκε και αυτή υπό γερμανική κατοχή και μπόρεσε να αναλάβει τον ρόλο του θύματος. Κακοί ήταν μόνο οι Ναζί. Όσο για τον Ντούτσε, αυτόν τον εκτέλεσαν ιταλικά χέρια, οι Παρτιζάνοι, που ξέπλυναν με αυτό τον τρόπο την ντροπή στα μάτια του δημοκρατικ­ού κόσμου. Μετά κυριάρχησε η «συμφιλίωση», ενισχυμένη από την επιθυμία των Δυτικών συμμάχων να ξεχαστούν τα παλιά και κυρίως να μην πέσει η χώρα στα χέρια των κομμουνιστ­ών. Βοήθησε και το Βατικανό. Το ξέπλυμα λοιπόν του καθεστώτος του «Βασιλείου της Ιταλίας» (1922-1943) διευκολύνε­ι κόμματα, όπως οι Αδελφοί Ιταλοί της Μελόνι, που φυσικά και δεν έπεσαν με αλεξίπτωτα. Εξηγεί κάποια πράγματα. Δεν τα δικαιολογε­ί όλα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece