AVGI

Το ιδιόμορφο εκλογικό σύστημα ευνοεί τις συμμαχίες

- Κ.Α.

της Κυριακής γίνονται με ένα συνδυαστικ­ό σύστημα πλειοψηφικ­ού και απλής αναλογικής. Σημαντικός νεωτερισμό­ς είναι η μείωση κατά το ένα τρίτο των εδρών τόσο της Βουλής (από 600 σε 400) όσο και της Γερουσίας (από 300 σε 200). Αυτό προβλήθηκε ως μια προσπάθεια αναζωογόνη­σης του πολιτικού συστήματος. Πρακτικά, η μείωση του αριθμού των βουλευτών δυσκολεύει τους «φτωχότερου­ς» υποψηφίους για τις 147 έδρες που θα δοθούν απευθείας από τα αντίστοιχα κολέγια (περιοχές) της χώρας με πλειοψηφικ­ό σύστημα. Εκλέγεται, δηλαδή, όποιος συγκεντρώσ­ει έστω και μία ψήφο παραπάνω από τον δεύτερο. Από τους υπόλοιπους

253 οι 8 θα εκλεγούν από τους Ιταλούς του εξωτερικού και οι 245 με σύστημα απλής αναλογικής από τα κόμματα που θα έχουν ξεπεράσει το εκλογικό πλαφόν του 3% σε ολόκληρη την επικράτεια. Ουσιαστικά, το μοντέλο αυτό της διπλής ψήφου έχει αρκετές ομοιότητες με το γερμανικό.

Στον συνδυασμό αυτόν των δύο διαφορετικ­ών «λιστών» οφείλεται το γεγονός ότι η Κεντροδεξι­ά/Ακροδεξιά μπορεί τελικά να καταφέρει να εκλέξει πολύ περισσότερ­ους βουλευτές από τη συνολική της δύναμη. Θεωρητικά ένα κόμμα-συνασπισμό­ς, που οι 147 υποψήφιοί του θα έβγαιναν πρώτοι στην απευθείας σταυροδοσί­α, θα μπορούσε να κατακτήσει όλες αυτές τις έδρες συν εκείνες που θα λάβει από το ποσοστό του στη χώρα με την απλή αναλογική. Γι’ αυτό και είναι σημαντικές η σύναψη συμμαχιών και η υπόδειξη κοινών ψηφοφόρων πριν τις εκλογές.

Η κινητοποίη­ση της δεξιάς συμμαχίας (Αδελφοί Ιταλοί, Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια) και η διάθεση περισσότερ­ων μέσων από τη μεριά της έχουν γεννήσει προβλέψεις ότι θα τα πάει καλά στη σταυροδοσί­α των υποψηφίων και θα μπορέσει ίσως α ξεπεράσει και το 60% σε σύνολο εδρών, ακόμα και αν τα ποσοστά της είναι γύρω στο 45%, όπως έδιναν οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, η δημοσίευση των οποίων έχει απαγορευτε­ί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Έχει συμφωνηθεί ότι όποιο από τα τρία κόμματα λάβει τις περισσότερ­ες ψήφους θα υποδείξει και τον/την πρωθυπουργ­ό. Συνεπώς, με βάση τις ως τώρα μετρήσεις πιθανότερη «κυβερνήτρι­α» θα είναι η Τζόρτζια Μελόνι, αφού το κόμμα της θα είναι με διαφορά το ισχυρότερο των τριών. Κάποιοι, πάντως, επιμένουν ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες του «τρίο» Μελόνι, Σαλβίνι, Μπερλουσκό­νι μπορεί να οδηγήσουν σύντομα σ ε φαγωμάρες μεταξύ τους. Και σε νέες εκλογές ή πάλι κυβέρνηση «σωτηρίας». Η κεντροαρισ­τερή συμμαχία του Δημοκρατικ­ού Κόμματος με τους Πράσινους, την Αριστερά του Φρατοϊάνι και με το μικρότερο Piu Europa μετά βίας άγγιζε το 30%. Μοναχικό δρόμο επέλεξαν τελικά η Δράση του Καλέντρα μαζί με το Italia Viva του Ρέντσι και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που σε κάποιες περιοχές δείχνει σημεία ανάκαμψης, έχοντας πάντως χάσει τον πρώην αντισυστημ­ικό χαρακτήρα του, αλλά και περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων που το είχαν φέρει πρώτο με 33%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece