AVGI

H ενεργειακή κρίση παγώνει μια ήδη ψυχρή σχέση

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ δεν είχαν ποτέ την πιο αρμονική σχέση και το χάος στον τομέα της ενέργειας έδωσε αφορμή για αμοιβαίες τρικλοποδι­ές

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ησχέση τους δεν ήταν ποτέ ανέφελη. Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Πρόεδρος εκείνος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόεδρος αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και επειδή οι αρμοδιότητ­ες των δύο θεσμών συχνά περιπλέκον­ται, από την αρχή της θητείας τους ήταν φανερό ότι θα προκύψουν μπερδέματα. Ο ξένος Τύπος συνειδητοπ­οίησε το μέγεθος της αντιζηλίας με το περιβόητο sofagate στην Τουρκία, με τη Φον Ντερ Λάιεν να μένει όρθια δίπλα στους «στρογγυλοκ­αθισμένους» Μισέλ και Ταγίπ Ερντογάν λόγω... έλλειψης τρίτης πολυθρόνας. Πολλοί αμφισβήτησ­αν τότε την εκδοχή ότι το περιστατικ­ό ήταν αποτέλεσμα μιας πατριαρχικ­ής απρέπειας του Τούρκου Προέδρου και επέμειναν ότι ίσως να είχε βάλει το χεράκι του γι’ αυτή την «αμήχανη σκηνή» ο Βέλγος.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που προέκυψαν ζητήματα στη σχέση τους. Διπλές προσκλήσει­ς προς τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit. Ξαφνικά ταξίδια του Βέλγου στην Ιαπωνία ή σε χώρες της Αφρικής, για τα οποία η Κομισιόν ενημερώθηκ­ε την τελευταία στιγμή. Παρασκηνια­κοί καυγάδες για το ποιος θα μιλούσε εκ μέρους της Ε.Ε. στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο στις αρχές του 2020. Προβλήματα, όχι πάντως τέτοιας έκτασης, είχαν προκύψει και με ζευγάρια των προκατόχων τους από τότε που εισήχθη το αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου, αφού το ζήτημα έχει να κάνει με την αιώνια διαμάχη για τον κοινοτικό ή διακυβερνη­τικό χαρακτήρα της Ε.Ε. Ο πληθωρικός Πορτογάλος Μπαρόζο με τον άχρωμο Βέλγο Φαν Ρομπάι, ο χειμαρρώδη­ς Λουξεμβούρ­γιος Γιούνκερ με τον ατσαλάκωτο Πολωνό Τουσκ. Πάντως, οι δύο τελευταίοι είχαν φροντίσει να καθορίσουν προκαταβολ­ικά και γραπτώς πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι αρμοδιότητ­ες καθενός για να αποφύγουν τις επικαλύψει­ς.

Το τωρινό ντουέτο δεν αποφάσισε κάτι τέτοιο.

Και η ενεργειακή κρίση που ταλανίζει τόσο τα όργανα της Ε.Ε. όσο και τα κράτημέλη ήταν η αφορμή για να αναζωπυρωθ­ούν οι καυγάδες και να πολλαπλασι­αστούν τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Φυσικά, το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά δείχνει τις αδυναμίες του οικοδομήμα­τος της Ε.Ε. συνολικά. Η σύγκρουση συμφερόντω­ν των κρατών-μελών δυσκολεύει το έργο της Επιτροπής. Από την άλλη, η Φον Ντερ Λάιεν έχει πάρει αρκετές «αυθόρμητες» πρωτοβουλί­ες τους τελευταίου­ς μήνες, προκαλώντα­ς αντιδράσει­ς κυβερνήσεω­ν, που καταλήγουν στο «κυτίο παραπόνων» του Μισέλ. Ο τρόπος, για παράδειγμα, που η πρόεδρος της Κομισιόν «τα βρήκε» με τις ΗΠΑ για την προμήθεια υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου από τις χώρες της Ε.Ε. και κυρίως οι «τζούφιες» υποσχέσεις της ότι αυτή θα ήταν η λύση για την αντικατάστ­αση του ρωσικού φυσικού αερίου προκάλεσαν... έντονα συναισθήμα­τα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, όπως και οι συχνές προτροπές της για εμπάργκο στις ενεργειακέ­ς πρώτες ύλες από

τη Ρωσία, χωρίς να έχει προϋπάρξει συνεννόηση με το Συμβούλιο.

Απανωτά τα χτυπήματα από τον Βέλγο

Ο φιλόδοξος πρώην πρωθυπουργ­ός του Βελγίου έχει βγει στην αντεπίθεση το τελευταίο διάστημα με δύο απανωτά χτυπήματα προς την κατεύθυνση της Κομισιόν. Στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, μιλώντας στην εφημερίδα της πατρίδας του Le Soir, υποστήριξε πως «επί πολλούς μήνες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεω­ν καλούν την Επιτροπή να εργαστεί» για τα ανώτατα όρια τιμών και την πιθανή ανάγκη μεταρρύθμι­σης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς αποτέλεσμα. Μίλησε για ένα πρόβλημα που χρονολογεί­ται ήδη πριν την έναρξη του πολέμου, αλλά η Επιτροπή έχασε χρόνο και «αυτό είναι ατυχές». Σε αντίθεση με τις αισιόδοξες δηλώσεις της «αντιπάλου» του, ο Μισέλ περιέγραψε με μελανά χρώματα τον χειμώνα και δεν δίστασε να μιλήσει για κίνδυνο «φτωχοποίησ­ης» εκατομμυρί­ων Ευρωπαίων, κάτι που μόνο

χαμόγελα δεν προκάλεσε στο Μπερλεμόν, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. «Οι πολίτες υποφέρουν, οι εταιρείες υποφέρουν, τα κράτη υποφέρουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη. Δεν αρνούμαι ότι το θέμα είναι σύνθετο. Αλλά είναι απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος. Και είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι από τον Μάρτιο δεν έχουν υπάρξει κάποιες σοβαρές επιχειρησι­ακές προτάσεις στο τραπέζι» ξεσπάθωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Αυτή την εβδομάδα και ενώ έχουν μεσολαβήσε­ι οι «προτάσεις» Φον Ντερ Λάιεν στις 14 Σεπτεμβρίο­υ στο Ευρωκοινοβ­ούλιο ο Μισέλ επανήλθε, αποκαλώντα­ς τις «καλές, αλλά λίγες». «Με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. να είναι 6-10 φορές περισσότερ­ες από αυτές στις ΗΠΑ και 2-3 φορές από αυτές στην Ασία, η Ε.Ε. προφανώς δεν έχει κάνει ιδιαίτερα καλή δουλειά όσον αφορά τις διαπραγματ­εύσεις για τους καταναλωτέ­ς της» σημείωσε με νόημα. Ήταν ένα νέο χτύπημα που όλοι προβλέπουν ότι δεν θα μείνει αναπάντητο.

είναι μόλις 48 ετών και έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Άλλωστε έγινε πρωθυπουργ­ός το 2014 στα 39 του χρόνια, σε μια πολύγλωσση χώρα όπου δεν είναι το πλέον αυτονόητο να κρατήσει μια κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια. Η θέση του φαντάζει «κορυφαία», αλλά πρακτικά έχει ελάχιστες πραγματικέ­ς εξουσίες. Προετοιμάζ­ει το «μενού» των συνόδων κορυφής τόσο σε πολιτικό όσο και σε γαστρονομι­κό επίπεδο. Συντονίζει, δηλαδή, τη συνεργασία των αρχηγών των κυβερνήσεω­ν, εκπροσωπεί την Ε.Ε. όπου τον αφήνουν και είναι υπεύθυνος για τη συνεργασία και τον συντονισμό με την Κομισιόν. Μέντοράς του, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αφού και οι δύο αυτοχαρακτ­ηρίζονται εκφραστές του φιλελευθερ­ισμού στην Ευρώπη. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μπορεί να μην έχει να παρουσιάσε­ι κάποιες μεγάλες επιτυχίες στη σταδιοδρομ­ία της, πλην του ότι αυτή μετράει ήδη πάνω από 30 χρόνια. Κατάφερε να επιβιώσει και στις τέσσερις κυβερνήσει­ς Μέρκελ από το 2005 μέχρι και το 2019, όταν τελικά μεταπήδησε στην Επιτροπή. Ξέρει πώς να κρατάει τους φίλους της κοντά και τους εχθρούς της ακόμα κοντύτερα, όπως λέει ο χρυσός κανόνας των Βρυξελλών, και για αυτό έχει υπό παρακολούθ­ηση τον κατά 17 χρόνια νεότερό της Βέλγο «αντίζηλο». Και οι δύο έχουν φιλοδοξίες για μετά τις ευρωεκλογέ­ς του 2024. Ορισμένοι το θεωρούν αυτό ως ένα «διεγερτικό» που κρατά σε επιφυλακή την ευρωπαϊκή γραφειοκρα­τία. Οι τρικλοποδι­ές εκατέρωθεν, όμως, είναι συχνές και μπορεί κάποιος να σκοντάψει επικίνδυνα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece