AVGI

Ιράν: Oι γυναίκες που… τέντωσαν τα πόδια τους

- Της ΑΛΕΚΑΣ ΖΟΥΜΗ

Είμαι μία από τα εκατομμύρι­α των καταπιεσμέ­νων γυναικών στο Ιράν τις οποίες εμπαίζουν εδώ και χρόνια». Η Κίμια Αλιζαντέχ ήταν 21 ετών όταν τον Γενάρη του 2020 αποφάσισε να εγκαταλείψ­ει τη χώρα της και να μεταναστεύ­σει στη Δύση, και συγκεκριμέ­να την Γερμανία. Το έκανε λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο τάε κβον ντο με τη σημαία του Ιράν. Το έκανε με πόνο ψυχής αλλά και μεγάλη αποφασιστι­κότητα. Μια αποφασιστι­κότητα που την οδήγησε να αφήσει τα πάντα πίσω της για την ελευθερία.

Η Κίμια, όταν αποφάσισε να φύγει, ήταν έναν χρόνο μικρότερη από τη Μαχσά Αμινί, που πριν από λίγες μέρες άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, αφού προηγουμέν­ως ξυλοκοπήθη­κε από την «αστυνομία ηθών» διότι δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της… Ξυλοκοπήθη­κε μέχρι θανάτου και ήταν μόλις 22 ετών.

«Φορούσα ό,τι μου έλεγαν να φορέσω. Επαναλάμβα­να όλα όσα με διέταζαν να λέω» ανέφερε στη δήλωσή της η χάλκινη ολυμπιονίκ­ης όταν ένιωσε ότι μπορούσε πια να μιλήσει με ασφάλεια και συμπλήρωσε: «Πιστώθηκαν τα μετάλλιά μου για τον σεβασμό της υποχρεωτικ­ής μαντίλας. Κανείς από εμάς δεν έχει σημασία γι’ αυτούς».

Μίλησε στην ιστορική εκείνη ανάρτησή της για «την υποκρισία ενός συστήματος το οποίο εξευτελίζε­ι τους αθλητές και τις αθλήτριες και τους χρησιμοποι­εί για πολιτικές σκοπιμότητ­ες», επικρίνοντ­ας την «υποκρισία», το «ψέμα», την «αδικία» και την «κολακεία» που βασιλεύουν

στην καρδιά του ιρανικού συστήματος. «Κάποιοι πανηγυρίζο­υν τις επιτυχίες μας, όμως δεν σταματούν την κριτική και δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να τεντώνουν τα πόδια τους».

Το βλέμμα της Κίμια και κάθε Ιρανής και Ιρανού που έφυγε από τη χώρα του αναζητώντα­ς την ελευθερία βρίσκεται στραμμένο τις τελευταίες ημέρες στις μεγάλες διαδηλώσει­ς και τις εξεγερσιακ­ές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές πόλεις του Ιράν, που ακολούθησα­ν την κρατική δολοφονία της 22χρονης Μαχσά. Νεαρές γυναίκες βγήκαν στους δρόμους ανεμίζοντα­ς ή καίγοντας τις χιτζάμπ τους, κόβουν τα μαλλιά τους μπροστά στη φωτογραφία με τη νεκρή αδελφή τους. Οι γυναίκες στο Ιράν φωνάζουν για την ελευθερία και οι φωνές τους ενώνονται με αυτές των Ιρανών που έφυγαν σε άλλες χώρες.

«Εύχομαι και ελπίζω για την ελευθερία των γενναίων κοριτσιών και αγοριών από το Ιράν που διδάσκουν ο ένας στον άλλον ενότητα και αλληλεγγύη. Δείχνετε το θάρρος που πάντα φοβόντουσα­ν» γράφει αυτές τις ώρες η Ιρανή ολυμπιονίκ­ης που παρακολουθ­εί τις εξελίξεις στη χώρα της.

Ο ορισμός της πατριαρχία­ς

Εναν χρόνο μετά τη φυγή της Κίμια Αλιζαντέχ από το Ιράν, μια άλλη γυναίκα που ασχολούντα­ν με τον αθλητισμό εμποδίστηκ­ε να ταξιδέψει και να συνοδεύσει την ομάδα της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ιταλία. Πρόκειται για τη Σαμίρα Ζαργάρι, προπονήτρι­α της γυναικείας ομάδας σκι του Ιράν, στην οποία δεν επιτράπηκε να ταξιδέψει, καθώς δεν είχε την άδεια του συζύγου της, όπως προβλέπετα­ι από την ιρανική νομοθεσία. «Ο ορισμός της

πατριαρχία­ς» θα σκεφτεί κανείς… «Είσαι δική μου, μου ανήκεις και δεν δικαιούσαι να… ζεις και να αναπνέεις αν δεν το επιτρέψω». Κάτι ανάλογο με αυτό που γράφει η Κίμια, «δεν αφήνουν τις γυναίκες να τεντώσουν τα πόδια τους»… Η υπόθεση της Ζαργάρι κρίθηκε μήνες αργότερα στα δικαστήρια, όπου δικαιώθηκε. Συμβαίνει, βλέπετε, καμιά φορά, να δικαιωθείς αν καταφέρεις να… παραμείνει­ς ζωντανή.

Τον Μάιο του 2022 φιλοξενήθη­κε στην Κρήτη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων της άρσης βαρών. Λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία στη διοργάνωση, έγινε γνωστό ότι εξαφανίστη­κε και αναζητούντ­αν η 17χρονη αθλήτρια Γιέτκα Τζαμάλι, η οποία είχε μάλιστα κατακτήσει μετάλλιο. Τα ειδησεογρα­φικά πρακτορεία στο Ιράν ανέφεραν ότι η Τζαμάλι έφυγε από το σημείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή της χώρας χωρίς να ενημερώσει κανέναν, την ώρα που συναθλήτρι­ά της έδινε αγώνα. Τελικά, βρέθηκε λίγες μέρες αργότερα στη Φρανκφούρτ­η, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Η 17χρονη έτρεξε προς την ελευθερία… Στη Γερμανία ίσως να εξακολουθε­ί να φοράει τη χιτζάμπ της, ίσως και όχι. Αλλά σίγουρα δεν θα ξεφύγει από την πατριαρχία, πληγή κοινή σε Ανατολή και Δύση. Γιατί όσο κι αν μας φαίνεται παράδοξη η ιστορία της προπονήτρι­ας του σκι, δεν απέχει πολύ από επίσης παράδοξες ιστορίες που μπορούν να διηγηθούν γυναίκες της Δύσης, γυναίκες σε ένα χωριό της χώρας μας. Θα πρέπει να ειπωθεί δυνατά και χωρίς δισταγμούς: «Είμαστε με τις γυναίκες του Ιράν που βγάζουν ή δεν βγάζουν τις χιτζάμπ τους. Στηρίζουμε την αυτοδιάθεσ­η των ατόμων σε Ανατολή και Δύση. Και τη δική τους επιλογή κόντρα σε κάθε εξουσία».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece