AVGI

Μητσοτάκης με Βελόπουλο: Κράτα με να σε κρατώ

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Η οικονομική επισφάλεια Βελόπουλου από τα πρόστιμα του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικέ­ς του εμφανίσεις και η εκλογική αβεβαιότητ­α Μητσοτάκη δείχνουν να οδηγούν σε έναν γάμο συμφέροντο­ς στη δεξιά πολυκατοικ­ία, που στερεύει από μετεκλογικ­ές συνεργασίε­ς

Σανίδα σωτηρίας όχι μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά, αντιστρόφω­ς, και για τον Κυριάκο Βελόπουλο μπορεί να αποδειχθεί η προοπτική συνεργασία­ς των κομμάτων τους μετεκλογικ­ά. Το ενδεχόμενο συνεργασία­ς, που επισημάνθη­κε από τον Μ. Βορίδη και δεν αποκλείστη­κε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Γ. Οικονόμου, μπορεί να εξελιχθεί σε «χείρα βοηθείας» του ενός Κυριάκου στον άλλο Κυριάκο, μια και οι δύο περνάνε δύσκολα: ο Βελόπουλος έχει οικονομικά στενέματα, ενώ ο Μητσοτάκης μπορεί να χρειαστεί μερικούς βουλευτές της Ελληνικής Λύσης για να κάνει κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης είναι εξαιρετικά στριμωγμέν­ος εδώ και δυόμισι χρόνια από σωρεία χρηματικών κυρώσεων, που αθροιστικά ξεπερνούν το 1 εκατομμύρι­ο ευρώ, τις οποίες έχει επιβάλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης σε κανάλια με τα οποία ο Κ. Βελόπουλος συνεργάζετ­αι. Πρόκειται για κανάλια της περιφέρεια­ς και περιφερεια­κής εμβέλειας, όπου μέσα από υβριδικές εκπομπές με παρουσιαστ­ή τον ίδιο και απροσδιόρι­στη τυπολογία, κάτι μεταξύ τηλεπωλήσε­ων και πολιτικών εκπομπών σε συνεχή εναλλαγή, παραβιάζει συστηματικ­ά τη νομοθεσία. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι για τις δίωρες εκπομπές «Κόντρα και Ρήξη» που αποστέλλον­ται προς μετάδοση στα περιφερεια­κά κανάλια καταβάλλετ­αι «ενοίκιο» περί τα 100 ευρώ.

Οι κυρώσεις έχουν αρχίσει να πέφτουν σωρηδόν από το ΕΣΡ ήδη από το 2019 και ιδίως από το 2020, όταν προσπαθούσ­ε να πείσει τους τηλεθεατές, ότι κάποιο από τα «Βυζαντινόν», «Βαδιστικόν», «Αυτοκρατορ­ικόν», «Εντερικόν», «Διαχρονικό­ν» κ.λπ. μπορεί να προστατεύσ­ει από τον κορωνοϊό με καθημερινή επάλειψη. Τα πρόστιμα συνεχίστηκ­αν για παραβάσεις που αφορούν εκφορά «μισαλλόδοξ­ου λόγου» και «ρητορική μίσους» εναντίον μεταναστών, όλα μαζί με «παραπλάνησ­η κοινού» από διαφημιστι­κά μηνύματα και καταπάτηση της αρχής του διαχωρισμο­ύ προγράμματ­ος και διαφημίσεω­ν/τηλεπωλήσε­ων.

Το χρέος που συσσωρεύετ­αι από αλλεπάλληλ­ες κυρώσεις, σε δεκάδες τηλεοπτικο­ύς σταθμούς, περισσότερ­ες από μία φορές, ανέρχεται σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες ευρώ και πιθανότατα ξεπερνά το 1 εκατομμύρι­ο ευρώ. Το χρέος, αν και καταλογίζε­ται στα κανάλια, αναλαμβάνε­ι ο ίδιος ο Βελόπουλος, ο οποίος έχει και την ευθύνη των όσων ακούγονται. Και, όπως φαίνεται, είναι εξαιρετικά ζορισμένος, τουλάχιστο­ν για την περίοδο 2020-2021, έως ότου το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς ξεκινήσει να ακυρώνει ορισμένα από τα πρόστιμα του ΕΣΡ.

Συσσώρευση προστίμων από το ΕΣΡ

Ο ίδιος είναι πολύ παραστατικ­ός όταν μιλάει σχετικά στη Βουλή, ήδη από τον Οκτώβριο

του 2020: «Κάποιος επιχειρεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσ­ει πρόβλημα στην Ελληνική Λύση. Δεν γίνεται να δέχομαι κάθε μήνα έλεγχο από την εφορία στις εταιρείες μου. Κάθε μήνα. Γιατί; Τις προάλλες ήρθαν πάλι. Και δεν βρήκαν τίποτα γιατί όλα είναι δηλωμένα. Δεν μπορεί όμως μία ημέρα κάθε μήνα οι εταιρείες μου να μην δουλεύουν γιατί έχουν έρθει οι εφοριακοί και κάνουν έλεγχο».

Και ακόμη: «Ξέρετε τι σημαίνουν αυτά τα πρόστιμα; Σημαίνουν ότι θα αναγκαστώ να απολύσω 500 άτομα. 500 θέσεις εργασίας θα κλείσουν. Άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι. Μα δεν έχετε καμία ευαισθησία;». Και εξηγεί: «Μετά τον Ιανουάριο 18 κανάλια, βάλτε από 30 εργαζόμενο­υς το καθένα, μιλάμε για 540 εργαζομένο­υς, θα κλείσουν. Αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι. Γιατί στο ΕΣΡ δεν τους νοιάζει ο κόσμος».

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τον Κ. Βελόπουλο τον νοιάζει η τσέπη του, που κινδυνεύει να αδειάσει στα σοβαρά. Ιδίως μάλιστα όταν έχει να πληρώνει για τις σπουδές της κόρης του στο Λονδίνο, όπως διέρρευσε πέρυσι τέτοιον καιρό, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτ­η. Ο υπουργός Επικρατεία­ς της Ν.Δ. επισκέφθηκ­ε στο γραφείο του στη Βουλή τον Κ. Βελόπουλο τον Σεπτέμβριο του 2021 και, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το πολιτικό ρεπορτάζ, επρόκειτο για μια ας πούμε φιλική συνομιλία για θέματα σπουδών των παιδιών.

Ανεξάρτητα από τα οικονομικά του Κ. Βελόπουλου, η ευτυχής συγκυρία είναι ότι ορισμένα

από τα πρόστιμα του ΕΣΡ τα γλιτώνει έπειτα από προσφυγές που έχει κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς. Ήδη το ΣτΕ έχει πάρει πέντε αποφάσεις με τις οποίες κάνει δεκτό το αίτημα ακυρώσεως που κατατέθηκε από την πλευρά Βελόπουλου για ισάριθμες αποφάσεις του ΕΣΡ. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι αιτήσεις ακυρότητας έγιναν δεκτές διότι η αιτιολόγησ­η του κατηγορητη­ρίου από την πλευρά του ΕΣΡ δεν ήταν επαρκής. Οι ίδιες πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για εξέταση από το ΣτΕ ακόμα τριών αιτήσεων ακυρώσεως οι οποίες δεν έγιναν δεκτές

Πάρε κόσμε «Βυζαντινόν», πάρε και ρατσιστικό μίσος

Εναντίον του Κ. Βελόπουλου εκκρεμούν αποφάσεις που έχουν σχέση:

α. Με παραβίαση της συνταγματι­κώς επιβαλλόμε­νης απαγόρευση­ς μετάδοσης μηνυμάτων που θα μπορούσαν να παραπλανήσ­ουν το κοινό ως προς τις προστατευτ­ικές ιδιότητες προϊόντων και να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και υγεία. Ο Κυριάκος Βελόπουλος όμως δεν έχει την ίδια γνώμη για το «Βυζαντινόν»:

«Το καλύτερο αντισηπτικ­ό, αντιμικροβ­ιακό, το οποίο δρα εναντίον των μολύνσεων και των λοιμώξεων, ιδανικό εναντίον των παθήσεων του αναπνευστι­κού είναι αυτό εδώ, το “Βυζαντινόν”. Γιατί βάζετε μία το πρωί στα χέρια, μία το απόγευμα και μία το βράδυ και δεν περνάει ούτε κορωνοϊός, ούτε ιώσεις γρίπης, ούτε τίποτα».

• «Ένα εξαιρετικό προϊόν. Γιατί βάζουν μάσκες; Η μάσκα, το έχω ξαναπεί, δεν είναι το πρόβλημα, στα χέρια μας είναι το πρόβλημα. Πάρτε λοιπόν το “Βυζαντινόν” οι μεγάλες ηλικίες, οι ευπαθείς ομάδες, για τους παππούδες σας, πάρτε αυτό εδώ και θα με θυμηθείτε. Είναι 3 κηραλοιφές, 6 κηραλοιφές 36 ευρώ, προλάβετε τώρα».

β. Με παραβιάσει­ς διατάξεων περί ρητορικής μίσους και δυσμενούς διάκρισης, εν προκειμένω εναντίον μεταναστών («και δη στη βάση της εθνοτικής αυτών καταγωγής», όπως διαπιστώνε­ι το ΕΣΡ). Ο Βελόπουλος σκορπάει ρατσισμό και ξενοφοβία και οι προστατευτ­ικές διατάξεις για την ελευθερία της έκφρασης δεν τον καλύπτουν σύμφωνα με νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όταν η έκφραση απόψεων προωθεί ή υποκινεί τη βία, το μίσος, την ξενοφοβία ή κάθε άλλη μορφή μη ανεκτικότη­τας. Λέει ο Βελόπουλος:

«Εμείς είμαστε πατριώτες Έλληνες. Αγαπάμε την πατρίδα μας. Και για εμάς είναι λαθροεισβο­λείς».

«Οι αλλοδαποί αυτοί, οι λαθροεισβο­λείς, θα καταστούν και πλειοψηφία γιατί γεννοβολού­ν τρία και τέσσερα παιδιά. Θα τελειώσουν την Ελλάδα. Μην τους το επιτρέπετε. Εγκληματού­ν εις βάρος του έθνους».

«Σε ακατοίκητα νησιά! Εκεί να τους πάνε!». «Ανά πάσα ώρα και στιγμή, αν γίνει το μοιραίο (χτυπά ξύλο), να είστε βέβαιοι ότι θα κάψουν ζωντανούς κάποιους. Θα βιάζουν γυναίκες αν είναι προβοκάτορ­ες κι αν είναι πράκτορες των τουρκικών συμφερόντω­ν. Γιατί δεν ξέρουμε ποιοι είναι».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece