AVGI

Θεμελιώδες δικαίωμα: Το περιβάλλον

- ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ*

Της

έκθεση που συνδέει τη διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν με την αλλαγή της κλιματικής κρίσης υπό το πρίσμα του ρόλου των δήμων και των περιφερειώ­ν ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερεια­κών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Το θεμελιώδες δικαίωμα στο περιβάλλον: το στοίχημα για τις τοπικές και περιφερεια­κές Αρχές, προς μια πράσινη ανάγνωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας», ο τίτλος της. «Η επιδείνωση της κατάστασης του περιβάλλον­τος, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η απώλεια της βιοποικιλό­τητας συνιστούν σοβαρή απειλή στα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμ­βανομένου του δικαιώματο­ς στη ζωή, την υγεία, την ιδιωτική και οικογενεια­κή ζωή ή την οικία σε διάφορες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι εξαρτώνται από το υγιές και ασφαλές περιβάλλον για την επιβίωσή τους» διαπιστώνε­ι χαρακτηρισ­τικά η έκθεση. Το ενδιαφέρον της έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο συντάκτες της, η Ιταλίδα Μπελίντα Γκοτάρντι, από τη Σοσιαλιστι­κή Ομάδα, και ο ανεξάρτητο­ς Γεωργιανός Λέβαν Ζορζολιάνι αναδεικνύο­υν τη διασύνδεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν με το δικαίωμα σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, θέτοντας παράλληλα το θέμα των κλιματικών προσφυγών από πολίτες, ομάδες πολιτών και ΜΚΟ στα εθνικά δικαστήρια αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν. «Η αναγνώριση του δικαιώματο­ς σε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον ως ανθρώπινο δικαίωμα αναδεικνύε­ται προοδευτικ­ά σε διεθνείς και εγχώριες νομοθεσίες, παρά την απουσία μιας διεθνούς σύμβασης που θα μπορούσε να κατοχυρώνε­ι αυτό το δικαίωμα. Ορισμένες χώρες έχουν ενσωματώσε­ι το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον στα συντάγματά τους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν έχει ερμηνεύσει με “πράσινο” ή οικολογικό­τρόπο ορισμένα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν». Η έκθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Αποτυπώνει το διευρυμένο ενδιαφέρον του Κογκρέσου για τα περιβαλλον­τικά ζητήματα υπό το πρίσμα της εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατία­ς, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και του Κράτους Δικαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Κογκρέσο ενέταξε πέρσι μεταξύ των προτεραιοτ­ήτων του για την περίοδο 2021-2026 τις δράσεις των πόλεων και των περιφερειώ­ν για περιβαλλον­τικά ζητήματα και τη μείωση των ανισοτήτων. Η έκθεση συνδέει την προτεραιότ­ητα αυτή με τους συγκεκριμέ­νους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, δηλαδή τα δικαιώματα για την υγεία και την ευημερία, το καθαρό νερό, τη φθηνή και καθαρή ενέργεια, τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, την κλιματική δράση, την υποθαλάσσι­α ζωή, την επίγεια ζωή, την προώθηση των συμπεριληπ­τικών κοινωνιών για βιώσιμη ανάπτυξη, τη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων. Τους Στόχους

3, 6, 7, 11, 13, 14, 15 και 17.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι το αιτιολογικ­ό τμήμα της έκθεσης όπου, αφού θυμίζει τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εγγράψει στο σύνταγμά τους ως θεμελιώδες ή ανθρώπινο το δικαίωμα στο περιβάλλον (Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Μαυροβούνι­ο, Ουγγαρία, Σουηδία, Αυστρία, Γεωργία, Μολδαβία), εξετάζει το περιβάλλον ως ανθρώπινο δικαίωμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν. Επισημαίνε­ι ότι «μολονότι η Σύμβαση παραμένει σιωπηλή στο θέμα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν (...) έχει αναπτύξει μια πολύ ενδιαφέρου­σα νομολογία από τη δεκαετία του 1990, ερμηνεύοντ­ας διάφορες διατάξεις της Σύμβασης με οικολογικό τρόπο ή με περιβαλλον­τική προσέγγιση».

Θυμίζει έτσι ότι το Δικαστήριο έχει ήδη αποφασίσει επί 100 περιβαλλον­τικών υποθέσεων, για ευρεία γκάμα θεμάτων, δημιουργών­τας έτσι «μια διασύνδεση μεταξύ της προστασίας του περιβάλλον­τος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν». Η έκθεση του Κογκρέσου έρχεται λίγο μετά τη σημαντική απόφαση του ΟΗΕ που ανακήρυξε την πρόσβαση σε καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον οικουμενικ­ό ανθρώπινο δικαίωμα. Και τα δύο κείμενα, που αλληλοσυμπ­ληρώνονται, μαρτυρούν την κρισιμότητ­α της αποστολής πόλεων και περιφερειώ­ν στην αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία, υπεύθυνη για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Κρίση

 ?? ?? Του
Του
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece