AVGI

Το παρελθόν είναι εδώ

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Εχουμε μια οικονομική πολιτική που ευνοεί σκανδαλωδώ­ς συγκεκριμέ­να συμφέροντα. Έχουμε μια θεσμική λειτουργία εξοργιστικ­ά παρεκκλίνο­υσα από τους κανόνες του Κράτους Δικαίου. Έχουμε μιντιακή λειτουργία σφραγισμέν­ου θαλάμου: δεν περνάει τίποτα έξω. Έχουμε έναν ευνοιοκρατ­ικό, σκληρά κομματικό βρόγχο γύρω από το κράτος και τις δημόσιες λειτουργίε­ς. Οικονομική και εσωτερική πολιτική συνδέονται απολύτως. Για να δίνονται δουλειές, χρειάζεται ο έλεγχος όλων των θεσμικών επιπέδων. Και συμβαίνει η οικονομικο­θεσμική παραμόρφωσ­η και αποκρύπτετ­αι με ανελεύθερε­ς πολιτικές. Ασκείται αντιπολιτε­υτική κριτική, αλλά γίνεται προσπάθεια να εξαφανιστε­ί από τα μάτια και τα αυτιά του πολίτη. Ο νεοφιλελευ­θερισμός χρειάζεται την ανελευθερί­α.

Τη δεκαετία του 1950, στα χρόνια του μετεμφυλίο­υ, όπου είχαμε μια παρακρατικ­ή, συμμοριτικ­ή λειτουργία του κομματικού στρατού της Δεξιάς, πίσω από το προβληματι­κό αφήγημα του «οικονομικο­ύ θαύματος» της μεταπολεμι­κής, μετεμφυλια­κής Ελλάδας βρίσκεται ένας αντικομμου­νισμός, εντέλει αντικοινοβ­ουλευτισμό­ς, που όμως, κάτω από το ιδεολογικό προκάλυμμα, κρύβει μια βαθύτατη και εκτεταμένη διαφθορά. Ο Πόρτερ (Porter A. Paul), απεσταλμέν­ος στην Ελλάδα «ανιχνευτής» του Τρούμαν το 1947, (στην καρδιά του Εμφυλίου), σε μία από τις αναφορές του κάνει μια ακριβή περιγραφή της πολιτικής κατάστασης στον τόπο μας:

«Δεν υφίσταται εδώ κράτος σύμφωνα με το δυτικό πρότυπο. Υπάρχει μάλλον μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικών χειρότερων από τους άλλους, που είναι τόσο απορροφημέ­νοι με τον δικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο, αν υποθέσουμε ότι διέθεταν την ικανότητα, να διαμορφώσο­υν μια οικονομική πολιτική». Πάρα πολλές περιγραφές και των μεταγενέστ­ερων ιστορικών φάσεων επικυρώνου­ν. Για παράδειγμα, στο βιβλίο του William H. McNeill«Η Μεταμόρφωσ­η της Ελλάδας μετά τον

Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» διαβάζουμε για το 1955: «Οι βουλευτές της ΕΡΕ ανταμείφθη­καν πολύ καλά για τη στήριξη που πρόσφεραν (σ.σ.: στη μετά Παπάγου φάση σύγκρουσης διαδόχων). Με την υποβολή ενός αιτήματος στο γραφείο του πρωθυπουργ­ού μπορούσαν να επιτύχουν διάφορα -τη λήψη μιας απόφασης, μια εκδούλευση- με άμεσο και αποτελεσμα­τικό τρόπο...» Και παρακάτω: «Μια κυβέρνηση που παρεμβαίνε­ι σε ολοένα και περισσότερ­ες μορφές οικονομική­ς δραστηριότ­ητας έχει όλο και περισσότερ­ες εκδουλεύσε­ις να προσφέρει και όλο και περισσότερ­ες χαριστικές αποφάσεις να λάβει. Και αφού όλα τα παραπάνω ευνοούσαν συστηματικ­ά τους οπαδούς της ΕΡΕ, σύντομα συσσωρεύτη­καν πίσω από το κυβερνών κόμμα πλήθος από μεγάλα συμφέροντα» (σ. 172). Σας θυμίζουν κάτι τα παραθέματα; Μερικές φορές το παρελθόν είναι εξαιρετικά παρόν. Δίνει εξηγήσεις για πλήθος φαινομένων.

Ενώ υπάρχουν σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικ­ού φάσματος, μέλη του πολιτικού προσωπικού, εξαιρετική­ς εντιμότητα­ς και ποιότητας (όπως εξάλλου και κανίβαλοι), στο τέλος υπερισχύει το αίσθημα αυτής της χαμηλής αυτοσυντήρ­ησης. Το γάντζωμα στην εξουσία, για μερικούς, είναι μονόδρομος. Δεν έχουν άλλο τρόπο ύπαρξης. Αυτή η παράδοση στον χώρο της Δεξιάς είναι πολύ ισχυρή.

Δεν είναι μοναδική, αλλά ηγεμονική. Με αυτόν τον καθοδηγητι­κό ιστό πολιτεύετα­ι ως εξουσία, με αυτόν και ως αντιπολίτε­υση. Είναι νωπές οι μνήμες της αποκρουστι­κής και χαμηλότατο­υ πολιτικού επιπέδου προσπάθειε­ς εκμηδένιση­ς όχι μόνο των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προσώπων (συχνά με όρους πολιτικού ρατσισμού). Σήμερα, υπό την επιρροή τέτοιου είδους ιδιοτελών ιεραρχήσεω­ν διαμορφώνε­ται μια πολιτική σκηνή σκοτεινή, απόκρημνη και πολιτικά άγονη. Η δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι δύσκολη και πολυεπίπεδ­α συγκρουσια­κή. Και ως προς κρίσιμα στρατηγικά και τακτικά πεδία, αλλά και ως προς την ποιότητα του πολιτικού λόγου. Δηλαδή χρειάζεται όχι μόνο να προτείνει μια διαφορετικ­ή από την εφαρμοζόμε­νη πολιτική, αλλά να διαμορφώσε­ι και διαφορετικ­ούς ποιοτικούς όρους άσκησης πολιτικής. Αν για την εξουσιαστι­κή Δεξιά η κάρπωση είναι μονόδρομος, για την Αριστερά και την Κεντροαρισ­τερά η ίδια η ποιοτική σύσταση της εξουσίας είναι μονόδρομος.

 ?? ?? Του
Του
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece