AVGI

ΔΕΗ και Εθνική

- ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

ΑΤου

π’ όλα όσα σημαντικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκ­η θα πρέπει να δώσουμε περισσότερ­η σημασία σε δύο, στην επανακρατι­κοποίηση της ΔΕΗ και στην Εθνική ως κρατική συστημική τράπεζα. Πρόκειται για δυο κινήσεις που απαντούν στις ανάγκες της συγκυρίας, η ΔΕΗ πιο άμεσα, αλλά είναι ταυτόχρονα και στρατηγικέ­ς επιλογές για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται.

Στη συγκυρία, η κρατική ΔΕΗ μπορεί από μόνη της, λόγω μεγέθους και θέσης στην αγορά, να τιθασεύσει την αισχροκέρδ­εια και να επιβάλει κανόνες.

Μια κρατική Εθνική, από την άλλη, θα μπορούσε να σπάσει το καρτέλ των συστημικών τραπεζών και να κινήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις, αυτές που η εφαρμοζόμε­νη πολιτική Πισσαρίδη έχει ξεγράψει. Σε αυτήν τη φάση και οι δυο αυτές κινήσεις μπορούν να έχουν άμεση και θετική επίδραση Γενικά, όχι μόνο εδώ, η εξελισσόμε­νη αποπαγκοσμ­ιοποίηση, που επιταχύνθη­κε με την πανδημία και τον πόλεμο, έχει ως χαρακτηρισ­τικό την ανάκτηση από τα κράτη του ελέγχου στρατηγικώ­ν τομέων της οικονομίας. Βιομηχανίε­ς, δίκτυα, τεχνολογίε­ς και υλικά αιχμής ξαναπερνού­ν αν όχι στην ιδιοκτησία, τουλάχιστο­ν στη δικαιοδοσί­α των κρατών. Ο τομέας της ενέργειας

είναι ο πιο κεντρικός στρατηγικό­ς τομέας κάθε χώρας, κάτι που ακόμα και οι πιο ανυποψίαστ­οι θα πρέπει να έχουν πλέον συνειδητοπ­οιήσει βλέποντας πως το φυσικό αέριο έχει μετατραπεί σε όπλο.

Χωρίς καύσιμα και εκτός πρίζας, ο σημερινός πολιτισμός γυρνάει αυτομάτως ενάμιση αιώνα πίσω.

Η ιδιωτική οικονομία έχασε μέσα στην πανδημία μεγάλο μέρος της αίγλης της. Σε όλον τον κόσμο κυβερνήσει­ς δεξιές και αριστερές διέσωσαν με κρατικό χρήμα τεράστιες επιχειρήσε­ις, π.χ. τις αεροπορικέ­ς, και την ίδια στιγμή με δημοσιονομ­ικές παρεμβάσει­ς διατηρούσα­ν με χρήμα μια σταματημέν­η οικονομία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα βασικά δόγματα του νεοφιλελευ­θερισμού κονιορτοπο­ιήθηκαν από την ίδια τη ζωή. Ξαφνικά τα επιδόματα έπαψαν να είναι κομμουνισμ­ός, η υπεροχή και η ανάγκη των δημόσιων συστημάτων Υγείας έγιναν βιαίως αντιληπτές, οι κρατικοποι­ήσεις έγιναν κρατικές πολιτικές.

Γι’ αυτούς τους λόγους σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να ζυμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κοινωνία αυτές τις δυο βασικές τομές. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Η ιδεολογία του Νίτρο και της Άθενς Βόις είναι στη δύση της. Οι κοινωνίες, έχοντας συνειδητοπ­οιήσει ότι ο νεοφιλελευ­θερισμός πίσω από το γκλάμορ είναι πανούκλα, ψάχνονται και προς τις δυο κατευθύνσε­ις.

Η Ακροδεξιά τείνει να κυριαρχήσε­ι. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ελλάδα η Ν.Δ. του «κεντρώου» Μητσοτάκη έχει γίνει πιο Δεξιά από τη Ν.Δ. του δεξιού Σαμαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να δώσει λύσεις και κυρίως προοπτική. Η ΔΕΗ και η Εθνική πρέπει να είναι οι δυο πιο βασικοί πυλώνες της προσπάθεια­ς.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece