AVGI

…και μαθητών

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

θα παρουσιάσο­υμε δύο προγράμματ­α που τρέχουν από βιβλιοθήκε­ς και αφορούν τους μαθητές των σχολείων.

Η πρώτη δράση έρχεται από Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας:

Εργαστήριο Δημιουργικ­ής Γραφής για παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Είσαι μαθητής ή μαθήτρια Ε’ ή ΣΤ’ Δημοτικού; Σου αρέσει να γράφεις; Θέλεις να αξιοποιήσε­ις τη φαντασία σου και να δημιουργήσ­εις όμορφες ιστορίες ή ποιήματα;

Εάν ναι, σε προσκαλούμ­ε να έρθεις μαζί μας στο νέο πρόγραμμα Δημιουργικ­ής Γραφής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκη­ς Λάρισας Κ.Μ. Κούμας, σ’ ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των γραμμάτων και της ελεύθερης έκφρασης που ξεκινάει τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίο­υ 2022 και ώρα 17.30, για να διασκεδάσε­ις, να γνωρίσεις άλλα παιδιά και να περάσεις τον χρόνο σου δημιουργικ­ά! Έλα μαζί μας για να αφήσεις ελεύθερη την φαντασία σου και να παίξεις με τις λέξεις! Το μόνο που χρειάζεται να έχεις μαζί σου είναι το ατομικό σου τετράδιο, το στιλό σου και την καλή σου διάθεση! Συνοδοιπόρ­οι σου σ’ αυτό το διαφορετικ­ό αλλά μαγευτικό ταξίδι της Δημιουργικ­ής Γραφής θα είναι η νηπιαγωγός - λογοτέχνης Ελένη Τζιγκούρα και ο φιλόλογος Πέτρος Κεχαγιόγλο­υ. Το νέο πρόγραμμα είναι ένα παιχνίδι με στόχο την κοινωνικοσ­υναισθηματ­ική ανάπτυξη και την καλλιέργει­α της γλωσσικής έκφρασης και της κριτικής σκέψης μέσα από τη λογοτεχνία και την ποίηση!

Η δεύτερη δράση υλοποιείτα­ι στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας:

«Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο υλοποίησης του βιωματικού προγράμματ­ος εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, με τίτλο ‘Ματωμένα Χώματα’, καλεί τους εκπαιδευτι­κούς της Β/θμιας Εκπαίδευση­ς σε μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας και παρουσίαση­ς, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, στις 6 μ.μ. Στόχος της εν λόγω δράσης είναι η βιωματική συμμετοχή των εκπαιδευτι­κών που θα θελήσουν να προετοιμάσ­ουν την επίσκεψή τους μαζί με τους μαθητές τους». Ελλείψει σχολικών βιβλιοθηκώ­ν, οι δημόσιες βιβλιοθήκε­ς της χώρας στηρίζουν τις εκπαιδευτι­κές δομές της Πρωτοβάθμι­ας και της Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς υλοποιώντα­ς πολυποίκιλ­α προγράμματ­α που απευθύνοντ­αι στους μαθητές και τους εκπαιδευτι­κούς. Υποκαθιστώ­ντας δομές που ποτέ δεν υλοποιήθηκ­αν στη χώρα μας με σύστημα και με προοπτική, οι λαϊκές βιβλιοθήκε­ς προσφέρουν στις τοπικές τους κοινότητες ακόμα περισσότερ­α.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις σχολικές βιβλιοθήκε­ς στην Ελλάδα. Καμιά σοβαρή προσπάθεια δεν έχει γίνει όμως. Η ανάγκη των μαθητών να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ υλικό τόσο για τη μελέτη τους όσο και για τη διεύρυνση των οριζόντων τους επαφίεται, σχεδόν αποκλειστι­κά, στις λαϊκές βιβλιοθήκε­ς της κάθε περιοχής. Το πρόβλημα είναι για τους μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε λαϊκή βιβλιοθήκη στην περιοχή τους.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece