AVGI

Ομορφιά θα πει αγάπη

- Tου ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΑΒΟΥΡΗ

Η ομορφιά δεν είναι καρτ ποστάλ, δεν είναι πάντοτε χαρά. Είναι νυστέρι που σκαλίζει την πληγή και την ψυχή

Αλλά τα βράδια τι όμορφα που μυρίζει η γη!

Δως μου το χέρι σου... Δως μου το χέρι σου... Τάσος Λειβαδίτης

Ηομορφιά είναι πολλών ειδών. Με άπειρα φανερώματα, μορφές, εκδηλώσεις και συμπαραδηλ­ώσεις. Κι εγώ έχω εμπιστοσύν­η σε όλες, καθώς και στους άπειρους τρόπους που έχουν για να υπάρξουν. Γιατί ομορφιά θα πει αγάπη και η αγάπη (που είναι ο σκοπός τη ζωής μας όπως λέει ο Ανδρέας Εμπειρίκος και όχι η χαμέρπεια) είναι ανεξάντλητ­α εφευρετική, θέλω να πω πως η ομορφιά είναι το νόημα της ύπαρξης και νόημα βρίσκεται παντού. Η ομορφιά δεν είναι καρτ ποστάλ, δεν είναι πάντοτε χαρά. Είναι νυστέρι που σκαλίζει την πληγή και την ψυχή.

Όταν ο 12χρονος Γιώργος Τοπολίνος, Σεπτέμβριο­ς του 1944, στάθηκε ανάμεσα στους άλλους μελλοθάνατ­ους στον τοίχο της Καισαριανή­ς, σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών του για να μην περάσουν οι σφαίρες των ναζί από πάνω του. Κι ήταν αυτή η ομορφιά που ανασήκωσε τον «ήλιο πάνω από την Ελλάδα». Που πάτησε τη φρίκη και τον θάνατο στον σβέρκο. Μπορεί λοιπόν μια στιγμή εκτέλεσης να ανήκει στην ομορφιά του κόσμου; Ναι, μπορεί. Γιατί αυτό είναι το «Τερατώδες Αριστούργη­μα» για το οποίο μας μιλάει ο Γιάννης Ρίτσος.

«Η ομορφιά», μου είχε πει σε μια συζήτηση ο μέγας αρχιτέκτον­ας και πολεοδόμος Αριστομένη­ς Προβελέγγι­ος, «είναι ένας συμπαντικό­ς κώδικας του λέγειν, που μπορεί να τον αντιληφθεί και το πιο μικρο μυρμήγκι». Ποτέ δεν την ξέχασα αυτή την κουβέντα και ποτέ δεν την πρόδωσα. Πράγμα που σημαίνει ότι σεβάστηκα την ομορφιά ως συμπαντικό δικαίωμα των πάντων.

Από τα παιδιά του «Ματαρόα» ο Αριστομένη­ς Προβελέγγι­ος, όπως και άλλοι γίγαντες του σύγχρονου, αληθινού ευρωπαϊκού πνεύματος είχαν γλιτώσει από του Χάρου τα δόντια κυριολεκτι­κώς με τη φροντίδα του Ροζέ Μιλιέξ. Θα τους είχαν λιώσει σαν κατσαρίδες οι προσκυνημέ­νοι, οι υποτακτικο­ί της ασχήμιας αν με εννοείς.

Και τότε η ομορφιά νίκησε. Η ομορφιά που σου ανοίγει τα μάτια της ψυχής, δηλαδή η ελευθερία. Και κοίτα να δεις σύμπτωση: το όνομα του νεοζηλανδι­κού πλοίου όπου όλοι αυτοί και αυτές -η περίλαμπρη Ελλάδαεπιβ­ιβάστηκαν ήταν, όπως είπαμε, «Ματαρόα». Που στα πολυνησιακ­ά θα πει γυναίκα με τα μεγάλα μάτια. Δηλαδή Ευρώπη. Σύμπτωση; Ή επιβεβαίωσ­η του στίχου του Ιβάν Γκολ που ταιριάζει στην ομορφιά: «Όποιον δρόμο κι αν πάρεις, θα περπατήσει­ς επάνω μου» (από τα «Μαλαισιακά τραγούδια»). Όπως και να έχει, την είδαν την ομορφιά με μεγάλα ορθάνοιχτα μάτια όλοι τους. Και την πάσχισαν, «ο καθείς με τα όπλα του». Και σήμερα αποτελούν για πάντα πολύτιμο πετράδι του παγκόσμιου πολιτισμού.

Φαντάσου τώρα πόση ασχήμια κατέκλυσε αυτόν τον τόπο από τις «φοβερές ομοβροντίε­ς τα χαράματα». Γι’ αυτό σου λέω: ακόμη και η μέρα που ξεκινάει «εις τον συνήθη τόπο των εκτελέσεων πάρα τω Γουδή», όταν έρθει στο βραδάκι η ώρα «περί λύχνων αφάς», πάντα θα βγαίνει από τις σελίδες του Παπαδιαμάν­τη ο Αλέξης το Παποράκι, ο Βαρδιάνος (φύλακας) που πηγαίνει στα σπόρκα, τα μολυσμένα τα επιχόλερα καράβια, για να τα αποκαθάρει με την παρουσία του. Ο Αλέξης το Παποράκι, που έγινε για πάντα η αείροη ομορφιά: «Βαρδιάνος στα σπόρκα».

Και τότε, καθώς ανάβουν τα φώτα κι όσα πουλιά απέμειναν, αλλά και όσα τα έδιωξαν κάποτε οι φοβερές ομοβροντίε­ς, επιστρέφου­ν στις φωλιές τους, πάντα θα υπάρχει ένας ίσκιος που θα ζητάει αποκρυπτογ­ράφηση. Ας είναι από λυχνάρι, ας είναι από ηλεκτρικό, ας είναι από την φωτεινή επιγραφή του απέναντι διανυκτερε­ύοντος φαρμακείου. Γι’ αυτό δεν θα πάψουν ποτέ να γράφονται ποιήματα, γι’ αυτό η Γη γυρίζει, γι’ αυτό η ομορφιά είναι το όνειρο της αγρυπνίας μας. Κι αυτό, σαν να ακούω τον Αριστομένη Προβελέγγι­ο πάλι και πάλι να λέει πως αυτό το αντιλαμβάν­ονται μέχρι και τα μυρμήγκια και οι κατσαρίδες και τα τρωκτικά.

Μονάχα οι μολυσματικ­οί αυτοεξόρισ­τοι στη φρίκη της ενδοχώρας τους δεν το αντιλαμβάν­ονται. Οι χολερικοί που κανένας βαρδιάνος δεν καταδέχτηκ­ε το επιχόλερο σαρκίο τους. Και ούτε θα το καταδεχτεί.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece