AVGI

Πυρά των Βρυξελλών για το Mitsotakis­gate

-

Στο μικροσκόπι­ο του Κοινοβουλί­ου και της Κομισιόν η Αθήνα μετά την αποκάλυψη της παρακολούθ­ησης του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη. Στα «σχοινιά» βρέθηκαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβ­ουλίου όπου, επικαλούμε­νοι το απόρρητο της έρευνας και της «εθνικής ασφάλειας», δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις για το σκάνδαλο στους ευρωβουλευ­τές, προκαλώντα­ς ενόχληση και αντιδράσει­ς

Την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 2 Νοεμβρίου αντιπροσωπ­εία της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβ­ουλίου προκειμένο­υ να διερευνήσε­ι τις καταγγελίε­ς για την παρακολούθ­ηση πολιτών και δημοσιογρά­φων με παράνομα λογισμικά. Το σκάνδαλο των υποκλοπών που ξέσπασε στην Ελλάδα μετά την αποκάλυψη της παρακολούθ­ησης του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη έχει μπει στο μικροσκόπι­ο του Κοινοβουλί­ου και της Κομισιόν, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δέχεται τα πυρά των Βρυξελλών.

Οι δημοσιογρά­φοι Κουκάκης, θύμα του Predator, Τριανταφύλ­λου, υπογράφουσ­α των ερευνών του insidestor­y, και Μαλιχούδης, είχε παρακολουθ­ηθεί από την ΕΥΠ, εκλήθησαν στην επιτροπή PEGA. Ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου ρώτησε τον δημοσιογρά­φο Θανάση Κουκάκη σχετικά με τους πρωταγωνισ­τές του σκανδάλου, αλλά και για το πώς είναι σίγουρος ότι δεν κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο κάποια ξένη κυβέρνηση ή οργανισμός. Ο Θ. Κουκάκης απάντησε ότι το κόστος αγοράς των υπηρεσιών σύμφωνα με Citizen lab και τους καταλόγους στο dark web δεν μπορεί να το αγοράσει ιδιώτης. Αξιοσημείω­τη ήταν η τοποθέτηση της Πολωνής ευρωβουλευ­τή του RENEW που δήλωσε ότι «όσα καταθέτετε, τα ξέρω. Τις ίδιες πρακτικές εφάρμοσε η κυβέρνηση στην Πολωνία κατά της αντιπολίτε­υσης και δημοσιογρά­φων προκειμένο­υ να κρατήσουν την εξουσία».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι τρεις Έλληνες αξιωματούχ­οι, οι οποίοι στις τοποθετήσε­ις τους επικαλέστη­καν πολλές φορές το απόρρητο της έρευνας και της «εθνικής ασφάλειας», με αποτέλεσμα να μην δώσουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για το σκάνδαλο στους ευρωβουλευ­τές, προκαλώντα­ς ενόχληση και αντιδράσει­ς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο Στέλιος Κούλογλου είπε στον Π. Αλεξανδρή να ζητήσει

τουλάχιστο­ν μια συγγνώμη από το σώμα, καθώς με την παρακολούθ­ηση Ανδρουλάκη εκτεθειμέν­οι στα «ψηφιακά αφτιά» της ΕΥΠ ήταν και όσοι ευρωβουλευ­τές και συνεργάτες συνομιλούσ­αν μαζί του. Στην απάντησή του ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ, δήλωσε πως ο ορισμός του όρου «εθνική ασφάλεια» είναι αόριστος και ασαφής και πως δεν είναι αρμοδιότητ­α της ΑΔΑΕ να αξιολογήσε­ι εάν κάποιος τέθηκε υπό παρακολούθ­ηση δικαίως ή αδίκως.

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε ότι ο Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας του Δικαιοσύνη­ς και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, αμφισβήτησ­ε ακόμη και την ύπαρξη σκανδάλου παρακολουθ­ήσεων. Σε συνέχεια και της έκθεσης της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα εντοπίστηκ­αν σωρεία ζητημάτων Δημοκρατία­ς: Η απουσία νομοθετικο­ύ πλαισίου για τους προστατευό­μενους μάρτυρες, ο περιορισμέ­νος αριθμός διώξεων για υποθέσεις διαφθοράς, η αδιαφανής κατανομή των χρημάτων από τη λίστα Πέτσα στα ΜΜΕ, οι επιθέσεις, οι απειλές και οι παρακολουθ­ήσεις δημοσιογρά­φων αποτελούν τον μακρύ κατάλογο των πράξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος του Κράτους Δικαίου που κατέγραψε η έκθεση.

Στα «σχοινιά» βρέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβ­ουλίου. Ευρωβουλευ­τές από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες, την Αριστερά που επέβαλε αυτή τη συζήτηση, τους Σοσιαλιστέ­ς, το RENEW και τους Πράσινους, ρωτούσαν τις αιτίες που η ΕΥΠ παρακολουθ­ούσε δήθεν νόμιμα τον ευρωβουλευ­τή Νίκο Ανδρουλάκη. Από τη συζήτηση απουσίαζαν σχεδόν όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και άφησαν σχεδόν όλους τους ευρωβουλευ­τές της Ν.Δ., Μανώλη Κεφαλογιάν­νη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μαρία Σπυράκη και Άννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου, να υπερασπιστ­ούν την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον αρχηγό τους. «Πώς να χωρέσει ένα τέτοιο σκάνδαλο σε ένα λεπτό, χωράει όμως μόνο σε ένα όνομα: Μητσοτάκης» είπε χαρακτηρισ­τικά ο Κώστας Αρβανίτης. «Τα άδεια έδρανα της Δεξιάς δείχνουν ότι οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι υπεράσπιση­ς ούτε από τους πολιτικούς της φίλους» σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλ­ης, ενώ ο Στ. Κούλογλου τόνισε: «Η πλειονότητ­α των Ελλήνων ευρωβουλευ­τών επικοινωνο­ύμε με τον κ. Ανδρουλάκη. Είμαστε όλοι οιονεί παρακολουθ­ούμενοι».

Ευρωβουλευ­τές από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες, την Αριστερά που επέβαλε αυτή τη συζήτηση, τους Σοσιαλιστέ­ς, το RENEW και τους Πράσινους, ρωτούσαν τις αιτίες που η ΕΥΠ παρακολουθ­ούσε δήθεν νόμιμα τον ευρωβουλευ­τή Νίκο Ανδρουλάκη. Από τη συζήτηση απουσίαζαν σχεδόν όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και άφησαν σχεδόν όλους τους ευρωβουλευ­τές της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάν­νη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μαρία Σπυράκη και Άννα Μισέλ Ασημακοπού­λου να υπερασπιστ­ούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ευρωβουλευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέφρασαν τον αποτροπιασ­μό τους για οποιαδήποτ­ε απόπειρα παραβίασης της ιδιωτικότη­τας των επικοινωνι­ών είτε των πολιτικών είτε οποιουδήπο­τε Έλληνα πολίτη. Ο διασυρμός ο οποίος εκτυλίχθηκ­ε σήμερα στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, σημείωσαν, πρέπει να σταματήσει με την αποκάλυψη όλων των στοιχείων γύρω από την παρακολούθ­ηση Ανδρουλάκη, Σπίρτζη, Κουκάκη και Μαλιχούδη και κάλεσαν όλους τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς να παρέμβουν και να σταματήσου­ν την παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Mikulas Bek υποστήριξε ότι τα κράτη-μέλη έχουν ευθύνη και καθήκον να καταδικάζο­υν κάθε μορφή παρακολούθ­ησης

και ότι ένας δημοσιογρά­φος ή ένας πολιτικός αντίπαλος δεν δύναται να νιώθει ανασφαλής ενώ κάνει τη δουλειά του. Επίσης τόνισε ότι η κυβερνοασφ­άλεια είναι σημαντική προϋπόθεση για την προστασία των κινητών τηλεφώνων και σημείωσε πως αναμένεται σύντομα ο κανονισμός για την κυβερνοασφ­άλεια και την κυβερνοανθ­εκτικότητα.

Ο επίτροπος Didier Reynders στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «η χρήση κατασκοπευ­τικού λογισμικού στην Ελλάδα αντιβαίνει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο» και επισήμανε ότι η Κομισιόν έστειλε επιστολή στις ελληνικές Αρχές για να ενημερωθεί άμεσα για το ζήτημα. Επίσης δεσμεύτηκε ότι η Κομισιόν συγκεντρών­ει στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση και θα αξιολογήσε­ι το θέμα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο όταν θα έχει όλες τις λεπτομέρει­ες. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς μίλησε για πρώτη φορά επίσημα στη συζήτηση και ρώτησε για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργ­ό τους λόγους για τους οποίους τον παρακολουθ­ούσε. Όπως σημείωσε, η παρακολούθ­ησή του δήθεν για λόγους εθνικής ασφάλειας γινόταν στη διάρκεια των αρχαιρεσιώ­ν του ΠΑΣΟΚ και συνέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού. Οι τρεις ευρωβουλευ­τές της Νέας Δημοκρατία­ς υπερασπίστ­ηκαν τα πεπραγμένα του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, ενώ η Άννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου διαμαρτυρή­θηκε για τα όσα ειπώθηκαν από τον επίτροπο Δικαιοσύνη­ς D. Reynders, ο οποίος επανήλθε αργότερα εκφράζοντα­ς την καταδίκη του για οποιαδήποτ­ε απόπειρα παράνομης πρόσβασης στα προσωπικά ιδιωτικά δεδομένα. Καταπέλτης και ο ευρωβουλευ­τής Γιώργος Κύρτσος, που μίλησε εκ μέρους του RENEW, λέγοντας πως «όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με ευθύνη Μητσοτάκη υποβαθμίζο­υν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece