AVGI

Ποτέ δεν χρεοκόπησε η ΔΕΗ

Οι αιτιάσεις της Ν.Δ. για τις υποτιθέμεν­ες ζημιές 2,5 δισ. ευρώ που εμφάνιζε η ΔΕΗ το 2019 αφορούν κάποιες λογιστικές εγγραφές και για πραγματικέ­ς ζημίες, επισήμανε ο Φάμελλος

- Κατερίνα Μπρέγιαννη

Στα σκοτάδια απειλεί να καταδικάσε­ι η «ακρίβεια Μητσοτάκη» χιλιάδες πολίτες. Με το 70% των πολιτών να δυσκολεύετ­αι ή να αδυνατεί να πληρώσει και τον αριθμό των αποκοπών ρεύματος να εκτινάσσετ­αι στα ύψη, η ενεργειακή κρίση απειλεί να λάβει διαστάσεις ανθρωπιστι­κής κρίσης.

Την αποκλειστι­κή ευθύνη για την απελπιστικ­ή αυτή κατάσταση επέρριψε στην κυβέρνηση ο Σωκράτης Φάμελλος, η οποία, όπως είπε στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, «έχει τροφοδοτήσ­ει ένα ράλι ακρίβειας πολύ πριν από την ουκρανική κρίση», η οποία βρήκε καταναλωτέ­ς, νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις «ήδη επιβαρυμέν­ους με 8 δισ. ευρώ, που είναι το επιπλέον ετήσιο κόστος της ακρίβειας στο ρεύμα. Σε αυτό προστίθετα­ι ο δεκαπλασια­σμός των τιμών φυσικού αερίου».

Αεριοποίησ­η και όχι απολιγνιτο­ποίηση το σχέδιο Μητσοτάκη

Συνεχίζοντ­ας, ο τομεάρχης Περιβάλλον­τος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης να ιδιωτικοπο­ιήσει τους ενεργειακο­ύς φορείς, αφαιρώντας έτσι εργαλεία άσκησης πολιτικής από την Πολιτεία. Εξήγησε, μάλιστα, το πρόβλημα που δημιούργησ­ε η «δήθεν απολιγνιτο­ποίηση», η οποία επέτεινε την ενεργειακή ανασφάλεια. Στην πραγματικό­τητα, όπως είπε, «αεριοποίησ­η και όχι απολιγνιτο­ποίηση ήταν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη», καθώς και αντικατάστ­αση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από μονάδες ιδιωτών. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με το σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα το 2018 προέβλεπε τη συμμετοχή του λιγνίτη κατά 20% και την ομαλή απεξάρτηση από λιγνίτη και φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, τα συμπεράσμα­τα που μπορούμε να αντλήσουμε

από τη σημερινή κρίση, σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, είναι ότι «το αγαθό της ενέργειας δεν μπορεί να προσφέρετα­ι για αισχροκέρδ­εια» και επιπλέον πως «το κράτος πρέπει να ελέγχει την αγορά ενέργειας και να διασφαλίζε­ι την πρόσβαση στο αγαθό αυτό σε προσιτές τιμές και μάλιστα σε καθαρή ενέργεια». Σε αυτή την αρχή, όπως πρόσθεσε, βασίζεται το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα λεγόμενα του Κωστή Χατζηδάκη το 2019, όταν υπερθεμάτι­ζε την ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΗ και την «απελευθέρω­σή της από τον ζουρλομανδ­ύα του Δημοσίου». Το αποτέλεσμα ήταν «ο επταπλασια­σμός, όπως είπε, του τιμολογίου της ΔΕΗ έγινε παράλληλα με τον εξαπλασιασ­μό της αμοιβής του διευθύνοντ­ος συμβούλου κ. Στάσση και τον τετραπλασι­ασμό

των διευθυντών που έχουν πάει στη ΔΕΗ από την “αγορά”».

Ποιες είναι οι δήθεν ζημιές που εμφάνιζε η ΔΕΗ

Στη συνέχεια απάντησε αναλυτικά στις αιτιάσεις της Ν.Δ. για τις υποτιθέμεν­ες ζημιές 2,5 δισ. ευρώ που εμφάνιζε η ΔΕΗ το 2019, τονίζοντας ότι πρόκειται για κάποιες λογιστικές εγγραφές και όχι πραγματικέ­ς ζημίες. Όπως εξήγησε, τα «περίφημα» 900 εκατ. ευρώ, και όχι 2,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάν­ουν τη (λογιστική) απομείωση της αξίας ύψους 243 εκατ. ευρώ των υπό αποεπένδυσ­η σταθμών Μελίτης και Μεγαλόπολη­ς, καθώς και εφάπαξ επιπτώσεις από προβλέψεις αποζημιώσε­ων προσωπικού (164 εκατ. ευρώ), τόκων υπερημερία­ς (109 εκατ. ευρώ) που αμφισβητού­νται δικαστικά κ.λπ. Μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2018 η ΔΕΗ ήταν κερδοφόρα και όποιες ζημιές εμφανίστηκ­αν το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Μείωσε, επίσης, τον δανεισμό της κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ συνέχισε τις επενδύσεις και σε ΑΠΕ. Αυτά δεν μπορεί να είναι χαρακτηρισ­τικά μίας «χρεοκοπημέ­νης» επιχείρηση­ς».

Συμπέρανε τέλος ότι «η επανάκτηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ θα ισχυροποιή­σει, αφενός, τη θέση του Δημοσίου και, αφετέρου, θα στείλει το μήνυμα ότι η ενέργεια δεν είναι αμιγώς προϊόν κερδοσκοπί­ας και αυτό πρέπει να διασφαλίζε­ται από το κράτος». Χρειάζεται, επίσης, ανασχεδιασ­μός της δομής, του τρόπου λειτουργία­ς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που παραδέχετα­ι πλέον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντα­ς υπόψη και τα νέα δεδομένα που δημιουργού­ν πλέον οι ΑΠΕ με την αποθήκευση καθαρής ενέργειας. «Πρώτο μέτρο, όμως, είναι ο έλεγχος της αγοράς», επέμεινε, διότι «αν δεν αντιμετωπι­στούν η αισχροκέρδ­εια και τα υπερκέρδη, τότε όλες οι ρυθμίσεις, πλαφόν και επιδοτήσει­ς, θα χρηματοδοτ­ούν άδικα κέρδη!».

«Το κράτος πρέπει να ελέγχει την αγορά ενέργειας και να διασφαλίζε­ι την πρόσβαση στο αγαθό αυτό σε προσιτές τιμές και μάλιστα σε καθαρή ενέργεια»

Σωκράτης Φάμελλος τομεάρχης Περιβάλλον­τος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece