AVGI

Αντισυστημ­ική τυφλή οργή...

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Προβληματι­σμός, λέει, στις αγορές από τη νίκη της δεξιάς τριάδας στις εκλογές της Ιταλίας. Πριν από αυτό, δηλαδή, οι αγορές δεν προβληματί­ζονταν για κάτι άλλο τόσο σοβαρό; Ξέρουν, δηλαδή, οι αγορές πώς θα τελειώσει ο πόλεμος ΗΠΑ-συμμάχων εναντίον Ρωσίας μέσω Ουκρανίας; Και δεν ανησυχούν που η από εδώ πλευρά δηλώνει πως ο πόλεμος αυτός δεν θα λήξει, παρά μόνο με την ήττα της Ρωσίας;

Και αν η Ρωσία δεν ηττηθεί;

Ανησύχησαν λίγο όταν η Μόσχα έκανε αναφορά στα πυρηνικά όπλα, αν αυτά χρειαστούν για την υπεράσπιση της ακεραιότητ­άς της. Αλλά μετά τους καθησύχασε ο Μπάιντεν, που δήλωσε πως αν ο Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών, θα τον πλήξουν ανάλογα!

Και οι πυρηνικές κεφαλές ένθεν κακείθεν θα πέσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος και οι Αμερικανοί θα βλέπουν τα «μανιτάρια» από το CNN. Έξοχα.

Αλλά ας επιστρέψου­με στην Ιταλία. Φοβούνται οι αγορές πως η νέα ηγεσία θα αντισταθεί στις διαταγές της Κομισιόν. Μιλάμε για τις ίδιες αγορές που το 2010 επιτέθηκαν να κατασπαράξ­ουν την ιταλική οικονομία που την κατέταξαν πρώτη από τα πέντε «γουρουνάκι­α»;

Είναι καχύποπτοι που η Μελόνι έχει αποκαλέσει τους γραφειοκρά­τες της Ε.Ε. «παράγοντες μηδενιστικ­ών ελίτ που καθοδηγούν­ται από την παγκόσμια χρηματοοικ­ονομική». Φοβούνται πως η «φιλορωσική» στάση των δύο εταίρων Σαλβίνι και Μπερλουσκό­νι μπορεί να εμποδίσει τη φόρα των Ευρωπαίων ακολούθων να θυσιάσουν τους πολίτες τους για τα αμερικανικ­ά συμφέροντα. Κανείς δεν ενοχλήθηκε όταν ο πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισ­ε, πριν παραιτηθεί, τις θυσίες που ζητούσε να κάνουν οι Ιταλοί για λογαριασμό των Ουκρανών μια σκληρή επιλογή. «Θέλετε ειρήνη», ρώτησε τον Απρίλιο, «ή θέλετε κλιματισμό;».

Και όπως έγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο­ς Βερναρδάκη­ς: «Όσο το πολιτικό σύστημα θα συνωστίζετ­αι στον “μεσαίο χώρο” της ολιγαρχίας και των τραπεζών, η Αριστερά θα γίνεται όλο και λιγότερο Αριστερά και η Δεξιά όλο και περισσότερ­ο Ακροδεξιά. Οι εκλογές δεν θα αφορούν τους πληβείους που θα απέχουν, και η Ιταλία θα είναι απλώς ένα σύμπτωμα της κρίσης της Δημοκρατία­ς ως “μηχανισμού” εκπροσώπησ­ης των χαμηλότερω­ν κοινωνικών τάξεων. Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία μάς δίνουν το ίδιο μάθημα. Θα το περάσουμε;».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece