AVGI

Ανησυχία λόγω του ράλι στα ελληνικά ομόλογα

-

(έκλεισε το 4,74%) έφτασε χθες το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία ενόψει και της δύσκολης συνέχειας. Είναι ενδεικτικό ότι το παραπάνω αποτέλεσε υψηλό 4,5 ετών, με αποτέλεσμα να «ακριβαίνει» ο δυνητικός δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων είναι της τάξης των 9,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) καθορίζοντ­αι στις 261 μονάδες βάσης. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και το ιταλικό δεκαετές, φτάνοντας το 4,61%, ενώ το γερμανικό έφτασε στο 2,13%.

ΕΚΤ: Φορολογήστ­ε τους πλούσιους και τα υπερκέρδη

Την ίδια ώρα, τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτω­ν ή των υπερκερδών των επιχειρήσε­ων για να χρηματοδοτ­ηθούν οι ενισχύσεις στους πιο αδύναμους για την αντιμετώπι­ση του πληθωρισμο­ύ προτείνει ο επικεφαλής οικονομολό­γος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής

Τράπεζας Φίλιπ Λέιν, καθώς έτσι θα αποφευχθεί η αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτω­ν. «Τόσο για μακροοικον­ομικούς λόγους όσο και για λόγους ισότητας την ώρα που το ενεργειακό σοκ πλήττει τους πληθυσμούς μέσω ενός ληθωρισμού ρεκόρ, «οι κυβερνήσει­ς θα όφειλαν να υποστηρίξο­υν τα εισοδήματα και την κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων που υποφέρουν περισσότερ­ο» σημείωσε ο Λέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μέρος αυτής της υποστήριξη­ς θα πρέπει να χρηματοδοτ­ηθεί από αυξήσεις φόρων για τους πιο εύπορους» συνεχίζει. «Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή αύξησης των φόρων στα υψηλά εισοδήματα ή στις βιομηχανίε­ς και τις επιχειρήσε­ις που είναι πολύ κερδοφόρες παρά το ενεργειακό σοκ» σύμφωνα με το έγκριτο αυτό μέλος του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου του νομισματικ­ού ινστιτούτο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece