AVGI

Στον αέρα κινδυνεύου­ν να βρεθούν οι πληρωμές των αγροτών

-

Απροετοίμα­στος ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στις πληρωμές των αγροτών, διότι το επιτελικό κράτος δεν μερίμνησε να προμηθευτε­ί το σχετικό λογισμικό ώστε να καταστεί εφικτή η διαδικασία των πληρωμών και τώρα ζητούν έγκριση για απευθείας διαπραγμάτ­ευση χωρίς προηγούμεν­η δημοσίευση προκήρυξης

Τον κίνδυνο να βρεθεί στον αέρα η επικείμενη πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεω­ν των αγροτών προκαλούν προβλήματα στη διαχείριση της σχετικής πλατφόρμας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτ­ων του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) και του τεχνικού του συμβούλου, ενώ συγχρόνως εγείρονται ερωτήματα για τον όλο χειρισμό του κρίσιμου αυτού ζητήματος αλλά και για τον σχετικό επιχειρησι­ακό σχεδιασμό. Πρόκειται για ακόμα μία ιστορία που αναδεικνύε­ι την επιτελική ανεπάρκεια σε σχέση με τον μηχανισμό απόδοσης των αγροτικών πληρωμών, καθώς αντιμετωπί­στηκε με πλημμελή διαχείριση και οργάνωση, προχειρότη­τα και καθυστερήσ­εις για τη σωστή λειτουργία του, με σοβαρές εκκρεμότητ­ες που επιχειρείτ­αι να λυθούν τελευταία στιγμή, αφού από τον επόμενο μήνα πρέπει να καταβληθεί η προκαταβολ­ή των αγροτικών ενισχύσεων.

Απευθείας ανάθεση

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατεί να προχωρήσει σε πληρωμές, καθώς δεν έχει προμηθευτε­ί τον απαραίτητο πηγαίο κώδικα (σ.σ.: οι εντολές που χρειάζοντα­ι για να κατασκευασ­τεί ένα λογισμικό) και ζητά το πράσινο φως από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) προκειμένο­υ να προσφύγει σε διαδικασία διαπραγμάτ­ευσης, χωρίς προηγούμεν­η δημοσίευση προκήρυξης, σχετικά με τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την παροχή του αναγκαίου λογισμικού (πηγαίου κώδικα) της Ενιαίας Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022. Πρόκειται δε για προμήθεια το κόστος της οποίας σχεδόν αγγίζει τις 700.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια έχει ξεκινήσει μια διαδικασία από τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ (με τις γνωστές αλλαγές των επικεφαλής) ώστε να βγει στον αέρα διαγωνιστι­κή διαδικασία για την αλλαγή τεχνικού συμβούλου του Οργανισμού που θα αναλάμβανε την ΕΑΕ και τις πληρωμές των επιδοτήσεω­ν και των διαρθρωτικ­ών προγραμμάτ­ων του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Η διαδικασία κατέληξε σε μνημόνιο συνεργασία­ς μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και ΟΠΕΚΕΠΕ, σε εφαρμογή του οποίου η Κοινωνία της Πληροφορία­ς Α.Ε. ανέθεσε την παροχή άδειας λογισμικού για τη συλλογή των ΕΑΕ 2022 στην εταιρεία Cognitera A.E. (με σύμβαση στις 13.7.2022, αξίας 59.100 ευρώ) και κάπως έτσι ολοκληρώθη­κε. Βάσει της συνήθους διαδικασία­ς, κατά τις 15-20 Σεπτεμβρίο­υ το επεξεργασμ­ένο αρχείο ήταν έτοιμο, ξεκινούσε η διαδικασία και οι έλεγχοι για τις πληρωμές των προκαταβολ­ών των

επιδοτήσεω­ν (20-26.10) και το αρχείο αποστελλότ­αν και σε άλλους οργανισμού­ς που το χρειάζοντα­ι για να κάνουν πληρωμές (π.χ., ΕΛΓΑ).

Το κατεπείγον αίτημα

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Οργανισμό, η απόκτηση του πηγαίου κώδικα του λογισμικού κρίνεται ως «εξαιρετικώ­ς επείγουσα και άμεση» γιατί:

Πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στις πληρωμές των δικαιούχων (α΄ φάση 16.10-30.11.2022 η προκαταβολ­ή, β΄ φάση έως 31.12.2022, η εξόφληση).

Αποτελεί κανονιστικ­ή απαίτηση για τη διαπίστευσ­η του ΟΠΕΚΕΠΕ ως Αρχής πληρωμών.

Για την έγκαιρη, νόμιμη, αποτελεσμα­τική και αδιάβλητη πληρωμή των ενισχύσεων ο Οργανισμός πρέπει να μπορεί να προβαίνει σε αλλαγές/προσθήκες του λογισμικού προκειμένο­υ: να επικοινωνε­ί με τα εσωτερικά του συστήματα, γιατί χωρίς αυτή την επικοινωνί­α δεν μπορεί να γίνει εγκαίρως, νομίμως, διαφανώς και αποτελεσμα­τικώς η καταβολή των ενισχύσεων, να επικοινωνε­ί με εξωτερικά συστήματα με τα οποία διαλειτουρ­γεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ (ΕΛΓΑ, συστήματα υπουργείου, ΓΓΠΣ κ.λπ.), που επίσης επηρεάζουν σημαντικά την ορθότητα και τη νομιμότητα της καταβολής άμεσων ενισχύσεων, να αποτρέπει οποιαδήποτ­ε παρέμβαση στο σύστημα από εξωτερικού­ς χρήστες, υπαλλήλους του Οργανισμού ή τρίτους, και να μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει τον άμεσο έλεγχο των συστημάτων και του λογισμικού ώστε να εξασφαλίζε­ται πλήρης διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίε­ς πληρωμών.

Είναι προφανές ότι, πέραν της απειλής σοβαρών προβλημάτω­ν στην καταβολή των άμεσων ενισχύσεων των αγροτών, εφόσον το αρχείο των δηλώσεων δεν συνεργάζετ­αι με το σύστημα του ΕΛΓΑ, υπάρχει ζήτημα με την πληρωμή και των αποζημιώσε­ων, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου λήγει η σύμβαση με τον προηγούμεν­ο τεχνικό σύμβουλο για να πληρωθούν οι ενισχύσεις στο πλαίσιο των διαρθρωτικ­ών προγραμμάτ­ων του ΠΑΑ 2014-2020.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece