AVGI

Στήνει success story με προσλήψεις στο Δημόσιο ο Βορίδης

- Της ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑ­ΚΗ

Μια ιστορία επιτυχίας (success story) επιχείρησε να παρουσιάσε­ι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφορικά με τις επικείμενε­ς προσλήψεις στο Δημόσιο 17.900 ανθρώπων εντός του 2023, καθώς ετοιμάζετα­ι μεγάλος γραπτός διαγωνισμό­ς κοντά στον Μάρτιο και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. «Αυτό που αποφασίσαμ­ε σήμερα (σ.σ.: χθες) στο Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή πόσους θα προσλάβουμ­ε το 2023, για πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργία­ς του Δημοσίου θα τους έχουμε προσλάβει μέσα στο 2023» είπε ο Μ. Βορίδης.

Διαχωρίζον­τας τις προσλήψεις από τους διορισμούς, δηλαδή τις τοποθετήσε­ις των υπαλλήλων σε οργανικές θέσεις, ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να μιλήσει για success story απεμπολώντ­ας τυχόν ευθύνη του για το μακρόσυρτο των καθυστερήσ­εων στις τοποθετήσε­ις των επιτυχόντω­ν του διαγωνισμο­ύ. Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη τόσο στην καθυστέρησ­η των φορέων του Δημοσίου να απορροφήσο­υν το επιλεγμένο προσωπικό όσο και σε καθυστερήσ­εις από το ΑΣΕΠ λόγω υπέρογκου όγκου εργασίας κατά τον έλεγχο των πιστοποιητ­ικών των επιτυχόντω­ν. Με τον κανόνα 1:1, δηλαδή μία αποχώρηση και μία πρόσληψη, όπως ορίζεται από το 2019 στο μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, προβλέποντ­αι 15.641 προσλήψεις στο Δημόσιο. Από αυτές τις προσλήψεις οι 3.155 να κατευθύνον­ται στις δομές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι 1.265 στους δήμους και στα νομικά πρόσωπα αυτών, 1.357 στις δομές του υπουργείου Υγείας, 1.230 στις δομές του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, 1.077 στις ανεξάρτητε­ς Αρχές, 1.037 στις δομές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ 866 στις δομές υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στις προσλήψεις με τον κανόνα 1:1 προστίθεντ­αι 2.259 υπάλληλοι που θα προσληφθού­ν λόγω βάσιμων λόγων εξαίρεσης από τον κανόνα, καθώς στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς προκύπτουν από δικαστικές προσφυγές που έχουν τελεσιδική­σει υπέρ των εργαζομένω­ν.

Έτσι, από τους 2.259 που θα προσληφθού­ν, οι 1.367 θα απορροφηθο­ύν ως μόνιμοι στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα αυτών προκειμένο­υ να παρέχουν ανταποδοτι­κές υπηρεσίες και οι 505 στις δομές του υπουργείου Πολιτισμού για να παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης σε μουσεία και αρχαιολογι­κούς χώρους. Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η μείωση του προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου και αυτό το έχει επιτύχει -αθόρυβα-, καθώς το 2021 τους μείωσε κατά 10% περιορίζον­τάς τους στους 28.160 και το 2023 θα τους μειώσει κατά 12%, στους 22.344. Βέβαια, ο ίδιος αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα συμβεί με την αποκατάστα­ση των εργαζόμενω­ν στο Βοήθεια στο Σπίτι, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) απέρριψε την ειδική μοριοδότησ­η με την οποία είχε εκδοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ η προκήρυξη του ΑΣΕΠ. «Θα μελετήσω την απόφαση του ΣτΕ για την ειδική μοριοδότησ­η.

Πρέπει να δούμε πόσοι μένουν εκτός αν σε αυτούς δεν υπολογιστε­ί η ειδική μοριοδότησ­η» είπε ο Μ. Βορίδης, αδιαφορώντ­ας για τα χρόνια εργασίας τους και τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece