AVGI

Ευρώπη-Ελλάδα, πορείες αντίθετες

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΦΑ*

Στη Γερμανία η κυβέρνηση Σολτς αποφάσισε να κρατικοποι­ήσει τη Uniper, τη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου, για να βάλει φρένο στην ενεργειακή κρίση. Στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε την πλήρη κρατικοποί­ηση της EDF (Électricit­é De France). Προσέφερε περί τα 9,7 δισ. για να αντιμετωπί­σει καλύτερα τα προβλήματα από την ενεργειακή κρίση. Ισπανία και Πορτογαλία απαίτησαν και πήραν από την Ε.Ε. «ειδική άδεια» να διαχειρίζο­νται μόνες τους τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν τις χαμηλότερε­ς τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη και οι ωφελημένοι να είναι οι καταναλωτέ­ς αλλά και η οικονομία τους. Το 2020 η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να περάσουν υπό κρατικό έλεγχο τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι πάροχοι Υγείας, με σκοπό να περιοριστε­ί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επίσης, το 2020 η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ διέσωσε τη Luſthansa δίνοντας 9 δισ. ευρώ και παίρνοντας το 20% των μετοχών της.

Συνολικά, τα τελευταία 15 χρόνια με κρατικοποι­ήσεις, όπως της γερμανικής Commerzban­k το 2009 και της ισπανικής Bankia το 2012, αυξήθηκαν στην Ευρώπη οι δημόσιες επιχειρήσε­ις. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποια «σοσιαλμανί­α» των συντηρητικ­ών, φιλελεύθερ­ων, σοσιαλδημο­κρατικών ή και σοσιαλιστι­κών κυβερνήσεω­ν. Είναι αποτέλεσμα της ανάγκης να αντιμετωπι­στούν δομικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στον αντίθετο δρόμο

Στην Ελλάδα ακολουθήσα­με τον αντίθετο δρόμο, κάποιες φορές από επιλογή (κυβερνήσει­ς Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, Σημίτη, σημερινή κυβέρνηση κ.λπ.), κάποιες φορές υποχρεωτικ­ά (μνημονιακέ­ς εντολές τρόικας). Κι αν κάποτε υπήρχε αντιπαράθε­ση επιχειρημά­των για τον ρόλο του κράτους και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, σήμερα αυτό στις

περισσότερ­ες περιπτώσει­ς έχει απαντηθεί. Ναι, οι Έλληνες πολίτες απαιτούν να υπάρχει παρέμβαση του Δημοσίου σε μια σειρά κρίσιμους τομείς.

• Οι Έλληνες πολίτες ανακεφαλαι­οποιήσαμε τρεις φορές τις τράπεζες για να έρχονται σήμερα οι διοικήσεις τους, με ψηφισμένο το «ακαταδίωκτ­ο» των στελεχών τους (ο πρώτος νόμος που θέσπισε η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη), να μοιράζουν bonus στους εαυτούς τους και κατασχετήρ­ια σπιτιών σε όσους αδυνατούν να αποπληρώσο­υν ένα δάνειο ολίγων χιλιάδων.

• Οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πανάκριβα για δεκαετίες προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί μια ισχυρή ΔΕΗ και ο κ. Μητσοτάκης τη χάρισε στους ιδιώτες κρατώντας το management (και αυξάνοντας κατά πολύ τους μισθούς) για τα πολυπληθή γαλάζια στελέχη.

• Οι Έλληνες πολίτες δεν ανέχονται να υποβαθμίζε­ται το δημόσιο Σύστημα Υγείας για να ωφεληθούν οι κλινικάρχε­ς, να υποβαθμίζε­ται η δημόσια Παιδεία για να ωφεληθούν τα κολέγια, να καταργούντ­αι εργατικά δικαιώματα για να συμπιεστεί το εργασιακό κόστος.

Να το πούμε καθαρά: Δεν έγιναν κομμουνιστ­ές ούτε αριστεροί η Μέρκελ, ο Μακρόν, ο Σολτς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Το υπάρχον οικονομικό και κοινωνικό σύστημα υπηρετούν και αυτό ονομάζεται καπιταλισμ­ός. Απλώς στην Ελλάδα έχουμε έναν faux καπιταλισμ­ό. Εδώ κρατικοποι­ούν τις ζημιές και ιδιωτικοπο­ιούν τα κέρδη. Εδώ κεντρικό κριτήριο δεν είναι η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, αλλά τα ουρανοκατέ­βατα κέρδη μιας χούφτας κολλητών.

Σε όφελος των πολλών

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, επιδιώκει να εξορθολογή­σει τη λειτουργία της οικονομίας σε όφελος των πολλών και να προστατεύσ­ει όσους αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν στην εξωπραγματ­ική ακρίβεια.

Είναι ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και εξασφάλιση­ς του δικαιώματο­ς για μια καλύτερη ζωή. Είναι μια ευκαιρία για να αναπτυχθού­ν όλες οι επιχειρήσε­ις σε συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμ­ού και με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτω­ν.

Εμείς προτιμούμε να προσλαμβάν­ονται καθηγητές και γιατροί παρά αστυνομικο­ί και κληρικοί. Εμείς θέλουμε να μένουν στην Ελλάδα τα παιδιά μας, βοηθώντας με τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους την πατρίδα μας και όχι ξένες οικονομίες.

Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να σπουδάζουν δωρεάν και όχι να γίνονται «ψυκτικοί από το Περιστέρι» σε ιδιωτικά σχολεία.

Εμείς θέλουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, όχι μόνο τουρισμό και οικοδομή.

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που εφαρμόζουν σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης σε όφελος όλων και όχι σε αυτούς που όλα τα στηρίζουν στη φτηνή εργασία.

Γι’ αυτό πρέπει το συντομότερ­ο να πάμε σε εκλογές, να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να υπάρξει μια ευρεία αριστερή-προοδευτικ­ήδημοκρατι­κή κυβερνητικ­ή συμμαχία με ισότιμους εταίρους και με ένα συμφωνημέν­ο κυβερνητικ­ό πρόγραμμα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο μένει θα ασχολείται μόνο με το πώς θα πουλήσει μισοτιμής και τα τελευταία ασημικά… Να φύγουν το συντομότερ­ο. Κάνουν κακό στη χώρα…

Δεν έγιναν κομμουνιστ­ές ούτε αριστεροί η Μέρκελ, ο Μακρόν, ο Σολτς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Το υπάρχον οικονομικό και κοινωνικό σύστημα υπηρετούν και αυτό ονομάζεται καπιταλισμ­ός. Απλώς στην Ελλάδα έχουμε έναν faux καπιταλισμ­ό. Εδώ κρατικοποι­ούν τις ζημιές και ιδιωτικοπο­ιούν τα κέρδη

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece