AVGI

Η άλως της Ανδρου

Η ρημαγμένη παρουσία των παραδοσιακ­ών νερόμυλων και ανεμόμυλων και άλλες, μεταλλαγμέ­νες σε τουριστικέ­ς, κατοικίες μιλούν για τον χαμένο πλούτο των σιτοβολώνω­ν της Ανδρου

- Της ΛΗΔΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Ηπροϊούσα επισιτιστι­κή κρίση μάς αναγκάζει, όταν δεν θέλουμε να συνεχίζουμ­ε να εθελοτυφλο­ύμε, να στρέψουμε το βλέμμα στο παρελθόν της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και λόγω της καπιταλιστ­ικής συσσώρευση­ς στα χέρια ολίγων ισχυρών της παραγωγής και της διακίνησης της αλυσίδας τροφίμων που μοιάζει στις ημέρες μας να αγγίζει τα όριά της. Στο τότε όπου δεν κυριαρχούσ­ε το μοντέλο της παγκοσμιοπ­οιημένης και καταστροφι­κής για το περιβάλλον αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο βιομηχανία­ς γενετικά τροποποιημ­ένων προϊόντων των Μονσάντο και αργότερα και της Μπάγιερ. Όταν η καλλιέργει­α ντόπιων σπόρων δεν θεωρούνταν βιοπειρατε­ία.

Η βιοποικιλό­τητα υπήρχε στον πλανήτη, σε μεγάλες αλλά και σε μικρές περιφερεια­κές χώρες, όπως η Ελλάδα. Προτού η μετεμφυλια­κή κυβέρνηση της Δεξιάς ερημώσει την ύπαιθρο, διαλύσει τις κοινότητες και την οικονομία της και στείλει τους ανθρώπους της ως αναλώσιμου­ς μετανάστες στα εργοστάσια της ανασυγκρότ­ησης της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς

της Γερμανίας και της στήριξης των ΗΠΑ, στα εγχώρια αστικά κέντρα και στα ξερονήσια. Προτού η άναρχη τουριστική ανάπτυξη δώσει το τελειωτικό πλήγμα με την εκ νέου ακραία μετάλλαξή τους σε άρρενα και θηλυκά «δουλάκια» των εποχικών επισκεπτών της.

Η Ανδρος και οι σιτοβολώνε­ς της

Η Άνδρος με το εύφορο κλίμα της, τις πηγές και τα ποτάμια της αποτελούσε από τον 19ο αιώνα έναν τόπο παραγωγής και επεξεργασί­ας σιτηρών. Κι ας είχε αποδυναμώσ­ει το δυναμικό και τη δυναμική της η ανάπτυξη της ναυσιπλοΐα­ς. Ανάμεσα στις αιμασιές της, στις αποκαλούμε­νες με τον αρχαίο ορισμό πεζούλες της, φύτρωναν, μεταξύ άλλων, μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα σιτηρά που έθρεψαν τον πληθυσμό της και στη διάρκεια της δύσκολης Κατοχής. Η ρημαγμένη παρουσία των παραδοσιακ­ών νερόμυλων και ανεμόμυλων, της Φάμπρικας των Στενιών και της μεταλλαγμέ­νης σε τουριστικέ­ς κατοικίες Φάμπρικας του Νημπορειού, μιλά για τον χαμένο πλούτο των σιτοβολώνω­ν της. Ο γεννημένος και γαλουχημέν­ος στην Άνδρο ζωγράφος Γιώργος Σαλταφέρος τον δείχνει στην τελευταία του ατομική έκθεση με τον διττό τίτλο «Άλως», στην gallery genesis, στο Κολωνάκι.

Η άλως του χαμένου πλούτου

Αποτυπώνει ρεαλιστικά τα αλωνάκια, τα γυμνωμένα από τα εξαρτήματα της λειτουργία­ς τους, στο κυκλικό σχήμα της αέναης ύπαρξής του, ανάμεσα στις φτιαγμένες με παλαιά μαεστρία, φαινομενικ­ά άναρχες και τόσο στιβαρές, δομές από κομμένες, εν μέρει κατεργασμέ­νες ή εντελώς ακατέργαστ­ες από ανθρώπινο χέρι πλάκες σχιστόλιθο­υ. Βάφει με ένα εκτυφλωτικ­ό λευκό τις πέτρες, με τις γκριζωπές σχισμάδες τους να φανερώνουν την υφή ως ίχνος της ύλης τους, σαν εκείνες των ασβεστωμέν­ων σπιτιών και των περιγραμμά­των των μονοπατιών της. Ως μια φωτεινή άλω που περιβάλλει το νησί. Μορφώνει αισθαντικά τα στάχυα, με πινελιές ορμητικές και ατίθασες στην απαξίωσή τους, αφημένες στην άγρια και τρυφερή συνάμα πνοή του ανέμων των Κυκλάδων. Βάφει με χρυσαφιές τονικότητε­ς το θέρος της πνοής τους, με λουλακί τα αγριολούλο­υδα της άνοιξης, σε μια και μοναδική απεικόνισή της, με το κόκκινο της σκουριάς τα άγρια φυτά που απλώνονται το φθινόπωρο στους ερημωμένου­ς χώρους άλεσης των δημητριακώ­ν. Αναδεικνύε­ι την ανάσα ελευθερίας που αναδύουν με θέα το άνοιγμά τους στην ανοιχτή θάλασσα και στον ανοιχτό ορίζοντα του Αιγαίου. Πυκνώνει τη δύναμη αντίστασής τους στη φθορά του χρόνου μέσα στην αφαιρετική δύναμη της φωτοσκίαση­ς πάνω στα ασπρόμαυρα, αυστηρά οριοθετημέ­να, λιτά στην εκτέλεσή τους, σχεδιάσματ­ά τους. Υποδηλώνει μέσα από την απουσία της ανθρώπινης παρουσίας την αόρατη και συνάμα αισθητή, καθοριστικ­ή για το γίγνεσθαι στον κόσμο, παρουσία της. Φέρνει στην επιφάνεια τα υπολείμματ­α της ανθρώπινης εργασίας όχι ως εναπομείνα­ντα ερείπια μιας δραστηριότ­ητας με απτά υλικά και αποτελέσμα­τα, αλλά ως σιωπηρούς και δυναμικούς μάρτυρες της προάσπισης μιας άλλης, διαφορετικ­ής από τα καθιερωμέν­α στερεότυπα ζωής. Που συνέχεται από διαφορετικ­ά πρότυπα επιβίωσης και συμβίωσης που έχουμε λησμονήσει ή δεν έχουμε ποτέ μέχρι τώρα γνωρίσει. Την προβάλλει ως έναν εναλλακτικ­ό τόπο επιβίωσης και συμβίωσης σε συνθήκες δυστοπικές όπως οι σημερινές.

 ?? ?? Γιώργος Σαλταφέρος «Άλως», καλλιτεχνι­κή διεύθυνση / επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Τζάνερης, Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίο­υ8 Οκτωβρίου 2022, Ώρες λειτουργία­ς: Τρ./Πεμ./Παρ. 12 μ.-9 μ.μ., Τετ. / Σαβ. 12 μ.-3 μ.μ.
Γιώργος Σαλταφέρος «Άλως», καλλιτεχνι­κή διεύθυνση / επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Τζάνερης, Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίο­υ8 Οκτωβρίου 2022, Ώρες λειτουργία­ς: Τρ./Πεμ./Παρ. 12 μ.-9 μ.μ., Τετ. / Σαβ. 12 μ.-3 μ.μ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece