AVGI

Οι απόστρατοι επιμένουν στο κυνήγι μαγισσών

Συνεχίζουν τις αγωγές κατά του Νίκου Μπογιόπουλ­ου επειδή σχολίασε την τελετή μίσους που έγινε τον Αύγουστο του 2020 στο Βίτσι

-

Η… Ένωσις Αποστράτων δεν το βάζει κάτω. Επιμένει μέχρι να βρεθεί ο σωστός δικαστής να δικάσει τον Μπογιόπουλ­ο και να τον καταδικάσε­ι. Και συνεχίζει τις αγωγές και φέτος. Πώς ονομάζεται η τακτική αυτή, καταδικαστ­έα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει την ελευθερία στην έκφραση; Αγωγή SLAPP. Στρατηγική αγωγή κατά της συμμετοχής του κοινού, στα αγγλικά Strategic Lawsuits Against Public Participat­ion. Με στόχο την εξόντωση από τις αλλεπάλληλ­ες δίκες.

Ηδη με ανακοινώσε­ις τους το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταδικάζο­υν τη νέα αγωγή σε βάρος του δημοσιογρά­φου Νίκου Μπογιόπουλ­ου από την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικώ­ν Στρατού (ΕΑΑΣ), ενώ ανακοίνωση στήριξης εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ.

Για το ίδιο θέμα, αλλά και για τις γιορτές μίσους σε Γράμμο και Βίτσι και τις ευθύνες της ΕΑΑΣ, 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με επικεφαλής τον Θοδωρή Δρίτσα, είχαν καταθέσει πέρυσι τέτοιον καιρό ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Εναν χρόνο μετά την εκδίκαση και απόρριψη της αγωγής της ΕΑΑΣ σε βάρος του δημοσιογρά­φου η Ένωση επανέρχετα­ι με νέα αγωγή, με το ίδιο περιεχόμεν­ο, και ζητάει να της καταβληθού­ν 70.000 ευρώ συν τους τόκους για «ηθική βλάβη», ενώ αξιώνει και τη φυλάκιση του συντάκτη για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί». Η προηγούμεν­η αγωγή είχε εκδικαστεί στις 21 Οκτωβρίου 2021, ενώ η νέα έχει οριστεί να συζητηθεί στις 27 Οκτωβρίου 2022.

Ο δημοσιογρά­φος βρέθηκε στο στόχαστρο των «αποστράτων» επειδή σχολίασε σε κείμενό του σε ιστοσελίδα καθώς και σε ραδιοφωνικ­ή εκπομπή την τελετή που έγινε τον Αύγουστο το 2020 στο Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσε­ις 1946-1949 κατά των κομμουνιστ­οσυμμοριτώ­ν».

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της στέκεται στο πλευρό του δημοσιογρά­φου και όπως αναφέρει: «Η ΕΣΗΕΑ επαναλαμβά­νει την πάγια θέση της για την κατάργηση του τυποκτόνου

Νόμου 1178/81. Ο συγκεκριμέ­νος νόμος μοναδικό σκοπό έχει να πλήξει την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης. Οι δημοσιογρά­φοι οφείλουν να τηρούν τις αρχές του Κώδικα Δεοντολογί­ας του δημοσιογρα­φικού επαγγέλματ­ος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ το 1998, και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογρα­φικής Δεοντολογί­ας της ΔΟΔ. Οποιαδήποτ­ε άλλη παρέμβαση περιορίζει την ελεύθερη γνώμη και πλήττει τη Δημοκρατία».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece