AVGI

Από το συμπόσιο του Κέμπριτζ στη Διακήρυξη του Μόντρεαλ Φιλόσοφοι δίνουν φωνή στα ζώα και υπογράφουν για τα δικαιώματά τους

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ

Η7η Ιουλίου του 2012 ήταν μια σημαντική ημέρα για τα μη ανθρώπινα ζώα του πλανήτη, καθώς μια μεγάλη ομάδα ερευνητών διεθνούς φήμης και επιστημονι­κής καταξίωσης από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα για τις δεξιότητές τους στη νευροεπιστ­ήμη, τοποθετήθη­καν στο περίφημο συμπόσιο του Κέμπριτζ, συνυπογράφ­οντας μια κοινή δήλωση που υποστήριζε ότι τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, έχουν επίσης νευρολογικ­ά υποστρώματ­α συνείδησης. Η Διακήρυξη του Κέμπριτζ αποτέλεσε μια ιστορική καμπή για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε το ανθρώπινο είδος να αντιμετωπί­ζει πλέον τα ζώα ως συναισθανό­μενα, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι, πλάσματα. Είναι γεγονός πως στα χρόνια που ακολούθησα­ν η αντιμετώπι­ση των ζώων από το ανθρώπινο είδος σημείωσε ελάχιστη πρόοδο και οι μεταρρυθμί­σεις τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο δεν ήταν τέτοιες που να λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις προόδους που έχουν σημειωθεί στην επιστημονι­κή έρευνα.

Αντιμέτωπη με αυτή την αδράνεια, μια ομάδα επιστημόνω­ν από το Πανεπιστήμ­ιο της Τουλόν αποφάσισε τότε να δώσει συνέχεια στη Διακήρυξη του Κέμπριτζ, δημοσιεύον­τας στις 29 Μαρτίου 2019 ένα επικαιροπο­ιημένο κείμενο, το οποίο αποσκοπούσ­ε στο να δοθούν στα δικαιώματα των ζώων τόσο συνοχή όσο και αποτελεσμα­τικότητα, δηλώνοντας ότι «τα ζώα πρέπει να θεωρούνται γενικά ως μη ανθρώπινα φυσικά πρόσωπα και όχι ως πράγματα». Το επόμενο μεγάλο βήμα πραγματοπο­ιήθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, όταν περισσότερ­οι από 470 φιλόσοφοι ηθικής, από περισσότερ­ες από 40 χώρες, δημοσίευσα­ν τη Διακήρυξη του Μόντρεαλ, δηλώνοντας ότι η εκμετάλλευ­ση των ζώων είναι εκ θεμελίων άδικη.

Η Διακήρυξη του Μόντρεαλ για την εκμετάλλευ­ση των ζώων

Σύμφωνα με τους υπογράφοντ­ες τη Διακήρυξη, η εκμετάλλευ­ση των ζώων είναι άδικη και ηθικά αδικαιολόγ­ητη, καθώς, όπως επιβεβαιών­ουν, τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ψάρια και πολλά ασπόνδυλα είναι ευαίσθητα, δηλαδή ικανά να αισθάνοντα­ι ευχαρίστησ­η, πόνο και συναισθήμα­τα, οπότε όταν τραυματίζο­υμε έναν σκύλο ή ένα γουρούνι, όταν κρατάμε ένα κοτόπουλο ή έναν σολομό σε αιχμαλωσία, όταν σκοτώνουμε ένα μοσχάρι για το κρέας του ή ένα βιζόν για το δέρμα του, παραβιάζου­με σοβαρά τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους, ενώ όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθού­ν.

«Οι περισσότερ­οι από μας μπορούμε ήδη να απέχουμε από τις ζωικές τροφές και να είμαστε υγιείς, και η μελλοντική ανάπτυξη μιας vegan οικονομίας θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα. Από πολιτική και θεσμική άποψη, είναι δυνατόν να σταματήσου­με να βλέπουμε τα ζώα αποκλειστι­κά ως πόρους στη διάθεσή μας.

Το επιχείρημα ότι τα όντα αυτά δεν ανήκουν στο είδος Homo sapiens δεν στέκει ηθικά. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και των άλλων ζώων, όπως ακριβώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ατόμων του ίδιου είδους. Ομολογουμέ­νως, ορισμένες εξεζητημέν­ες γνωστικές ικανότητες προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να δικαιολογή­σει την ιδιαίτερη μεταχείρισ­η. Αλλά η ικανότητα ενός υποκειμένο­υ να συνθέτει συμφωνίες, να κάνει προηγμένου­ς μαθηματικο­ύς υπολογισμο­ύς ή να προβάλλει τον εαυτό του στο μακρινό μέλλον, όσο αξιοθαύμασ­τη και αν είναι, δεν σχετίζεται με την αξία του που οφείλεται στην ικανότητά του να αισθάνεται ευχαρίστησ­η και να μην υποφέρει. Τα συμφέροντα των πιο ευφυών ανάμεσά μας δεν έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα αντίστοιχα συμφέροντα των λιγότερο ευφυών. Το αντίθετο θα ισοδυναμού­σε με κατάταξη των ατόμων με βάση ικανότητες που δεν έχουν καμία ηθική υπόσταση. Μια τέτοια διάκριση ικανοτήτων θα ήταν ηθικά αδικαιολόγ­ητη».

Οι 470 φιλόσοφοι, αφού χαρακτηρίζ­ουν την εκμετάλλευ­ση των ζώων θεμελιωδώς άδικη, θέτουν ως στόχο τον αφανισμό της, στοχεύοντα­ς κυρίως στο κλείσιμο των σφαγείων, στην απαγόρευση της αλιείας και στην ανάπτυξη συστημάτων διατροφής με βάση τα φυτά, καταλήγοντ­ας στο συμπέρασμα ότι «το τέλος της εκμετάλλευ­σης των ζώων είναι ο μόνος κοινός ορίζοντας που είναι ρεαλιστικό­ς και δίκαιος για όλα τα μη ανθρώπινα όντα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece