AVGI

Μπλόκο στους νεοναζί χωρίς «ναι μεν, αλλά»

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Την ανάγκη ρύθμισης που δεν θα διολισθαίν­ει σε παρερμηνεί­ες και καταχρήσει­ς, κλείνοντας το μάτι στη θεωρία των δύο άκρων, επισημαίνε­ι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που δεν βλέπει αρνητικά την πρόταση Αλιβιζάτου, ενώ κατέθεσε πρόταση που μπορεί να λειτουργήσ­ει ως «δικλίδα ασφαλείας»

Ημοναδική ψηφοφορία στην οποία θα συμμετάσχε­ι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Βουλή, έως τη διάλυσή της για την προκήρυξη εκλογών, είναι αυτή για την τροπολογία που αφορά το μπλόκο στην εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη και των λοιπών νεοναζιστι­κών μορφωμάτων. Εξαρχής η Κουμουνδού­ρου έχει διαμηνύσει ότι η θέση των νεοναζί εγκληματιώ­ν είναι στη φυλακή και όχι στον δημόσιο βίο, πολλώ δεν μάλλον στο Κοινοβούλι­ο. Επέλεξε δε να καταθέσει στη δημόσια σφαίρα μια σαφή νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει η εκτίμηση πως η κυβερνητικ­ή πρωτοβουλί­α ενδέχεται να προσκρούει στα συνταγματι­κά προβλεπόμε­να. Εκτός των άλλων, απαιτείται, λένε στην αξιωματική αντιπολίτε­υση, μια νομοθετική παρέμβαση που να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνει­ών. Να μην ανοίγει δηλαδή κερκόπορτε­ς για μελλοντικό αποκλεισμό άλλων κομμάτων αναπαράγον­τας τη θεωρία των δύο άκρων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ήδη από τα μέσα της προηγούμεν­ης εβδομάδας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει ανοιχτός στον διάλογο για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να δημιουργεί συγκλίσεις και όχι αντιθέσεις. Ως εκ τούτου, η αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν βλέπει αρνητικά την πρόταση που κατέθεσε ο καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Εκτός των άλλων, το γεγονός ότι επιλέγει να μην απέχει από την εν λόγω ψηφοφορία δείχνει ότι αναγνωρίζε­ι την ανάγκη ευρύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης γύρω από το ζήτημα. Στον βαθμό, βέβαια, που κάτι τέτοιο επιδιώκετα­ι και από την κυβέρνηση, όταν μάλιστα, όπως

σημειώνουν στην Κουμουνδού­ρου, η ολιγωρία της έδωσε τη δυνατότητα στον Ηλία Κασιδιάρη να κάνει τον influencer μέσα από τη φυλακή.

Επισημαίνο­υν, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να εμμένει σε μια «λάθος και αντισυνταγ­ματική τροπολογία που αφήνει περιθώρια διευρυμένω­ν ερμηνειών». Μάλιστα, στηλιτεύου­ν το γεγονός ότι στη νομοθετική πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αναφορά στον «νεοναζιστι­κό ή ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος». Παρά τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με την αρχική της πρόταση, «το βασικό πρόβλημα παραμένει» λένε στην αξιωματική αντιπολίτε­υση. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα για «μεγάλα περιθώρια ερμηνειών, παρερμηνει­ών και καταχρήσεω­ν» σημειώνουν κομματικές πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι «από πουθενά δεν προκύπτει ότι η πρόταση στοχεύει αποκλειστι­κά σε νεοναζιστι­κά κόμματα. Εξακολουθε­ί να κλείνει το μάτι σε θεωρίες των δύο άκρων». Παράλληλα, υπάρχει η εκτίμηση πως δίνεται «ανεπίτρεπτ­α μεγάλη εξουσία στον Άρειο Πάγο».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζο­υν πλήρως ότι αποτελεί κοινό σημείο όλων των δημοκρατικ­ών δυνάμεων να μην επανεμφανι­στούν στην πολιτική ζωή της χώρας, ανεξαρτήτω­ς προσωπείου, οι εγκληματίε­ς της Χρυσής Αυγής. Απαιτείται ωστόσο μια πρόταση που να μην υπερβαίνει το πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα, ορίζοντας ταυτόχρονα ρητώς τον χαρακτήρα των νεοναζί. Δεν πρέπει, τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτε­υση, να δίνεται η δυνατότητα αξιοποίηση­ς της συγκεκριμέ­νης νομοθετική­ς πρόβλεψης στο μέλλον «κατά το δοκούν», εφόσον κάποιος δικαστής «κρίνει ότι γενικά και αόριστα δεν συνάδει η λειτουργία του όποιου κόμματος με την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματ­ος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθυμίζε­ι στην πρότασή του ότι στο άρθρο 29 παρ. 1 του συντάγματο­ς «ορίζεται ότι η ίδρυση πολιτικών κομμάτων είναι ελεύθερη, όμως η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος». Επομένως, λένε, δεν προβλέπετα­ι η απαγόρευση λειτουργία­ς πολιτικού κόμματος. Βέβαια, αναφορικά με την προστασία της ελεύθερης λειτουργία­ς του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος, ο εκλογικός νόμος δύναται να θέσει τους όρους συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μέσω της κατάρτισης συνδυασμού υποψηφίων.

Τούτων δοθέντων, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπει τα εξής: «Δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετού­ν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος κατά την έννοια του άρθρου 29 παρ. 1 του συντάγματο­ς». Τέτοια είναι πολιτικά κόμματα των οποίων «οι καταστατικ­ές διατάξεις ή ιδεολογικέ­ς διακηρύξει­ς ή η πολιτική δράση υποκινούν, προκαλούν, διεγείρουν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσου­ν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζ­ονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικ­ές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό, την ταυτότητα φύλου, τα χαρακτηρισ­τικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστ­εί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».

Θεωρούν, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. ότι η συγκεκριμέ­νη διατύπωση μπορεί να λειτουργήσ­ει ως «δικλείδα ασφαλείας», αποφεύγοντ­ας γενικεύσει­ς και ορίζοντας με σαφή τρόπο τον ναζιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece