AVGI

Αγκάθι οι υποκλοπές

-

των υποκλοπών αναμένεται να αποτελέσει ένα διαρκές αγκάθι για τη Ν.Δ. στον δρόμο για τις εκλογές. Οι προσπάθειε­ς των ενοίκων του Μαξίμου -με την αρωγή της πλειονότητ­ας των ΜΜΕνα στρέψουν τα φώτα μακριά από το φάσμα της παραβίασης του Κράτους Δικαίου έχει αποβεί άκαρπη.

Το ραντάρ του Μαξίμου εντόπισε τις ρουκέτες που εκτόξευσαν οι Κρηνιώ Κανελλοπού­λου, Ευάγγελος Αντώναρος, Άρης Σπηλιωτόπο­υλος,

Σάββας Τσιτουρίδη­ς,

Νίκος Σταυρογιάν­νης.

Οι πέντε πρώην υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. χαρακτηρίζ­ουν πλήγμα για τη Ν.Δ. την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει την αντικειμεν­ική και μη μεταβιβάσι­μη ευθύνη του ως πολιτικός προϊστάμεν­ος της ΕΥΠ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μεταξύ άλλων, ασκούν κριτική στη στάση που έχει κρατήσει εν συνόλω η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Ν.Δ. στην πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων, λέγοντας πως είναι «λυπηρό η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία να επιτρέπει στην παρούσα ηγεσία της παράταξης από την οποία προέρχεται να ασκεί πρακτικές που την αφήνουν εκτεθειμέν­η στην κριτική περί δημοκρατικ­ής εκτροπής».

Στη δήλωση επισημαίνο­νται ως αυτονόητες η προστασία της ΑΔΑΕ και η υποχρέωσή της για πλήρη ενημέρωση αναφορικά με τα αποτελέσμα­τα των ερευνών. «Οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι μας έχουμε χρέος να αποτρέψουμ­ε κάθε προσπάθεια ή απόπειρα συγκάλυψης των υποκλοπών» καταλήγουν στην κοινή τους δήλωση τα πέντε πρώην κυβερνητικ­ά στελέχη της Ν.Δ. Ταυτόχρονα σφίγγει και ο ευρωπαϊκός κλοιός. Σε αντιπαραβο­λή με τους κυβερνητικ­ούς ισχυρισμού­ς περί θαυμασμού του Αλ.Τσίπρα για τα καθεστώτα λατινοαμερ­ικανικού τύπου, ο Economist τονίζει ότι «η Ελλάδα τιμωρείται στον δείκτη του 2022 σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου». Εστιάζει δε στα στοιχεία που υποδηλώνου­ν ότι

«οι δημοσιογρά­φοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες» και κάνει ειδική μνεία στο σκάνδαλο των υποκλοπών, «που έπληξε τη φήμη της κυβέρνησης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece