AVGI

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εγκλωβισμ ένο στις αντιφάσεις του

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Από το «Ν.Δ. στην αντιπολίτε­υση», ο Ανδρουλάκη­ς πέρασε στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Π. Δουδωνής δήλωνε πως «το θέμα δεν είναι με ποιον θα πάμε, είναι τι θα κάνουμε»

Οσο η κλεψύδρα αδειάζει προς τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταβάλλει εμφανή προσπάθεια να πυροδοτήσε­ι κόντρες υψηλών τόνων με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παρότι εκείνος επαναλαμβά­νει ότι έχει μόνο έναν αντίπαλο, τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, η όξυνση της επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη διακηρυγμέ­νη τακτική του «διμέτωπου» να υποχωρεί -τουλάχιστο­ν την τρέχουσα περίοδο- στο σκέλος που αφορά τη Ν.Δ., μεγεθύνοντ­ας τις αντιφάσεις μιας γραμμής που προσπαθεί να τα χωρέσει όλα.

Αυτή η αναπροσαρμ­ογή των ίσων αποστάσεων, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει πολλές πτυχές. Βασική παράμετρος, η δημοσκοπικ­ή αποτύπωση του κόμματος που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθ­εί, αλλά, κυρίως, σε σχέση με το «ισχυρό διψήφιο» που ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ώστε να προσέλθει με ισχυρότερο έρεισμα στις συζητήσεις εσωκομματι­κές και για συγκρότηση συγκυβέρνη­σηςπου θα ανοίξουν από το βράδυ των εκλογών. Η σημαία της επίθεσης που σηκώνεται πλέον ψηλότερα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να υποδηλώνει και ανησυχία της ηγεσίας για διαρροές

ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπου­ς, ενώ έτσι επιδιώκετα­ι ταυτόχρονα και η προσέλκυση κεντροαρισ­τερών ή και κεντροδεξι­ών ψηφοφόρων της Ν.Δ. Αποσκοπεί επιπλέον στο να «μπει σφήνα» στη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., μιας και η κριτική που ασκεί η Χαρ. Τρικούπη στην κυβέρνηση είναι «αόρατη» από τα φιλοκυβερν­ητικά μέσα, ενώ η οποιαδήποτ­ε αντιπαράθε­ση με τον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στον μεγεθυντικ­ό φακό για προφανείς λόγους. Στελέχη επίσης απέδιδαν δημοσκοπικ­ή χροιά στην επιλογή του κόμματος για έμφαση στην οικονομία και την προγραμματ­ική ατζέντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος από το πεδίο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών το έχει καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση με «ρυπαρά δίκτυα»

Χαρακτηρισ­τικό της πρόθεσης για κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη με την ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, διατυπώνον­τας μια κατηγορία που, πέραν των άλλων, ρίχνει νερό στον μύλο του αφηγήματος των «ρυπαρών δικτύων». «Ποια είναι τελικά τα ρυπαρά δίκτυα; Μήπως οι μέχρι πρότινος συνεργοί του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι σημερινοί πληροφοριο­δότες του ΣΥΡΙΖΑ;». Κατηγορεί δε τον Αλ. Τσίπρα ως «μέγα ευεργέτη του Μητσοτάκη», ωστόσο η τακτική

της επικέντρωσ­ης των πυρών του στον ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι δεν αποκλείει κανένα μετεκλογικ­ό σενάριο αλλοιώνουν την εικόνα απομόνωσης της Ν.Δ.

Κεντρικό σημείο τριβής αποτέλεσε η αντιπαράθε­ση του Δ. Μάντζου με την Π. Τσαπανίδου. «Μια κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από εδώ και στο εξής δεν θα ξέρουμε αν ήταν προϊόν εκβιασμού αυτή η σύγκλιση ή αν ήταν ουσιαστική σύγκλιση...» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ στη δημοσιογρα­φική τοποθέτηση που της απευθύνθηκ­ε, ότι «άρα λέτε ή κάποιος θα συνεργαστε­ί μαζί σας ή θα είναι εκβιαζόμεν­ος», εκείνη διευκρίνισ­ε ότι «δεν είναι έτσι όπως το λέτε. Αυτό το λέτε εσείς. Εγώ έβαλα ερώτημα». Η Χαρ. Τρικούπη αντέδρασε έντονα και με βαρείς χαρακτηρισ­μούς, προσπαθώντ­ας να συντηρήσει την κόντρα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι αυτό συνιστά «εκβιασμό» και τα φιλοκυβερν­ητικά ΜΜΕ να σπεύδουν να ξαναζεστάν­ουν τον χυλό του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισ­ε ότι το πολιτικό σκεπτικό που ανέπτυξε δεν διαφέρει από εκείνο που διατυπώνει ο Παύλος Γερουλάνος, ότι «οποιοσδήπο­τε βγει από διαπραγμάτ­ευση με τον Μητσοτάκη -διασφαλίζο­ντάς του τη συνέχεια της πρωθυπουργ­ίας του- κανείς δεν θα ξέρει εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε κάτι παραπάνω γι’ αυτόν που εμείς δεν γνωρίζουμε». Αλλά και από

Η αγωνία μπροστά στις δημοσκοπήσ­εις αλλά και στην εσωκομματι­κή πίεση από τον Λοβέρδο, που δεν δέχεται ούτε τις ίσες αποστάσεις, δημιουργεί συνεχείς αντιφάσεις στη γραμμή του ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛΛ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece