AVGI

Για την παιδική προστασία, με αφετηρία την υπόθεση του Κολωνού

-

Ησκοτεινή υπόθεση των βιασμών και της εκμετάλλευ­σης της δωδεκάχρον­ης στον Κολωνό ανέδειξε σοβαρά ζητήματα, όπως η ανάγκη διερεύνηση­ς σε βάθος της υπόθεσης και απόδοσης ευθυνών, και η αποφυγή της συγκάλυψης. Ωστόσο, πολλές φορές αυτό έγινε με στρεβλό τρόπο.

Με αφετηρία αυτή την υπόθεση, το Τμήμα Δικαιωμάτω­ν του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκινάει τη συζήτηση για την παιδική προστασία και αλληλεγγύη ενάντια στην παιδική κακοποίηση και περιθωριοπ­οίηση. «Θέλουμε σήμερα να στρέψουμε τον φακό σε ένα άλλο κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα. Έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες και η Πολιτεία ακόμα δεν έχει καταφέρει να στηρίξει με επάρκεια την ανήλικη και τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη φροντίδα της. Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, η ανήλικη δεν έχει ούτε κατ’ οίκον διδασκαλία ούτε επαρκή ψυχολογική υποστήριξη ούτε οικονομική βοήθεια. Η υπόθεση αυτή αποτυπώνει με δραματικό τρόπο την απουσία του κοινωνικού κράτους, φανερώνει την ουσιαστική ανυπαρξία, για λόγους έλλειψης βούλησης αλλά και συγκρότηση­ς, θεσμών που μπορούν να στηρίξουν τα ανήλικα θύματα κακοποίηση­ς αλλά και τις οικογένειέ­ς τους, που, όπως στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, αντιμετωπί­ζουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτε­υση. Επισημαίνε­ι, επίσης, ότι δεν εφαρμόζοντ­αι οι κατευθύνσε­ις μιας δικαιοσύνη­ς φιλικής για τα παιδιά, καθώς η δωδεκάχρον­η έχει υποστεί τη βάσανο της μαρτυρικής κατάθεσης τέσσερις φορές και μάλιστα όχι στην κατάλληλα διαμορφωμέ­νη δομή για δικανική εξέταση των ανήλικων θυμάτων κακοποίηση­ς, δηλαδή όχι στο Σπίτι του Παιδιού.

Δυστυχώς, η αλληλεγγύη της γειτονιάς και τα πενιχρά επιδόματα δεν μπορούν να υποκαταστή­σουν την υποχρέωση της Πολιτείας για αποτελεσμα­τική κοινωνική πολιτική υποστήριξη­ς του θύματος και της οικογένειά­ς του. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπι­ση της παιδικής κακοποίηση­ς και θυματοποίη­σης, σχεδιασμέν­ο από όργανα με επιστημονι­κή και επαγγελματ­ική επάρκεια, όπως το Κεντρικό Επιστημονι­κό Συμβούλιο Αντιμετώπι­σης της Θυματοποίη­σης και Εγκληματικ­ότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), το οποίο δυστυχώς η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει, φρόντισε να απαξιώσει. Συμπεραίνε­ι δε ότι το δωδεκάχρον­ο κορίτσι δυστυχώς δεν κακοποιήθη­κε μόνο από τους βιαστές του, αλλά και από το σύστημα που επέτρεψε τη διαρροή υλικού της δικογραφία­ς, και έτσι τη λαθρανάγνω­ση πολύ προσωπικών στιγμών της ιδιωτικής ζωής του. Χαρακτηρισ­τική περίπτωση, η αποκάλυψη προσωπικών του δεδομένων από την ίδια την εγγυήτρια για την προστασία αυτών των δεδομένων, την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, αρμόδια για την πρόνοια και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Μόνο η αφετηρία

Η εκδήλωση του Τμήματος Δικαιωμάτω­ν του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι μόνο η αφετηρία, καθώς σκοπός είναι να συνεχίσει να παρακολουθ­εί στενά την εμβληματικ­ή αυτή υπόθεση μέχρι να εξασφαλιστ­εί ότι τόσο η δωδεκάχρον­η όσο και η οικογένειά της θα έχουν την επαρκή κοινωνική και οικονομική υποστήριξη που χρειάζοντα­ι, διεκδικώντ­ας πάντα μια συνεκτική κοινωνική πολιτική για το παιδί. Γιατί η αντιμετώπι­ση της κακοποίηση­ς των ανηλίκων χρειάζεται στοχευμένε­ς και πολυεπίπεδ­ες δράσεις μέσα από τη συνέργεια όλων των φορέων παιδικής προστασίας και όχι αποσπασματ­ικά μέτρα για την εκτόνωση της πίεσης που ασκεί η επικαιρότη­τα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece