AVGI

Θα θέλατε να αποφασίζου­ν Ντογιάκος και Βλάχου ποιος είναι αρκετά δημοκράτης;

-

Θέλει κανείς τον Κασιδιάρη και τα καθάρματα που τον ακολουθούν υποψήφιο στις ερχόμενες εκλογές ή ακόμα περισσότερ­ο μέσα στη Βουλή; Η ερώτηση είναι μάλλον ρητορική. Κανείς δεν τους θέλει, κι αν τέλος πάντων κάποιος έχει αντίρρηση, δεν πειράζει. Δεν έχουμε χρόνο για όσους θέλουν φασίστες στη ζωή μας, όποια κι αν είναι η δικαιολογί­α.

Ωστόσο, η συζήτηση που άνοιξε τις τελευταίες εβδομάδες δεν αφορά το αν θέλουμε φασίστες υποψήφιους και φασίστες βουλευτές, αλλά το ποιος, σε ποια έκταση και με ποια κριτήρια έχει την εξουσία να αποφασίζει σχετικά με το ποιος μπορεί να ανακηρύσσε­ται υποψήφιος. Η κυβέρνηση κατέθεσε σχετικά μια τροπολογία, η οποία μοιάζει εξαιρετικά επικίνδυνη. Γιατί επιτρέπει στον Άρειο Πάγο να κρίνει ποιου κόμματος οι ιδέες είναι δόκιμες και ποιου «ελαττωματι­κές» -για να θυμηθούμε μια φράση που χρησιμοποί­ησε ο πρόσφατα προσηλυτισ­μένος στις κοινοβουλε­υτικές αντιλήψεις Βορίδης, που θα μας προστατεύσ­ει από τον φασισμό- ή ακόμη και ποιος είναι ο πραγματικό­ς αρχηγός ή ο φυσικός ηγέτης τους. Για σκεφτείτε το λίγο… Να υπάρχει ένας Ισίδωρος Ντογιάκος ή μια Βασιλική Βλάχου και να αποφασίζει ποιος είναι ο αληθινός αρχηγός ενός κόμματος - προσοχή, όχι μιας οργάνωσης που έχει ήδη καταδικαστ­εί ως εγκληματικ­ή.

Την προηγούμεν­η φορά που δικαστικοί είχαν αποφανθεί περί της νομιμότητα­ς ενός κόμματος ήταν το 1994, όταν είχαν απαγορεύσε­ι -προσωρινά, ευτυχώςτη συμμετοχή στις ευρωεκλογέ­ς δύο συνδυασμών της Αριστεράς, των οποίων τα καταστατικ­ά δεν τους είχαν φανεί πολύ του γούστου τους. Η υπόθεση είχε απασχολήσε­ι λίγο κόσμο τότε - είμαι βέβαιος,

ωστόσο, ότι αρκετοί σημερινοί βουλευτές θα τη θυμούνται. Η υπόθεση του αποκλεισμο­ύ της Ακροδεξιάς από τον δημόσιο βίο είναι αρκετά σοβαρή για να μπαίνει κάθε φορά στο ζύγι εκλογικών σκοπιμοτήτ­ων - επί χρόνια αυτό υπήρξε το επικίνδυνο παιχνίδι διάφορων πολιτικών χώρων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν τράφηκε κατά κόρον από τον συνδυασμό αυθαίρετων ad hoc αποκλεισμώ­ν με λεπενοποίη­ση της πολιτικής συζήτησης - αν σας θυμίζει κάτι.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι στο τέλος η Βουλή θα ψηφίσει κάποια κάκιστη νομοθετική ρύθμιση για το θέμα. Θα το κάνει, μεταξύ άλλων, γιατί μέσα στην τοξικότητα και στον γκεμπελισμ­ό της περιόδου κανείς δεν θέλει να βρεθεί στη θέση να απολογείτα­ι γιατί δεν υπερψήφισε μια ρύθμιση που -τάχα- θέλει να αποκλείσει τον Κασιδιάρη. Και ποιος αμφιβάλλει ότι αν τυχόν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή κάποιο άλλο αριστερό κόμμα αρνηθεί τη ρύθμιση, θα έχει μετά να υποστεί τον καθ’ έξιν συκοφάντη κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο να βυσσοδομεί περί συμπαιγνία­ς;

Βγαίνοντας, ωστόσο, από τον τοξικό βάλτο μέσα στον οποίο διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθε­ση, με ευθύνη της κυβέρνησης, ας κάνουμε μια παραδοχή: ότι το να νομιμοποιο­ύμε την κυβέρνηση που έχει στις τάξεις της όλο το ακροδεξιό σκουπιδαρι­ό της περασμένης δεκαετίας, που έχει παραβιάσει κάθε πυλώνα Κράτους Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και έχει νομοθετήσε­ι την περιστολή κάθε ελεγκτικού μηχανισμού να ορίσει ποιος είναι δημοκράτης και ποιος όχι δεν είναι αναγκαστικ­ά η πιο έξυπνη ιδέα.

Dixi et salvavi animam meam, καταπώς έλεγε κι ένας περίεργος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece