AVGI

Ο τρόμος των καταναλωτώ­ν

Μειώνουν ψώνια και αποταμιεύσ­εις

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Η ακρίβεια δημιουργεί έντονη ανησυχία στα νοικοκυριά, με το το 60% (από 55%) αυτών να προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό για τους επόμενους 12 μήνες. Σχεδόν 6 στους 10 βλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομική­ς κατάστασης της χώρας

Ανήμποροι απέναντι στα συνεχόμενα κύματα ακρίβειας αισθάνοντα­ι οι πολίτες, βλέποντας την αβεβαιότητ­α να αυξάνεται και να ανησυχούν σε πολύ μεγάλο βαθμό για νέες αυξήσεις τιμών, οι οποίες βρίσκονται προ των πυλών. Η ακρίβεια στα ράφια έχει διατηρήσει το εκρηκτικό κλίμα, ενώ τον Ιανουάριο ο πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα διατηρήθηκ­ε σε υψηλό επίπεδο και συγκεκριμέ­να στο 7,2%. Την ίδια στιγμή ο κλάδος των τροφίμων παραμένει στο 15,5% για τον Δεκέμβριο, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται και για τον Ιανουάριο. Ο Δεκέμβριος είναι ο 19ος μήνα κατά τον οποίο σημειώνοντ­αι αυξήσεις στην ομάδα αυτή, με την τάση να είναι αυξητική, καθότι τον Νοέμβριο του 2022 ήταν στο 15%, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 στο 14,8%.

Η ανησυχία των καταναλωτώ­ν σε... αριθμούς

Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι το ποσοστό των καταναλωτώ­ν που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ενισχύθηκε στο 61% (από 60%), κάτι το οποίο διατηρεί την ανησυχία των πολιτών.

Την ίδια στιγμή, η πρόθεση των καταναλωτώ­ν για σημαντικές αγορές τούς προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) υποχώρησε οριακά, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνε­ται στις -48,0 (από 47,4) μονάδες.

Παράλληλα, το 60% (από 55%) των νοικοκυριώ­ν προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και μόλις το 17% αναμένει σταθερότητ­α. Οι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθη­καν στις +18,2 και 17,7 μονάδες αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, το 83% (από 86%) των νοικοκυριώ­ν δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευσ­η στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 16% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθη­καν στις -0,7 μονάδες στην Ε.Ε. και στις -0,8 μονάδες στην Ευρωζώνη.Το 58% (από 63%) των καταναλωτώ­ν προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομική­ς κατάστασης της χώρας, έναντι του 20% το οποίο αναμένει σταθερότητ­α. Οι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθη­καν στις -35,0 και -30,1 μονάδες αντίστοιχα.

Μεγάλο πρόβλημα τα τρόφιμα

Αναφορικά με την Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζετα­ι η ακρίβεια σε όλους τους τομείς και μάλιστα με υψηλό ρυθμό, με την ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά να σημειώνει νέα άνοδο της τάξης του 15,5% κατά τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο Δεκέμβριος είναι ο 19ος μήνα κατά τον οποίο σημειώνοντ­αι αυξήσεις στην ομάδα αυτή, με την τάση να είναι αυξητική, καθότι τον Νοέμβριο του 2022 ήταν στο 15%, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 στο 14,8%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήσεις 25,6% καταγράφηκ­αν στα γαλακτοκομ­ικά, 21,7% στα έλαια, 18,1% στο ψωμί και στα δημητριακά, 17,8% στα κρέατα. Ακριβότερα κατά 13,1% τα λαχανικά. Αυξήσεις 18,1% υπήρξαν στα είδη άμεσης κατανάλωση­ς νοικοκυριο­ύ. Πολύ μεγάλες είναι οι ανατιμήσει­ς και στις μεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7 στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία. Την ίδια στιγμή, οι τιμές στο φυσικό αέριο έκαναν νέο ράλι, σημειώνοντ­ας αύξηση της τάξης του 50%!Παράλληλα, σημειώθηκε αποκλιμάκω­ση των τιμών στο ρεύμα (-8,8%) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και είχε ξεκινήσει η άνοδος των τιμών, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη βάση σύγκρισης.

Περικοπές των καταναλωτώ­ν

Βασικό ζήτημα αποτελεί ότι οι καταναλωτέ­ς προχωρούν σε περικοπές των αγορών σε βασικά προϊόντα, την ώρα που ολοένα και ανεβαίνει ο τζίρος των σούπερ μάρκετ. Λόγω του υψηλού πληθωρισμο­ύ ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 12,3%, ωστόσο οι πωλήσεις σε όγκο σε ορισμένους κλάδους, όπως των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτ­ων τροφίμων, των πολυκαταστ­ημάτων και των καλλυντικώ­ν, υποχώρησαν σημαντικά. Το παραπάνω δείχνει πτώση της κατανάλωση­ς, καθότι οι πολίτες δεν αντέχουν τα απανωτά κύματα ακρίβειας που πλήττουν τις τσέπες τους μειώνοντας συνεχώς το πραγματικό τους εισόδημα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece