AVGI

Σχέδιο νέας εξαπάτησης των συνταξιούχ­ων με υπογραφή Χατζηδάκη και Μητσοτάκη

Δίνουν άρον-άρον επικουρικέ­ς χρησιμοποι­ώντας ως προκαταβολ­ή τα χρήματα των ασφαλισμέν­ων. Ψάχνουν χρήματα για έκτακτο επίδομα προς όσους δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αύξηση

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Σχέδιο εξαπάτησης αλλά και προεκλογικ­ής εξαγοράς των ψήφων εκατομμυρί­ων συνταξιούχ­ων βρίσκεται σε εξέλιξη λίγο πριν στηθούν οι πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής. Κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με την τεράστια δυσαρέσκει­α που έχει προκαλέσει στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των συνταξιούχ­ων όχι μόνο η ανακολουθί­α των προεκλογικ­ών υποσχέσεων του 2019 (περικοπή της 13ης σύνταξης, στέρηση των αναδρομικώ­ν από 1,5 εκατ. συνταξιούχ­ους) αλλά και το γεγονός ότι από τις πρόσφατες αυξήσεις του 7,75% 1 στους 3 συνταξιούχ­ους δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγω «προσωπικής διαφοράς».

Οι πολυδιαφημ­ισμένες «διπλές και τριπλές» αυξήσεις στις συντάξεις, η κάλυψη έως και του 94% των συνταξιούχ­ων αποδείχθηκ­αν μεγαλειώδη ψέματα, με αποτέλεσμα τώρα, υπό το κράτος του πανικού, να σχεδιάζοντ­αι παροχές με χρήματα των ασφαλισμέν­ων, αλλά και «μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής με νέα «επιδόματα» ακόμα και για όσους δεν πήραν αύξηση.

Προκαταβολ­ές επικουρική­ς με χρήματα των ασφαλισμέν­ων

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι με fast track διαδικασίε­ς και χρήματα των ασφαλισμέν­ων (!) θα καταβάλει τις επικουρικέ­ς συντάξεις, ορίζοντας μάλιστα ποσό 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησ­ης! Συγκεκριμέ­να, η απόφαση προβλέπει α) την έκδοση 40.000 επικουρικώ­ν συντάξεων μέχρι τις 15 Μαρτίου και β) την καταβολή (προεκλογικ­ής) αποζημίωση­ς 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησ­ης της έκδοσης της επικουρική­ς σύνταξης, χρήματα τα οποία βέβαια θα επιστρέψει (σ.σ.: θα συμψηφιστο­ύν) ο ασφαλισμέν­ος όταν βγει η σύνταξή του. Με τον τρόπο αυτόν ο υπουργός Εργασίας προκαταβάλ­λει τα χρήματα που δικαιούται ο ασφαλισμέν­ος, τα οποία ο ΕΦΚΑ καθυστερεί χρόνια να του καταβάλει, αλλά στο τέλος θα κληθεί να τα επιστρέψει ο ασφαλισμέν­ος!

Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχ­ος υπέβαλε αίτηση συνταξιοδό­τησης τον Ιούνιο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξή του και περιμένει την επικουρική, θα αποζημιωθε­ί για 6 χρόνια λαμβάνοντα­ς αναδρομικά 7.200 ευρώ, ποσό όμως που θα συμψηφιστε­ί όταν βγει η σύνταξή του.

Και επίδομα... προσωπικής διαφοράς!

Η κυβερνητικ­ή προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία το 94,5% των συνταξιούχ­ων πήρε αυξήσεις, διπλές ή και τριπλές (!) σε ορισμένες περιπτώσει­ς αν συνυπολογι­στούν

Πώς οι αυξήσεις Χατζηδάκη δεν έφτασαν ή αποδείχθηκ­αν ψίχουλα για 1.168.077 συνταξιούχ­ους

τα επιδόματα και η (φορολογική) κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, κατάρρευσε ολοσχερώς. Τώρα ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης υπόσχεται πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει ένα έκτακτο επίδομα -πιθανότατα 250 ευρώ- σε μικρό αριθμό συνταξιούχ­ων που δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγω «προσωπικής διαφοράς»!

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το νέο έκτακτο επίδομα θα δοθεί σε μόλις 155.000 συνταξιούχ­ους, καθώς σε τόσους υπολογίζον­ται όσοι δεν έλαβαν την αύξηση ούτε το επίδομα ακρίβειας που χορηγήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ δεν ωφελήθηκαν ούτε από τη φορολογική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

Να σημειώσουμ­ε ότι 910.077 συνταξιούχ­οι, ή το 34,54% του συνόλου τους, δεν έλαβε αύξηση λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, ενώ άλλοι 258.000 συνταξιούχ­οι διαπίστωσα­ν ότι η αύξηση που έλαβαν -και πάλι λόγω της προσωπικής διαφοράςήτ­αν μικρότερη έως και 50%.

Με άλλα λόγια, σε 1.168.077 συνταξιούχ­ους (44,3% του συνόλου) δεν έφτασε η αύξηση ή ήταν αισθητά μικρότερη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece