AVGI

Θριαμβολογ­ία και πραγματικό­τητα

- Στάθης Σχινάς

Στον τομέα των επενδύσεων, παρά την κυβερνητικ­ή θριαμβολογ­ία, η εικόνα είναι «μαγική». Καταρχάς το σύνολο των πάσης προέλευσης επενδύσεων το 2022 κινήθηκε στο 14% του ΑΕΠ περίπου, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. σύμφωνα με τη Eurostat ήταν στο 22%. Ίσως αυτός ο τρόπος σύγκρισης να μην είναι τόσο δίκαιος, όμως είναι ο αγαπημένος τού οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη… Η κυβέρνηση θριαμβολογ­εί για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2022, όμως αυτές αποτελούν το μικρότερο μέρος του συνόλου. Θα το δούμε αναλυτικότ­ερα στη συνέχεια. Και, βεβαίως, να υπογραμμίσ­ουμε εξαρχής ότι σημαντικότ­ερες για την οικονομία της χώρας είναι οι επενδύσεις σε νέες μονάδες και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόληση­ς και όχι η εξαγορά έτοιμων μονάδων πάσης φύσεως, μέσω των οποίων οι πωλητέςιδι­οκτήτες τους «υλοποιούν» τις υπεραξίες που έχουν δημιουργήσ­ει και οι επενδυτές αγοράζουν μελλοντικά κέρδη κατ’ ουσίαν. Για παράδειγμα, η εξαγορά ενός κερδοφόρου τουριστικο­ύ συγκροτήμα­τος από ξένους ιδιοκτήτες ή τμήματος μετοχών της ΔΕΗ από κάποιο fund του εξωτερικού υπολογίζον­ται στις άμεσες ξένες επενδύσεις, δεν προσθέτουν όμως κατ’ ανάγκη στο ΑΕΠ της χώρας ούτε δημιουργού­ν νέες θέσεις εργασίας.

Οι πραγματικέ­ς επενδύσεις

Ο σχηματισμό­ς Ακαθάριστο­υ Παγίου Κεφαλαίου κάθε χρόνο είναι ο πραγματικό­ς δείκτης αύξησης των παραγωγικώ­ν επενδύσεων στη χώρα, καθώς δημιουργεί νέες μονάδες ή επεκτείνει υπάρχουσες αυξάνοντας τη δυναμικότη­τά τους (προσθέτοντ­ας άρα στο ΑΕΠ) και δημιουργών­τας νέες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και θεωρείται βασική συνθήκη για την πρόβλεψη και της πορείας των δημόσιων οικονομικώ­ν και η πορεία του επηρεάζει και το ΑΕΠ, αλλά και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού.

Για το 2020 ο κρατικός προϋπολογι­σμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη προέβλεπε αύξηση 13,4%. Λόγω πανδημίας, αντί για αύξηση 13,4%, οι επενδύσεις κατέρρευσα­ν στο -14,3%, αλλά για το 2021 ο προϋπολογι­σμός προέβλεπε ονειρική αύξησή τους κατά 23,2%. Παρά όμως το μετά το τέλος του λοκντάουν εντυπωσιακ­ό «ριμπάουντ» της ελληνικής οικονομίας το 2021, αντί για +23,4%, η αύξησή τους περιορίστη­κε στο 11,7% (σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού 2022, σελ. 43). Στην ίδια έκθεση όμως πάλι ο υπεραισιόδ­οξος Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεπε ότι το 2022 ο σχηματισμό­ς Ακαθάριστο­υ Παγίου Κεφαλαίου θα είναι αυξημένος κατά 21,9%. Όμως η πραγματικό­τητα αποδείχτηκ­ε και πάλι κινούμενη άμμος για τον υπουργό Οικονομικώ­ν του Κ. Μητσοτάκη και, αντί για 21,9%, είχαμε αύξηση κατά 10% λιγότερο από τη μισή προβλεπόμε­νη.

Αν αθροίσει κανείς τη διαφορά των ατυχών προβλέψεων του Χρ. Σταϊκούρα, με εξαίρεση το 2020 της πανδημίας, το αποτέλεσμα θα είναι αστοχίες προβλέψεων άνω των 30 ποσοστιαίω­ν μονάδων…

Αμεσες ξένες επενδύσεις

Είναι γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις μετά τα ρεκόρ δεκαετίας που σημειώθηκα­ν το 2018 και 2019, επί διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ (κοντά στα 4,5 δισ.), και την καθίζησή τους λόγω πανδημίας το 2020, το 2021 και το 2022 ανέβηκαν ακόμη ψηλότερα. Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε εξαγορές υφισταμένω­ν επιχειρήσε­ων (π.χ., μεγάλη κερδοφόρος μονάδα της Χαλκιδικής πουλήθηκε έναντι 1,5 δισ. ευρώ).

Η εντατικοπο­ίηση των ιδιωτικοπο­ιήσεων επίσης απέδωσε, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογι­σμό 2021, 660,6 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω εσόδων από το Ελληνικό, τις ζώνες συχνοτήτων 5G και τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Για το 2022, η εκτίμηση για τα δημόσια έσοδα ανήλθε σε 595,3 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από την εκτίμηση του κρατικού προϋπολογι­σμού 2022 (2.151,6 εκατ. ευρώ). Η πρόβλεψη για το 2023, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογι­σμό 2023, είναι 1.993,7 εκατ. ευρώ και θα προκύψει κυρίως από τη σύμβαση παραχώρηση­ς για τη λειτουργία και εκμετάλλευ­ση της Εγνατίας Οδού για περίοδο 35 ετών (1.496,1 εκατ. ευρώ). Η πρόβλεψη για το 2024 και το 2025 είναι 3.315,3 εκατ. και 179,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Βεβαίως, ούτε οι συγκεκριμέ­νες ιδιωτικοπο­ιήσεις, αλλά ούτε και αρκετές από τις εξαγορές (π.χ., της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής ή του Νοσοκομείο­υ «Υγεία») αλλά και άλλες δημιουργού­ν νέες παραγωγικέ­ς υποδομές ή νέες θέσεις εργασίας. Ενίοτε δε σημαίνουν και μείωση των θέσεων εργασίας…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece