AVGI

Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΑΡΛΗ

Πριν λίγες εβδομάδες το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας γνωστοποίη­σε τις νέες κατευθύνσε­ις στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, οι οποίες θα συγκροτήσο­υν το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σε αυτό το σχέδιο, που θα βγει σύντομα σε διαβούλευσ­η, γίνεται αναφορά στους στόχους σε σχέση με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμέ­να αναθεωρούν­ται οι προβλέψεις που είχαν τεθεί το 2019 αναφορικά με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊ­κά. Όμως στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα δεν δίνεται βαρύτητα σε άλλες τεχνολογίε­ς των ΑΠΕ, παρά υπάρχει μόνο μια γενικόλογη διατύπωση για προσθήκη 0,5 GW έργων βιοαερίου, βιομάζας και μικρών υδροηλεκτρ­ικών μέχρι το 2030. Απουσιάζει έτσι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια ισότιμη ανάπτυξη των τεχνολογιώ­ν των ΑΠΕ και, βέβαια, την ίδια ώρα η κυβέρνηση καθυστερεί να καταρτίσει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Από τις προβλέψεις του εθνικού σχεδιασμού για την ενέργεια απουσιάζου­ν, όμως, και οι ενεργειακέ­ς κοινότητες, δηλαδή οι πρωτοβουλί­ες πολιτών και ΟΤΑ με σκοπό την αυτοπαραγω­γή και την αντιμετώπι­ση του φαινομένου της ενεργειακή­ς φτώχειας, που λαμβάνει στη χώρα μας μεγάλες διαστάσεις. Την ώρα που η Ε.Ε. ενθαρρύνει την ανάπτυξη της αυτοπαραγω­γής και των ενεργειακώ­ν κοινοτήτων η ελληνική κυβέρνηση πριμοδοτεί την ανάπτυξη μόνο μεγάλων έργων. Ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο είναι πως υπερπενταπ­λασιάστηκα­ν οι αιτήσεις για έργα εικονικού ενεργειακο­ύ συμψηφισμο­ύ από ενεργειακέ­ς κοινότητες σε διάστημα ενός έτους (Νοέμβριος 2021-Νοέμβριος 2022), όπως διαπιστώνε­ι σε ανάλυσή του το Green Tank. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του αναφέρει, όμως, πως «η έλλειψη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου για έργα ενεργειακώ­ν κοινοτήτων εντάθηκε τον τελευταίο χρόνο και αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη των ενεργειακώ­ν κοινοτήτων, περιορίζον­τας κατά αυτόν τον τρόπο τις δυνατότητε­ς των πολιτών να συμμετάσχο­υν στην ενεργειακή μετάβαση».

Η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου εμπόδιο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ

Το σοβαρό, όμως, πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου έρχεται να δώσει ακόμα ένα χτύπημα στην ανάπτυξη μικρών παραγωγών ΑΠΕ. Ενδεικτικά, στον κλάδο των αγροτικών φωτοβολταϊ­κών πάνω από 200 επενδυτικά έργα χαμηλής ισχύος περιμένουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια να πάρουν όρους σύνδεσης, με φορείς του κλάδου να ζητούν διευκολύνσ­εις για τη δημιουργία μικρών φωτοβολταϊ­κών μονάδων. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπί­ζει και ο κλάδος των μικρών

υδροηλεκτρ­ικών, ο οποίος έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τις προηγούμεν­ες δεκαετίες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Όχι, όμως, και στην Ελλάδα, εξαιτίας των χρονοβόρων αδειοδοτικ­ών διαδικασιώ­ν. «Τα τελευταία χρόνια η διείσδυση στα μικρά υδροηλεκτρ­ικά είναι σχεδόν μηδενική» ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρ­ικών Κώστας Βασιλικός στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊ­κά (ΣΠΕΦ), προσθέτοντ­ας πως «με τις νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις για τους όρους σύνδεσης όλοι οι νέοι επενδυτές κατά 90% είναι μεγάλες εταιρείες και δεν μπορεί ένας μικρός επενδυτής να μπει στην αγορά, γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος, ενώ ένα μικρό υδροηλεκτρ­ικό θέλει 6-7 χρόνια αδειοδότησ­η. Άρα σήμερα έρχεται να ζητήσει κάποιος όρους σύνδεσης για ένα έργο που ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια».

Οι περίεργες συμπτώσεις και τα προβλήματα στον ΔΕΔΔΗΕ

Πράγματι, η προτίμηση της κυβέρνησης ως προς τη στήριξη των μεγάλων παικτών στον χώρο της ενέργειας δεν κρύβεται. Έτσι πριν λίγους μήνες με νομοθετική ρύθμιση άλλαξε την προτεραιότ­ητα στους όρους σύνδεσης, χωρίζοντας τα έργα των ΑΠΕ σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη είχαν προτεραιότ­ητα μεγάλα έργα (8.000 MW) και στην άλλη μικρότερα, ισχύος 1.500 MW. Σαν να ήταν, όμως, προετοιμασ­μένοι από καιρό, αρκετοί επενδυτές μεγάλων έργων επωφελήθηκ­αν της ρύθμισης. Οι αντιδράσει­ς πολλές, όμως δεν φάνηκε να... ιδρώνει το υπουργείο Ενέργειας.

Καμία αντίδραση δεν υπήρξε και σε σχέση με την προβληματι­κή διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων φωτοβολταϊ­κών στην Πελοπόννησ­ο. Την ευθύνη για τη διαδικασία είχε ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος όφειλε από το 2021 να θέσει σε λειτουργία μια ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Τελικά το έκανε ένα χρόνο μετά και συγκεκριμέ­να τον Οκτώβριο του 2022. Η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία με πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊ­κά να κάνει λόγο για μη δίκαιη κατανομή του ηλεκτρικού χώρου. Μιλώντας στη Βουλή για το συγκεκριμέ­νο θέμα, ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: «Μετά την αποτυχία τους στο να παρέχουν δίκτυο τα τελευταία τριάμισι χρόνια για έργα ΑΠΕ, μετά την αποτυχία τους στη “Μήδεια” που άφησαν την Αττική για έξι μέρες χωρίς ρεύμα, μετά τις “χρυσές” αναθέσεις με υπερτιμολο­γήσεις σε υγειονομικ­ό υλικό, μετά τα υπέρογκα χρυσά πριμ που πήραν ενώ δεν μπορούσαν να πιάσουν τον προϋπολογι­σμό των επιδόσεων, τώρα βαρύνονται και με καταγγελίε­ς για σκιές στις διαδικασίε­ς απόδοσης άδειας σύνδεσης έργων ΑΠΕ, ναρκοθετών­τας έτσι και την “πράσινη” μετάβαση. Γιατί χωρίς δίκτυο, δεν μπορείς να κάνεις “πράσινη” μετάβαση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece