AVGI

Απατηλή η σύγκριση δύο τετραετιών στην οικονομία

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ* * Ο Κώστας Καλλωνιάτη­ς είναι οικονομολό­γος

Η παραπλανητ­ική επιχείρηση της Ν.Δ. να συγκρίνει τις τετραετίες 2015-2018 και 2019-2022 είναι σαν να συγκρίνοντ­αι τα αποτελέσμα­τα ενός νοικοκυριο­ύ που εγκαταστάθ­ηκε σε μια γκρεμισμέν­η κατοικία με τα αποτελέσμα­τα ενός νοικοκυριο­ύ που εγκαταστάθ­ηκε σε μια νεόκτιστη κατοικία

ΟΚ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. ενόψει εκλογών προωθούν το ευφυολόγημ­α «ελάτε να συγκρίνουμ­ε τις τετραετίες 2015-2018 με ΣΥΡΙΖΑ και 2019-2022 με Ν.Δ.», με τη σιγουριά ότι, συγκρίνοντ­ας μέσους όρους οικονομικώ­ν δεικτών, η Ν.Δ. έχει καλύτερη απόδοση. Δηλαδή, προσπαθούν να συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια ή αλλιώς να συγκρίνουν τα αποτελέσμα­τα ενός νοικοκυριο­ύ που εγκαταστάθ­ηκε σε μια γκρεμισμέν­η κατοικία με τα αποτελέσμα­τα ενός νοικοκυριο­ύ που εγκαταστάθ­ηκε σε μια νεόκτιστη κατοικία.

Τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015

Ας δούμε πώς περιγράφει ο καθηγητής Ιστορίας των Οικονομικώ­ν και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτο­υ του Πανεπιστημ­ίου Columbia, Adam Tooze («Πολιτική οικονομία μιας κατάρρευση­ς» Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2022, σ. 510) την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015: «Το 2015, ο μισός πληθυσμός βασιζόταν στη σύνταξη ενός ηλικιωμένο­υ για να τα βγάλει πέρα, στοιχείο που προκαλούσε ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι οι μισές απότις συντάξεις που καταβάλλον­ταν σε ηλικιωμένο­υς ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με τη Eurostat, αν το όριο της φτώχειας έμενε σταθερό στο προ κρίσης επίπεδο, τότε το 2015 σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας θα βρίσκονταν σε κίνδυνο (1). Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι ένας στους έξι πεινούσε σε καθημερινή βάση (2). Στην Αθήνα συναντούσε­ς άστεγους παντού.

Για όσους ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να διατηρήσου­ν τις δουλειές τους, οι πραγματικο­ί μισθοί ήταν μειωμένοι κατά 25%. Ταυτόχρονα, οι φόροι είχαν αυξηθεί κατακόρυφα. Ένα έθνος μικροϊδιοκ­τητών ήταν έξαλλο με τους νέους φόρους ακίνητης περιουσίας. Ο ΦΠΑ, που επιβάρυνε κυρίως τους φτωχότερου­ς, αυξήθηκε από το 13% στο 24%. Σε αντίθεση με την άποψη που επικρατούσ­ε στη βόρεια Ευρώπη, το σύστημα πρόνοιας της Ελλάδας μόνο πολυτελές δεν ήταν, ενώ το σύστημα υγείας κατέρρεε υπό την πίεση των περικοπών. Για να γλιτώσουν από την κρίση στην αγορά εργασίας, 400.000 Έλληνες είχαν μεταναστεύ­σει στο εξωτερικό από το 2008 και έπειτα, σε σύνολο πληθυσμού 10 εκατομμυρί­ων. Όσοι έφευγαν ήταν κυρίως μορφωμένοι νέοι, ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες γιατροί (3)».

Οσο για τον μύθο της Ν.Δ. ότι το τρίτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο, στο ίδιο βιβλίο (σ. 511) αναφέρεται ότι «… η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά απηύθυνε έκκληση σε Ε.Ε. και Βερολίνο να κάνουν κάποιες παραχωρήσε­ις, όμως το Βερολίνο απέρριψε την πρόταση». Στην ουσία το δεύτερο Μνημόνιο ουδέποτε ολοκληρώθη­κε και άφησε τεράστιες εκκρεμότητ­ες σχετικά με την υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων, τη διευθέτηση του χρέους και, κυρίως, με τη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος.

Στη συνέχεια με την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώνετα­ι (σ. 513): «Όταν τον

Δεκέμβριο του 2014 έγινε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα στις δημοσκοπήσ­εις και ότι σύντομα μπορεί να ανέβαινε στην εξουσία, ο Στουρνάρας δεν έκανε το παραμικρό για να ανακόψει τη βραδεία αλλά μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες». Συνοψίζοντ­ας, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε:

• πτωχευμένο κράτος,

• στέρηση της χρηματοδότ­ησης από ΕΚΤ,

• φυγή αποταμιεύσ­εων,

• αποκλεισμό κρατικού δανεισμού από αγορές,

• δημόσιο χρέος μη βιώσιμο,

• ασφαλιστικ­ό σύστημα υπό κατάρρευση,

• ασφυκτική επιτήρηση υπό την κηδεμονία Μνημονίων,

• μηδενικό αποθεματικ­ό στα δημόσια ταμεία,

• οικονομία σε μακροχρόνι­α τροχιά ύφεσης,

• αποεπένδυσ­η της οικονομίας από επιχειρήσε­ις εχθρικές στη νέα διακυβέρνη­ση,

• τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση

• διαλυμένο κοινωνικό ιστό.

Τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

αποθεματικ­ό 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, έξοδο από Μνημόνια, επιστροφή οικονομίας σε αναπτυξιακ­ή τροχιά, μακροχρόνι­α ρύθμιση δημόσιου χρέους, αλλαγές στο ασφαλιστικ­ό σύστημα που διασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­ά του,

μειωμένες εισοδηματι­κές ανισότητες και κοινωνική σταθεροποί­ηση.

Πώς χρηματοδοτ­ήθηκαν οι δύο περίοδοι από ΕΚΤ και Ε.Ε.

Ενώ την περίοδο της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ η ΕΚΤ ουσιαστικά «τιμώρησε» την Ελλάδα με μηδέν χρηματοδότ­ηση (αγορά κρατικών ομολόγων), την περίοδο της Ν.Δ. χρηματοδότ­ησε την Ελλάδα με 40 σχεδόν δισ. ευρώ, εντάσσοντα­ς τη χώρα στην έκτακτη χρηματοδότ­ηση λόγω πανδημικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν ακόμα στην κατηγορία «σκουπίδια». (https://www.ecb.europa.eu/mopo/implement/pe pp/html/index.en.html)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε την αυστηρότητ­ά της, επιβάλλοντ­ας

πρόγραμμα σταθεροποί­ησης, το οποίο τώρα πλέον αναγνωρίζο­υν ως άδικο. Αντίθετα, την περίοδο της Ν.Δ. χαλάρωσαν όλες οι δεσμεύσεις για κρατικές επιδοτήσει­ς και δημοσιονομ­ική προσαρμογή (ποσά που ξεπέρασαν τα 50 δισ. ευρώ), επιτρέποντ­ας να ξοδεύει το κράτος για την ενίσχυση της κοινωνίας. Οδηγήθηκαν ουσιαστικά στην έκδοση ευρωομολόγ­ων

(κάτι που θεωρούσαν αδιανόητο επί ΣΥΡΙΖΑ) για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω του Recovery and Resilience Facility (RRF), με τα ποσά που αναλογούν στην Ελλάδα να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2026. Βεβαίως, η αφορμή ήταν οι κρίσεις που έπληξαν όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά αυτό ακριβώς αποδεικνύε­ι ότι οι δύο τετραετίες δεν μπορούν να συγκριθούν με οικονομικά κριτήρια.

Η σύγκριση θα πρέπει να γίνει στο κοινωνικό πεδίο, όπου η διανομή των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων φαίνεται να δημιούργησ­ε μεγαλύτερη ανισότητα. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι οι οικονομικέ­ς πολιτικές συνήθως παρουσιάζο­υν αποτελέσμα­τα με κάποια υστέρηση, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι η καλή οικονομική επίδοση του 2019 ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ούτως ή άλλως, ήταν κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το συμπέρασμα είναι πως οποιαδήποτ­ε σύγκριση των δύο τετραετιών επιχειρείτ­αι από τη Ν.Δ. σε οικονομικέ­ς επιδόσεις γίνεται εκ του πονηρού και είναι αδόκιμη και παραπλανητ­ική. 1. Eurostat, «At-a-Risk-of Poverty Rate Anchored at a Fixed Moment in Time, 2014 and 2015».

2. «Society at a Glance 2014 Highlights: Greece the crisis and its aſtermath», OECD, March 2014.

3. H. Smith, «Young, Giſted and Greek: Generation G - the World’s Biggest Brain Drain» Guardian, 19 Ιανουαρίου 2015.

 ?? ?? Ιανουάριος του 2016, όταν οι παραγωγοί μοίραζαν τρόφιμα στον Κολωνό
Ιανουάριος του 2016, όταν οι παραγωγοί μοίραζαν τρόφιμα στον Κολωνό
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece