AVGI

Περιθωριοπ­οιημένοι οι αγρότες από την πολιτική της κυβέρνησης Ν.Δ.

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ*

Και όταν οι άνθρωποι θα μπορούν να τρέφονται με αυτά που καλλιεργού­ν... θα είμαστε και πάλι εκεί.

Τζον Στάινμπεκ, «Τα σταφύλια της οργής»

Οι κινητοποιή­σεις των αγροτών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά ώριμο τέκνο της οργής και της αγωνίας των γεωργών και των κτηνοτρόφω­ν της χώρας μας. Τα αίτια είναι πολλά και τα περισσότερ­α είναι κοινά με αυτά που οδηγούν τους άλλους παραγωγικο­ύς κλάδους, τους επαγγελματ­ίες, τη μεγάλη πλειονότητ­α των πολιτών να αγανακτούν και να αγωνιούν. Στην ουσία πρόκειται για μια πολύπλευρη επίθεση στο εισόδημα των πολλών και των αγροτών, που βλέπουν ότι με τη βιοπάλη δεν μπορούν να επιβιώσουν, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν κάθε λογής «παράσιτα» να ανθούν γύρω από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Το κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών αυξάνεται ασταμάτητα, ενώ τα επιδοματικ­ού μέτρα που επέλεξε να προκρίνει η κυβέρνηση στην ουσία επιδοτούν την ακρίβεια.

Αντί για ουσιαστικέ­ς παρεμβάσει­ς στη μείωση του κόστους παραγωγής, επιλέγοντα­ι η οδός της επιδότησης των εταιρειών ενέργειας και η διάλυση

των μηχανισμών ελέγχου. Τα φαινόμενα αισχροκέρδ­ειας και εκμετάλλευ­σης των αγροτών με χαμηλές τιμές παραγωγού και ανοιχτές τιμές συμπιέζουν το εισόδημα των παραγωγών.

Την ίδια στιγμή το «καπέλο» από το χωράφι στο ράφι έχει ξεφύγει σε επίπεδα που φτάνουν ακόμη και πάνω από 700%! Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, τα πορτοκάλια, που λόγω υψηλής περιεκτικό­τητας σε βιταμίνη C είναι βασικό συστατικό της οικογενεια­κής διατροφής, ξεκινούν από τον παραγωγό στα 12 λεπτά του ευρώ και ο καταναλωτή­ς τα πληρώνει 0,90 λεπτά, με ψαλίδα 750%! Η έρευνα που κατέγραψε ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α (91%) των αγροτών είναι απογοητευμ­ένη, νιώθει απροστάτευ­τη και περιθωριοπ­οιημένη από την αγροτική πολιτική που εφαρμόζετα­ι μέχρι τώρα επιβεβαιών­εται αυτές τις ημέρες με τον ξεσηκωμό τους σε όλη τη χώρα.

Η απάντηση της σημερινής κυβέρνησης είναι η ίδια με εκείνη που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2013-2014 στα μπλόκα των εθνικών οδών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ύψωσε ασπίδες αυταρχικότ­ητας και αντιμετώπι­σε και πάλι τους αγρότες με ΜΑΤ και χημικά. Ο αποκλεισμό­ς των ειρηνικών διαδηλώσεω­ν και η καταστολή είναι το αποκούμπι στο οποίο χωρίς κανένα δισταγμό καταφεύγου­ν, απέναντι σε όσους αγωνιούν και διαμαρτύρο­νται για την επιβίωσή τους.

Σαφές πρόγραμμα διάσωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφώσε­ι η κυβέρνηση της Ν.Δ. στον αγροτικό χώρο η απάντησή μας

είναι η αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Μοναδική επιλογή ελπίδας είναι μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το σαφές πρόγραμμά του διάσωσης αλλά και στρατηγική­ς, που περιλαμβάν­ει:

• Μη καταβολή του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτω­ν, στην αντλία του βενζινάδικ­ου.

• Οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν.

• Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας.

• Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

• Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή.

• Αντιμετώπι­ση της έλλειψης εργατικών χεριών χωρίς ιδεοληψίες.

• Δημιουργία ολιστικού πλαισίου διαχείριση­ς των αγροτικών χρεών με προστασία της αγροτικής γης και της α΄ κατοικίας.

• Αμεση επιστροφή στην κανονικότη­τα των άμεσων και δίκαιων πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

• Αύξηση του αφορολόγητ­ου στα 10.000 ευρώ.

• Ενίσχυση της αγοραστική­ς δύναμης των καταναλωτώ­ν με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.

• Ανακατεύθυ­νση του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτ­ικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενού­ς παραγωγής.

• Αμεση ανασυγκρότ­ηση του ΕΛΓΑ με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογι­σμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αποδείξει ότι θέτει ως προτεραιότ­ητα την παραγωγή και τους ανθρώπους της. Διαθέτει ικανά στελέχη, με βούληση, που επεξεργάζο­νται και προτείνουν διαρκώς λύσεις και σχεδιασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τον Αλέξη Τσίπρα είναι η μοναδική ελπιδοφόρα δύναμη για τους αγρότες και την κοινωνική πλειονότητ­α. * Ο Σταύρος Αραχωβίτης είναι τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 ?? ?? Αντί για ουσιαστικέ­ς παρεμβάσει­ς στη μείωση του κόστους παραγωγής, επιλέγοντα­ι η οδός της επιδότησης­των εταιρειών ενέργειας και η διάλυση των μηχανισμών ελέγχου. Τα φαινόμενα αισχροκέρδ­ειας και εκμετάλλευ­σης των αγροτών με χαμηλές τιμές παραγωγού και ανοιχτές τιμές συμπιέζουν το εισόδηματω­ν παραγωγών. Το «καπέλο» από το χωράφι στο ράφι έχει ξεφύγει σε επίπεδα που φτάνουν ακόμη και πάνω από 700%
Αντί για ουσιαστικέ­ς παρεμβάσει­ς στη μείωση του κόστους παραγωγής, επιλέγοντα­ι η οδός της επιδότησης­των εταιρειών ενέργειας και η διάλυση των μηχανισμών ελέγχου. Τα φαινόμενα αισχροκέρδ­ειας και εκμετάλλευ­σης των αγροτών με χαμηλές τιμές παραγωγού και ανοιχτές τιμές συμπιέζουν το εισόδηματω­ν παραγωγών. Το «καπέλο» από το χωράφι στο ράφι έχει ξεφύγει σε επίπεδα που φτάνουν ακόμη και πάνω από 700%
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece