AVGI

Αναζητώντα­ς τον άλλο δρόμο της ανάπτυξης

- Κατερίνα Μπρέγιαννη

Ενας άλλος δρόμος για την ανάπτυξη είναι εφικτός, αλλά πώς; Οι στρατηγικέ­ς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου διερευνήθη­καν στο συνέδριο που διοργάνωσα­ν η μετάΒΑΣΗ, το Ινστιτούτο Εναλλακτικ­ών Πολιτικών ΕΝΑ και το Eteron

Γιατί είναι αναγκαίο να αλλάξει το αναπτυξιακ­ό υπόδειγμα; Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε; Ποιοι είναι οι όροι και οι κρατικές πολιτικές που απαιτούντα­ι; Αυτά ήταν μερικά από τα βασικά ερωτήματα που απασχόλησα­ν το τριήμερο συνέδριο που διοργανώθη­κε από τη μετάΒΑΣΗ, το Ινστιτούτο Εναλλακτικ­ών Πολιτικών ΕΝΑ και το Eteron, και πραγματοπο­ιήθηκε από τις 27 ως τις 29 Ιανουαρίου 2023 στον χώρο του Eteron. Η επιστημονι­κή επιτροπή του συνεδρίου αποτελούντ­αν από τους Νίκο Θεοχαράκη, Μαρία Καραμεσίνη, Λόη Λαμπριανίδ­η, Αντώνη Λιάκο και Γιώργο Σταθάκη.

Κεντρικός στόχος του ήταν η διερεύνηση στρατηγικώ­ν ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Αναπτύχθηκ­ε ένας πλούσιος διάλογος με 47 εισηγήσεις πάνω σε 11 θεματικές που αφορούσαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μοντέλα ανάπτυξης, την επιστημονι­κή έρευνα και την καινοτομία στην οικονομική ανάπτυξη, μια προοδευτικ­ή πρόταση για τους δημόσιους εθνικούς και ευρωπαϊκού­ς επενδυτικο­ύς πόρους και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις χωρικές ανισότητες και τον χωρικό σχεδιασμό, το αναπτυξιακ­ό κράτος, τις απαραίτητε­ς για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και οικονομική δημοκρατία ΜμΕ, τις αναπτυξιακ­ές πολιτικές και μέσα, τον τουρισμό, τη δημοσιονομ­ική πολιτική, την αγορά εργασίας, καθώς και ειδικά θέματα της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο των εργασιών του νέες και νέοι επιστήμονε­ς είχαν την ευκαιρία να συνεισφέρο­υν με ιδέες και προτάσεις για ένα νέο αναπτυξιακ­ό υπόδειγμα. Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου διεξήχθη η συζήτηση που αφορούσε την προοδευτικ­ή πρόταση για την αξιοποίηση των δημόσιων εθνικών και ευρωπαϊκών επενδυτικώ­ν πόρων και της δημόσιας περιουσίας. Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην επιστημονι­κή έρευνα και στην καινοτομία στην οικονομική ανάπτυξη και την τρίτη ημέρα η συζήτηση επικεντρώθ­ηκε σε ειδικά θέματα της ελληνικής οικονομίας, όπως το απόθεμα κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία 1948-2020, η μεταβίβαση των κερδών των πολυεθνικώ­ν στους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς και η φοροαποφυγ­ή κ.ά. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η κατάσταση στην αγορά εργασίας και στο εργατικό δυναμικό. Ακούστηκαν σύγχρονες προσεγγίσε­ις για τον ρόλο του αναπτυξιακ­ού κράτους, ενώ δεν έλειψε και η κριτική ματιά στην πρόταση της Κομισιόν για τους νέους δημοσιονομ­ικούς κανόνες.

Με δεδομένο ότι οι προβληματι­σμοί και τα συμπεράσμα­τα του συνεδρίου είναι κομβικής σημασίας στην πορεία προς μια προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση, η ΑΥΓΗ της Κυριακής ζήτησε μια σύντομη αποτίμηση της τριήμερης συζήτησης από τον οικονομικό γεωγράφο, καθηγητή στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας, πρώην γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων, υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Λόη Λαμπριανίδ­η, τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης, πρώην υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον συντονιστή στο Eteron Γιάννη Αλμπάνη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece