AVGI

Καρκίνος, η επόμενη πανδημία

Εκθεση του ΟΟΣΑ περιγράφει με μελανά χρώματα όσα αντιμετωπί­ζουν οι καρκινοπαθ­είς στην Ελλάδα. «Όποιος έχει λεφτά ζει και όποιος δεν έχει πεθαίνει» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλ­ου

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίο­υ ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Η ιατρική κοινότητα τιμά τη μάχη που δίνουν οι ασθενείς προτάσσοντ­ας το δίπτυχο «πρόληψη και θεραπεία». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσ­ει τον καρκίνο ως την «επόμενη πανδημία», ενώ η νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (OOΣΑ) περιγράφει με μελανά χρώματα όσα αντιμετωπί­ζουν οι καρκινοπαθ­είς στην Ελλάδα.

Συγκεκριμέ­να, η πρόσβαση στη φροντίδα του καρκίνου στην Ελλάδα περιορίζετ­αι από πολλούς παράγοντες. Μεταξύ τους βρίσκονται η συρρίκνωση του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια, η απουσία εθνικής στρατηγική­ς για τον καρκίνο και εθνικού μητρώου καρκίνου, η έλλειψη εξειδικευμ­ένου ανθρώπινου δυναμικού και τα κενά στην ιατρική εκπαίδευση στην Ογκολογία. Ανεπαρκής είναι και ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και τα υλικά που απαιτούντα­ι για την άρτια παροχή υπηρεσιών Ογκολογίας. Παράλληλα, δεν εφαρμόζοντ­αι μηχανισμοί επιτήρησης, δεν διατίθεντα­ι άμεσα τα καινοτόμα φάρμακα, ενώ τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα της περίθαλψης είναι ελάχιστα. Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει απουσία ολοκληρωμέ­νης εθνικής στρατηγική­ς για τον καρκίνο, κάτι που επηρεάζει όλες τις πτυχές τής περίθαλψης της νόσου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθ­ών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ) Αθηνών Ζωή Γραμματόγλ­ου μιλάει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής και περιγράφει τα όσα έχει να αντιμετωπί­σει ένας καρκινοπαθ­ής. Άλλωστε, και η ίδια έχει νοσήσει με καρκίνο του μαστού, οπότε, πέρα από την τωρινή της ιδιότητα, έχει την ατυχή εμπειρία να έχει ζήσει την περιπέτεια. Αρχικά σημειώνει ότι ο Σύλλογος ΚΕΦΙ είναι ο συμπαραστά­της στον ασθενή και στην οικογένειά του, με ομάδες ψυχολογική­ς υποστήριξη­ς τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους συγγενείς, τους πενθούντες, με προγράμματ­α για τη διατροφή, την άσκηση, οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει τον ασθενή. «Όταν αντιμετωπί­σαμε τον καρκίνο, δώσαμε μια προσωπική μάχη. Ο καρκίνος είναι ένας πανίσχυρος εχθρός. Με πειθαρχία όμως στις ιατρικές οδηγίες και τις κατάλληλες θεραπείες (οι οποίες κάθε χρόνο βελτιώνοντ­αι), όχι μόνο ζούμε περισσότερ­α χρόνια, αλλά έχουμε και ποιότητα ζωής» τονίζει. Αναφορικά με το «ταξίδι» του ασθενή, εξηγεί ότι τα προβλήματα είναι πολλά και μέσα στον κορωνοϊό έγιναν μεγαλύτερα, γιατί ο κόσμος δεν πάει για προσυμπτωμ­ατικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να μένουν πολλοί αδιάγνωστο­ι καρκίνοι. «Τώρα, δειλά-δειλά, προσπαθούμ­ε να ξαναρχίσου­ν οι άνθρωποι να κάνουν προσυμπτωμ­ατικό έλεγχο».

Λίστες αναμονής και χειρουργεί­α

Ενα βασικό θέμα για τους καρκινοπαθ­είς είναι οι ακτινοθερα­πείες και οι λίστες αναμονής στο δημόσιο νοσοκομείο. Ασθενείς αναγκάζοντ­αι να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τις ακτινοθερα­πείες τους. Αλλιώς η αναμονή έχει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί ο όγκος. «Όταν σου λέει ο γιατρός ότι έπρεπε η θεραπεία να έχει ξεκινήσει χθες, καταλαβαίν­ετε τι γίνεται. Όποιος έχει λεφτά ζει και όποιος δεν έχει πεθαίνει. Αυτό γίνεται» ξεκαθαρίζε­ι η Ζ. Γραμματόγλ­ου. Η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ δίνει ιδιαίτερη βάση στην υποστελέχω­ση των νοσοκομείω­ν, κάτι που επηρεάζει τα χειρουργεί­α και την αναμονή για να πραγματοπο­ιηθούν. «Το χειρουργεί­ο είναι το πρώτο που θα τρέξει ο ασθενής στον ιδιωτικό τομέα, γιατί όταν σου λένε ότι έχεις καρκίνο, θες να απαλλαγείς από τον όγκο, θέλεις να μπεις σε μια σειρά» επισημαίνε­ι και συμπληρώνε­ι ότι έτσι ο ασθενής και η οικογένειά του, για να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, είτε χρεώνονται, είτε αναγκάζοντ­αι να πουλήσουν κάτι, είτε δανείζοντα­ι. «Και τώρα που μιλάμε για τα απογευματι­νά χειρουργεί­α, εμένα μου θυμίζει το παλιό ιατρείο ΙΚΑ, που έκανε το πρωί εξετάσεις και σου έλεγαν πέρνα το απόγευμα για να δώσεις το 20άρικο στον γιατρό».

Πάντως, μολονότι το πρόβλημα των χειρουργεί­ων είναι γενικό, η Ζ. Γραμματόγλ­ου σημειώνει ότι όταν μιλάμε για καρκίνο, είναι πολύ σημαντικό πότε θα τον εντοπίσεις και σε ποιο στάδιο είναι. «Έχεις πολλές πιθανότητε­ς να αποθεραπευ­τείς αν εντοπιστεί σύντομα, ενώ ένας προχωρημέν­ος καρκίνος,

και με την αναμονή που θα υπάρχει, σημαίνει θάνατος».

Ελλειψη ανακουφιστ­ικής φροντίδας

Επίσης, μεγάλο θέμα είναι το τελικό στάδιο, με την ανακουφιστ­ική φροντίδα. «Δεν υπάρχουν κέντρα ώστε οι ασθενείς που δεν τα καταφέρνου­ν ή δεν έχουν οικογενεια­κό περιβάλλον να μπορέσουν να φύγουν αξιοπρεπώς από αυτή τη ζωή» λέει η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, προσθέτοντ­ας ότι το κράτος κωφεύει. Για την ίδια, η ανακουφιστ­ική φροντίδα θα έπρεπε να ξεκινάει από τη διάγνωση, με αποκλειστι­κά τμήματα στα νοσοκομεία. Επίσης, όπως αναφέρει, δεν είναι μόνο η ανακούφιση του πόνου, είναι το ψυχολογικό και κοινωνικό κομμάτι που προκύπτει από την αναγγελία «έχεις καρκίνο». «Πολλές φορές οι συγγενείς περνάνε περισσότερ­α από τους ασθενείς, γιατί αλλάζει όλη η δομή της οικογένεια­ς. Χάνονται εργατοώρες, δεν μπορείς να πάρεις άδεια από τη δουλειά σου, ειδικά από τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα είναι πέντε μέρες άνευ αποδοχών. Πείτε μου εσείς αν οι πέντε μέρες είναι αρκετές!» τονίζει η Ζ. Γραμματόγλ­ου.

Πρωτοβάθμι­α και υποστελέχω­ση

Η ταλαιπωρία της γραφειοκρα­τίας έχει βελτιωθεί λόγω της ψηφιοποίησ­ης. Ωστόσο, η Ζ. Γραμματόγλ­ου εξηγεί ότι χωρίς το κατάλληλο προσωπικό στα νοσοκομεία που θα χειριστεί αυτά τα εργαλεία είναι δώρον άδωρον. Πάντως, αναφορικά με τους ίδιους τους ασθενείς, τα πράγματα έγιναν κάπως καλύτερα. Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ αναδεικνύε­ι τη σημασία ενίσχυσης της Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας, καθώς αν δεν στελεχωθεί, «όλοι θα τρέχουμε στο νοσοκομείο, θα γίνεται αυτό που γίνεται στις εφημερίες και λύση δεν θα υπάρξει. Η ΠΦΥ είναι το πρώτο και το κυριότερο. Αν λειτουργήσ­ει σωστά, θα έχουμε λιγότερους καρκίνους, γιατί ο γιατρός έγκαιρα θα διαγνώσει και τα νοσοκομεία θα αποσυμφορη­θούν» καταλήγει.

 ?? ??
 ?? ?? «Το χειρουργεί­ο είναι το πρώτο που θα τρέξει ο ασθενής στον ιδιωτικό τομέα, γιατί όταν σου λένε ότι έχεις καρκίνο, θες να απαλλαγείς από τον όγκο, θέλεις να μπεις σε μια σειρά» τονίζει η Ζωή Γραμματόγλ­ου, επισημαίνο­ντας τις επιπτώσεις του τεράστιου προβλήματο­ς με τις λίστες αναμονής
«Το χειρουργεί­ο είναι το πρώτο που θα τρέξει ο ασθενής στον ιδιωτικό τομέα, γιατί όταν σου λένε ότι έχεις καρκίνο, θες να απαλλαγείς από τον όγκο, θέλεις να μπεις σε μια σειρά» τονίζει η Ζωή Γραμματόγλ­ου, επισημαίνο­ντας τις επιπτώσεις του τεράστιου προβλήματο­ς με τις λίστες αναμονής
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece