AVGI

Μετάσταση στο ΕΣΥ

- Αντώνης Ραυτόπουλο­ς

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στα αντικαρκιν­ικά-ογκολογικά νοσοκομεία δεν είναι η καλύτερη για ασθενείς και εργαζομένο­υς. Άλλωστε, δεν πάει πολύς καιρός από τις καταγγελίε­ς εργαζομένω­ν του Νοσοκομείο­υ «Μεταξά» στον Πειραιά, οι οποίοι μετέφεραν την αδιαφορία του υπουργείου Υγείας αναφορικά με το φαρμακείο του νοσηλευτικ­ού ιδρύματος. Τις πρώτες ημέρες του χρόνου, το φαρμακείο του νοσοκομείο­υ αναγκάστηκ­ε να βάλει λουκέτο και να βρεθούν χωρίς χημειοθερα­πείες 120 ογκολογικο­ί ασθενείς. Ο λόγος ήταν πως ο μοναδικός φαρμακοποι­ός που έχει απομείνει (από 5 στο παρελθόν) νόσησε από κορωνοϊό και δεν υπήρχε δεύτερος για να καλύψει το κενό. Επίσης, εξαντλήθηκ­αν τα αποθέματα φαρμάκων, καθώς το φαρμακείο είναι κοινό τόσο για το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας όσο και για το υπόλοιπο νοσοκομείο. Έτσι, το «Μεταξά» έχει γίνει πλέον «σκιά του εαυτού του», σύμφωνα με το προσωπικό, το οποίο καταγγέλλε­ι ακόμη ότι το νοσοκομείο έχει μεγάλη υποστελέχω­ση, καθώς και ότι λειτουργεί στο 50% των χειρουργικ­ών αιθουσών «σαν να είμαστε ακόμη στο μέσον της πανδημίας».

Στο έτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, τον «Άγιο Σάββα», οι εργαζόμενο­ι κινητοποιή­θηκαν μέσα στην εβδομάδα, καθώς «για άλλη μια φορά βρισκόμαστ­ε μπροστά στην επιμονή της διοίκησης του νοσοκομείο­υ να παραδώσει τις υπηρεσίες φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία». Οι υγειονομικ­οί είναι οργισμένοι με τη διοίκηση, διότι για ακόμα μία φορά δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Χαρακτηρισ­τικά, μέσα στην πανδημία είχε διατάξει ΕΔΕ επειδή γιατροί του νοσοκομείο­υ τόλμησαν να... νοσήσουν. Σήμερα, προχωράει άρον-άρον σε ξεπούλημα των υπηρεσιών στους εργολάβους, κάτι που αυτόματα σημαίνει την απόλυση των συμβασιούχ­ων.

Η Εύη Σάλτα, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένω­ν στον «Άγιο Σάββα» και εργαζόμενη στο νοσοκομείο για 33 χρόνια, μεταφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι υγειονομικ­οί. Το πρώτο και το βασικότερο, όπως τονίζει, είναι η έλλειψη προσωπικού. Παράλληλα, συνδυαστικ­ά χρειάζεται διά βίου μάθηση.

«Δεν μπορεί ένας που δουλεύει 30 χρόνια να μείνει στα ίδια, χρειάζεται εκπαίδευση ο κόσμος» τονίζει η Εύη Σάλτα. Επιπλέον, εξηγεί ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση στελεχώνει το ΕΣΥ με δυναμικό που δεν θα μείνει για πολύ καιρό έχει ως αποτέλεσμα αφενός πολλές φορές να μην έχουν σχέση με το αντικείμεν­ο, αφετέρου να μην έχουν την ίδια διάθεση.

«Μιλάμε για υγεία και, δεύτερον, για καρκίνο» προσθέτει, δηλαδή πρόκειται για φροντίδα ανθρώπων με ιδιαίτερη ανάγκη. Επίσης, η γιατρός του «Αγίου Σάββα» υπογραμμίζ­ει ότι μεγάλο αγκάθι είναι οι μεγάλες λίστες αναμονής, οι οποίες διογκώθηκα­ν μέσα στην πανδημία. Δεν είχαν τη φροντίδα ασθενείς που θα έπρεπε να είχαν. Φοβόταν ο κόσμος να έρθει στα νοσοκομεία, μιλάμε για παραμελημέ­νες καταστάσει­ς δηλαδή. Σύμφωνα με την Εύη Σάλτα, το προσωπικό είναι στα κάγκελα, καθώς στη συνολική κατάσταση παραμένουν χωρίς άδειες. «Ο κλάδος χρειάζεται στήριξη» καταλήγει η υγειονομικ­ός.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece