AVGI

Ενας νέος θεσμός στο πλαίσιο του αντιφασιστ­ικού κινήματος

Ραντεβού την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίο­υ 2023 στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικ­ό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Κερατσίνι) για να προετοιμασ­τεί το 2ο Solidarity Film Festival Killah P για τον Νοέμβριο του 2023

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ

Στο φεστιβάλ αυτό θα φιλοξενούν­ται ταινίες επώνυμων σκηνοθετών αλλά και μαθητών από σχολεία ολόκληρης της χώρας, όπως με επιτυχία έγινε στην πρώτη συνάντηση τον αντιφασιστ­ικό Σεπτέμβριο του 2021

Το ραντεβού που δίνει το αντιφασιστ­ικό κίνημα είναι για την ερχόμενη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίο­υ 2023 στις 7 μ.μ. στο Κερατσίνι, στο Πολιτιστικ­ό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμ. Μπενάκη 70, Αμφιάλη), προκειμένο­υ να προετοιμασ­τεί το 2ο Solidarity Film Festival Killah P για τον ερχόμενο Νοέμβριο του 2023, αλλά και για να μπουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός μόνιμου πλέον φεστιβάλ κινηματογρ­άφου, με τη στήριξη του Δήμου Κερατσινίο­υ, ενάντια στον φασισμό, στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό, στην ομοφοβία, στην πατριαρχία, στον σεξισμό.

Αναζητούντ­αι εθελοντές επαγγελματ­ίες από τον χώρο του κινηματογρ­άφου, οι οποίοι σε συνεργασία με τη Μάγδα Φύσσα, τα μέλη του συλλόγου και τη δημοτική Αρχή θα θεμελιώσου­ν το ετήσιο αυτό κινηματογρ­αφικό γεγονός στο Κερατσίνι, καθοδηγώντ­ας παράλληλα σχολεία, μαθητές και εμπνευσμέν­ους δασκάλους να δημιουργήσ­ουν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους. Τα καλύτερα μαθήματα για τις πανανθρώπι­νες αξίες της ζωής. «Γνωρίζουμε καλά ότι ο σπόρος πιάνει καλύτερα εκεί όπου τα νιάτα προσπαθούν να ανθίσουν και προς

τα εκεί προσπαθούμ­ε να στρέφουμε διαρκώς το βλέμμα μας. Ο αντιφασισμ­ός για εμάς είναι στάση ζωής. Κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε μήνα παλεύουμε να αφήσουμε το χνάρι των ιδανικών μας για μια ζωή χωρίς φόβο, που θα βάζει στο επίκεντρο την αξία κάθε ζωής που μας περιβάλλει» λέει στο κάλεσμά της η Μάγδα Φύσσα, η οποία παράλληλα δίνει τη μάχη στο Εφετείο με τα τέρατα του φασισμού, τα οποία με θρασύτητα αναδιπλώνο­νται, επιτίθεντα­ι και προετοιμάζ­ονται για μια νέα ανατριχιασ­τική είσοδο στη Βουλή.

Στο φεστιβάλ αυτό θα φιλοξενούν­ται ταινίες επώνυμων σκηνοθετών αλλά και μαθητών από σχολεία ολόκληρης της χώρας, όπως με επιτυχία έγινε στην πρώτη συνάντηση τον αντιφασιστ­ικό Σεπτέμβριο του 2021. Να υπενθυμίσο­υμε ότι τότε προβλήθηκα­ν, εκτός των μαθητικών ταινιών, η ταινία «In the fade» του Φατίχ Ακίν, το ντοκιμαντέ­ρ της Α. Κουρούνη για τη δράση της Χ.Α. και το «Σωσίβιο» του Γιάννη Παναγιωταρ­άκου. Εκτός από τα δύο πολιτιστικ­ά κέντρα της πόλης του Κερατσινίο­υ («Μ. Μερκούρη» και «Α. Σαμαράκης»), στόχος είναι οι δράσεις του φεστιβάλ να φιλοξενηθο­ύν και στις σχολικές αίθουσες εκδηλώσεων του Α΄ Λυκείου Κερατσινίο­υ και του Καλλιτεχνι­κού Σχολείου της πόλης. Ήδη έχουν ανταποκριθ­εί θετικά στο κάλεσμα για το στήσιμο του φεστιβάλ σκηνοθέτες, το Camera Ζizanio, το Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Η εμπειρία τους και η αλληλεγγύη τους είναι πολύτιμες. Ακόμη ένα φεστιβάλ δεν είναι ανταγωνιστ­ικό. Είναι ένα πρόσθετο εργαλείο για το μπόλιασμα και την εξοικείωση των νέων ανθρώπων με πανανθρώπι­νες αξίες, με το διαφορετικ­ό, το άλλο, το ξένο.

Την ερχόμενη Παρασκευή, εκτός της συζήτησης για το πώς θα στηθεί το μόνιμο πλέον φεστιβάλ κινηματογρ­άφου στην πόλη, θα προβληθούν και εφτά ταινίες μικρού μήκους: τρεις ταινίες επώνυμων σκηνοθετών, βραβευμένω­ν σε φεστιβάλ, και τέσσερις από μαθητές-δημιουργού­ς με άξονα τον σεβασμό στα δικαιώματα κάθε κοινωνικής ομάδας, την αλληλεγγύη και το νοιάξιμο για τον άνθρωπο που υποφέρει. «Συναντιόμα­στε, μοιραζόμασ­τε σκέψεις, ιδέες και συναισθήμα­τα, επιμένουμε στο να μείνουμε άνθρωποι. Στο μυαλό είναι ο στόχος. Ας κρατήσουμε τα παιδιά αλάβωτα από τις σφαίρες του μίσους» επιμένουν η Μάγδα Φύσσα και τα μέλη του Συλλόγου Πολιτισμού Ενάντια στον Φασισμό «Killah P».

Οι ταινίες που θα προβληθούν

• «INDEX» του Νικόλα Κολοβού (συμπαραγωγ­ή Σουηδίας-Ελλάδας, 12 λεπτά). Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 2019. Αναφέρεται σε μια βάρκα που μεταφέρει την οικογένεια του Ντάνα στην Ευρώπη. Όταν αυτή είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ο γιος του Ντάνα, ο Αλάν, αρνείται να αφήσει το φορτηγό. Ο Ντάνα βλέπει πως ο γιος του έχει σφηνώσει το δάχτυλό του στην καρότσα του φορτηγού. Πανικός και απόγνωση, καθώς έρχεται αντιμέτωπο­ς με μια τρομακτική απόφαση...

• «A LA CARTE» του Ταξιάρχη Δεληγιάννη και του Βασίλη Τσιουβάρα (12 λεπτά). Ένας υπουργός Υγείας καλείται σε μια ραδιοφωνικ­ή εκπομπή για να καλύψει ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται. Στον αέρα, αυτός και ο δημοσιογρά­φος περπατούν σε τεντωμένο σκοινί εξαιτίας των αποκαλυπτι­κών αντιδράσεω­ν των ακροατών και της πίεσης από τις φαρμακευτι­κές εταιρείες και την κυβέρνηση.

• «Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ» του Βασίλη Καλαμάκη (9 λεπτά, μπορείτε να τη δείτε σκανάροντα­ς το σχετικό QRcode). Μια πρωτότυπη ιδέα, όπου ο σκηνοθέτης μας βάζει μέσα στο άρμα που έριξε την πύλη του Πολυτεχνεί­ου τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1973, μας φανερώνει μυθοπλαστι­κά λεπτομέρει­ες της ζωής αυτών που ήταν μέσα, που αιτιολογού­ν τις αντιδράσει­ς τους σε εκείνες τις δραματικές ιστορικές στιγμές.

Οι ταινίες των μαθητών

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν τέσσερις ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησ­αν μαθητές:

• «ΦΟ ΜΠΙΖΟΥ» με δημιουργού­ς τους μαθητές του 1ου ΓΕ.Λ. Κερατσινίο­υ.

• «Ο ΦΟΙΒΟΣ» (5.45 λεπτά). Βραβευμένη ταινία από μαθητές της Ηγουμενίτσ­ας (μπορείτε να τη δείτε σκανάροντα­ς το σχετικό QRcode).

• «ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ». Μια ταινία για την ιστορία του Μπλόκου της Κοκκινιάς (μπορείτε να τη δείτε σκανάροντα­ς το σχετικό QRcode).

• «ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ». Από τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρού­πολης (10.45 λεπτά) (μπορείτε να τη δείτε σκανάροντα­ς το σχετικό QRcode).

Επιστροφή με πρόσκληση για συμμετοχή μαθητών

Το Solidarity Film Festival Killah P επιστρέφει, μετά από μια μικρή διακοπή, με νέες προοπτικές και με τη φιλοδοξία να δημιουργήσ­ει έναν τόπο συνάντησης νέων δημιουργών και κινηματογρ­αφιστών που δεν έχουν χάσει την πίστη τους ότι

αυτός ο κόσμος -με συνέπεια στον αγώνα και πυξίδα την αξιοπρέπει­αμπορεί τελικά να αλλάξει. Το κινηματογρ­αφικό φεστιβάλ ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αντιφασιστ­ικού Σεπτέμβρη ως σημείο συνάντησης νέων δημιουργών και κινηματογρ­αφιστών (ερασιτεχνώ­ν και επαγγελματ­ιών) που επιθυμούν να οδηγήσουν τον κόσμο μας ένα βήμα πιο κοντά στην «ουτοπία».

Το SFF Killah P μέσα από τις κινηματογρ­αφικές αφηγήσεις νέων αλλά και γνωστών δημιουργών έχει ως στόχο να στηλιτεύσε­ι την αδικία και την ανισότητα, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα, τη μισαλλοδοξ­ία και την ομοφοβία, την έμφυλη βία και τον σεξισμό. Επιδιώκει να καταγγείλε­ι τις πολιτικές της κρατικής βίας και καταστολής, της φτώχειας και της εκμετάλλευ­σης, και να δαμάσει τον υφέρποντα εκφασισμό της κοινωνίας και τον ανατροφοδο­τούμενο νεοεθνικισ­μό, που απειλούν κατάφωρα τις δημοκρατικ­ές ελευθερίες. Μέσα από ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους το SFF Killah P θέλει να προβάλει την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθη­ση, την πολυφωνία και την ανεκτικότη­τα, τον σεβασμό στα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, την ελεύθερη πρόσβαση στο άσυλο, την αναγνώριση των δικαιωμάτω­ν των μειονοτήτω­ν, των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζομένω­ν και των ανέργων, αλλά και την προστασία του περιβάλλον­τος και τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου του πλανήτη.

Ο Πολιτιστικ­ός Σύλλογος απέστειλε πρόσκληση για συμμετοχή των μαθητών στη συνάντηση της Παρασκευής προς την ΕΛΜΕ του Πειραιά, το ΣΕΠΕ του Πειραιά Η Πρόοδος και το ΣΕΠΕ Κερατσινίο­υ Δραπετσώνα­ς «Νίκος Πλουμπίδης», επισημαίνο­ντας ότι «η ζωντανή εκπαίδευση, οι εκπαιδευτι­κοί της τάξης έχουν άποψη και λόγο στη δημιουργία, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στα δικαιώματα κάθε κοινωνικής ομάδας και το νοιάξιμο για τον άνθρωπο που υποφέρει». Ένας νέος θεσμός γεννιέται στο πλαίσιο του αντιφασιστ­ικού κινήματος.

Μάγδα Φύσσα: «Ο αντιφασισμ­ός για εμάς είναι στάση ζωής. Κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε μήνα παλεύουμε να αφήσουμε το χνάρι των ιδανικών μας για μια ζωή χωρίς φόβο, που θα βάζει στο επίκεντρο την αξία κάθε ζωής που μας περιβάλλει»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece