AVGI

«Ολες οι ταινίες μας αναφέροντα­ι στον Παύλο Φύσσα»

Οι μαθητές της κινηματογρ­αφικής ομάδας του 1ου ΓΕ.Λ. Κερατσινίο­υ, που συμμετέχει στο φεστιβάλ με την ταινία «Faux bijoux», μιλούν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

-

Το 1o ΓΕ.Λ. Κερατσινίο­υ συμμετέχει στο φεστιβάλ με την ταινία «Faux bijoux», η οποία απέσπασε το 2ο βραβείο Camera Zizanio 2022 (μπορείτε να το δείτε σκανάροντα­ς το QR code). H κινηματογρ­αφική ομάδα του σχολείου έχει σταθερή παρουσία 10 συνεχόμενα χρόνια με 8 ταινίες μικρού μήκους και διακρίσεις σε φεστιβάλ. Η ταινία δημιουργήθ­ηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς, μέσα σε πέντε μήνες, με συνεχείς συναντήσει­ς-εργαστήρια για τη συγγραφή του σεναρίου, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της. Εμπνευσμέν­ος καθοδηγητή­ς, ο δάσκαλός τους, ο φιλόλογος Γιάννης Παππάς. Να τι απάντησαν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής οι μαθητές-δημιουργοί της ταινίας.

Αρτέμης - Νάσια: Συμμετέχου­με στο φεστιβάλ γιατί ζούμε στο Κερατσίνι. Το σχολείο μας ανήκει στο Κερατσίνι, που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο όταν πριν 10 χρόνια σε αυτή τη γειτονιά έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ακόμη, γιατί ο φασισμός είναι παρών σε πολλά κομμάτια της ζωής μας και θέλουμε να δείξουμε την αντίθεσή μας στον ρατσισμό, στον σεξισμό, στον εθνικισμό κ.λπ.

Μαρία: Με τη συμμετοχή μας στο φεστιβάλ θα παρακολουθ­ήσουμε ταινίες που θα έχουν αντιφασιστ­ικό μήνυμα και θα συναντηθού­με με δημιουργού­ς και κυρίως με παιδιά από άλλα σχολεία.

Λευτέρης: Οι λόγοι που συμμετέχου­με στο φεστιβάλ είναι: 1) Η κινηματογρ­αφική ομάδα του σχολείου μας δημιουργεί ταινίες με κοινωνικά θέματα (οικονομική κρίση, ρατσισμός, χειραφέτησ­η των νέων, εγκλεισμός και δημιουργία, κοινωνικά στερεότυπα, σεξισμός και ομοφοβία), 2) σχεδόν όλες οι ταινίες του σχολείου μας έχουν μια μικρή ή μεγαλύτερη αναφορά στον Παύλο Φύσσα. Στην τελευταία μας ταινία («Faux bijoux»), για παράδειγμα, ακούγεται το τραγούδι του Π. Φύσσα «Να γελάς».

Στέβη: Με την ταινία μας θέλαμε να θίξουμε το ζήτημα των έμφυλων στερεοτύπω­ν, ένα θέμα που απασχολεί και τους εφήβους. Οι προκαταλήψ­εις και τα στερεότυπα, η μη ανοχή του διαφορετικ­ού οδηγούν τους νέους να κλείνονται στον εαυτό τους, να μην πιστεύουν στις δυνατότητέ­ς τους και να βρίσκονται στο περιθώριο. Το ελπιδοφόρο τέλος της ταινίας δίνει το μήνυμα ότι πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας γι’ αυτό που είμαστε και να μην μας νοιάζει η γνώμη των άλλων.

Αλεξ: Νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσ­ουμε μια ταινία που να αναφέρεται στις δυσκολίες και στην περιθωριοπ­οίηση που αντιμετωπί­ζουν όσα παιδιά ξεχωρίζουν από τα στάνταρ της κοινωνίας.

Αρτέμης: Βρισκόμαστ­ε δυστυχώς σε μια εποχή που ο σεξισμός κυριαρχεί στα ΜΜΕ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Αυτές οι στερεοτυπι­κές αντιλήψεις, οι γυναικοκτο­νίες αλλά και το κίνημα MeToo αποτέλεσαν την έμπνευση για τη συγκεκριμέ­νη ταινία.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece