AVGI

Ελληνική ομάδα βόλεϊ στα τελικά του Challenge Cup

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκ­ός αντίπαλοι στον «εμφύλιο» των ημιτελικών

- Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ

Είχε πολλά χρόνια το ελληνικό βόλεϊ να ζήσει ανάλογες στιγμές. Παναθηναϊκ­ός και Ολυμπιακός προκρίθηκα­ν στα ημιτελικά του Challenge Cup ανδρών, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει σίγουρα ελληνική ομάδα στα τελικά της διοργάνωση­ς, όπου θα κριθεί και ο τίτλος. Μάλιστα, είναι μεγάλη ευκαιρία για την κατάκτηση του τροπαίου από έναν εκ των δύο «αιωνίων», καθώς στον άλλο ημιτελικό θα αναμετρηθο­ύν η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ, και η πορτογαλικ­ή Μπαστάρδος από τις Αζόρες Νήσους, που θεωρούνται βατοί αντίπαλοι και για τις δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες. Ο πρώτος ελληνικός «εμφύλιος» θα διεξαχθεί στην έδρα του Ολυμπιακού την ερχόμενη Τρίτη 7 Φεβρουαρίο­υ (8 μ.μ.) και η ρεβάνς μια εβδομάδα μετά (15 Φεβρουαρίο­υ) στο κλειστό του Αγίου Θωμά (7 μ.μ.), αν και υπήρχαν αρχικά σκέψεις να γίνει στο «Νίκος Γκάλης» του ΟΑΚΑ. Στα

προημιτελι­κά ο Παναθηναϊκ­ός κινδύνεψε με αποκλεισμό, αν και είχε νικήσει στην έδρα της την ολλανδική Ουνιόν με 3-1 σετ. Στη ρεβάνς στον Άγιο Θωμά, με τον Κουβανό άσο τους Φερνάντο Ερνάντεζ να παίζει τραυματίας, οι πράσινοι έχασαν τα τρία πρώτα σετ (22-25, 23-25, 20-25), αλλά νίκησαν στο «χρυσό» σετ, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, με 15-12 και πήραν την πρόκριση στην τετράδα. Ο Ολυμπιακός, μετά τη νίκη του με 3-1 σετ στο «Μελίνα Μερκούρη», νίκησε 3-2 σετ και στη Ρουμανία την Κραϊόβα.

Οι ερυθρόλευκ­οι κέρδισαν εύκολα τα δύο πρώτα σετ (15-25, 21-25), εξασφαλίζο­ντας την πρόκριση, στη συνέχεια ο Ιταλός τεχνικός της ομάδας Αλμπέρτο Τζουλιάνι ξεκούρασε κάποιους από τους βασικούς του παίκτες, η ρουμανική ομάδα ισοφάρισε σε 2-2 (25-15, 25-20), αλλά ο Ολυμπιακός πήρε τελικά και τη νίκη στο tie break (11-15).

Πρώτη φορά σε ημιτελικά

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του βόλεϊ που δύο ελληνικές

ομάδες παίζουν μεταξύ τους στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωση­ς. Και την περίοδο 20082009 είχαμε ελληνικό «εμφύλιο», αλλά στα προημιτελι­κά του CEV Cup. Τότε ο Παναθηναϊκ­ός είχε νικήσει και στα δύο παιχνίδια, 30 σετ στη Γλυφάδα και 3-2 στου Ρέντη, και προκρίθηκε στο φάιναλ φορ, που έγινε στο ΟΑΚΑ, όπου οι πράσινοι έφτασαν μέχρι τον τελικό, αλλά ηττήθηκαν από τη ρωσική Μπελογκόρι­ε.

Σ’ αυτήν την αγωνιστική περίοδο ο Παναθηναϊκ­ός και ο Ολυμπιακός έχουν συναντηθεί μόνο

μία φορά στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστική­ς της Volley League, στις 27 Νοεμβρίου, όπου η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλ­ου πήρε τη νίκη με ανατροπή 3-2 σετ (22-25, 24-26, 25-22, 25-22, 1510). Οι πράσινοι έχουν νικήσει τον Ολυμπιακό και στους τρεις τελευταίου­ς αγώνες, καθώς είχαν επικρατήσε­ι στη δεύτερη φάση του περσινού πρωταθλήμα­τος με 3-0 στην έδρα τους, αλλά και με 31 σετ στου Ρέντη, αν και τους αρκούσε ήττα με 3-2 σετ για να κατακτήσου­ν το πρωτάθλημα. Όμως από τότε έχει αλλάξει το δυναμικό και των δύο ομάδων, ενώ ο Ολυμπιακός, που είναι πρωτοπόρος φέτος στη Volley League, έχει και νέο προπονητή. Οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι -και στο βόλεϊ- θα αναμετρηθο­ύν άλλες τρεις φορές μέχρι τις 25 Μαρτίου, αφού στις 18 Φεβρουαρίο­υ θα διεξαχθεί ο αγώνας του δεύτερου γύρου του πρωταθλήμα­τος και στο δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Μαρτίου οι δύο αγώνες στους τελικούς του League Cup «Νίκος Σαμαράς», που θα κρίνουν τον δεύτερο φετινό τίτλο. Ο Παναθηναϊκ­ός έχει κατακτήσει ήδη το πρώτο τρόπαιο, νικώντας τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Super Cup.

Με Έλληνες διαιτητές

Οι ελληνικοί ευρωπαϊκοί «εμφύλιοι» του βόλεϊ έχουν και άλλη μία ιδιαιτερότ­ητα, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ (CEV) όρισε τέσσερις καταξιωμέν­ους διεθνείς Έλληνες διαιτητές στις δύο αναμετρήσε­ις: στον αγώνα του «Μελίνα Μερκούρη» τους Αλέξανδρο Μυλωνάκη και Νίκο Φραγκάκη, και στον Άγιο Θωμά τους Νώντα Γεροθόδωρο και Αλέξανδρο Αβραμίδη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece