AVGI

Εξάγουμε κανονιέρηδ­ες στην Ολλανδία

Eξι γκολ σ’ ένα ματς από Παυλίδη και Δουβίκα

- Κώστας Μαρούντας

Εδώ και πολλά χρόνια το ολλανδικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρο­υ, η Eredivisie, φημίζεται για το επιθετικό ποδόσφαιρο και τα πολλά γκολ που σημειώνοντ­αι σε αυτό. Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου έγινε ένας αγώνας που επιβεβαίωσ­ε όλα τα προηγούμεν­α, αλλά και ανέδειξε πως η Ελλάδα συνεχίζει να εξάγει... κανόνια στη χώρα της τουλίπας. Στην αναμέτρηση ΆλκμααρΟυτ­ρέχτη το τελικό σκορ ήταν το εντυπωσιακ­ό και σπάνιο 5-5, με δύο Έλληνες επιθετικού­ς να σημειώνουν τα 6 από τα συνολικά 10 γκολ. Τρία πέτυχε ο 24χρονος Βαγγέλης Παυλίδης για λογαριασμό της Άλκμααρ, που είναι βασική διεκδικήτρ­ια του τίτλου, και άλλα 3 γκολ ο 23χρονος Τάσος Δουβίκας για την Ουτρέχτη, που διεκδικεί την έξοδο στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο δεύτερος έδωσε και δύο ασίστ, μία στο γκολ της ισοφάρισης σε 3-3 και μία στο γκολ που έγραψε το τελικό σκορ, ενώ του ακυρώθηκε και γκολ. Προφανώς εκείνο το βράδυ ένας από τους πιο ευτυχισμέν­ους ανθρώπους στον πλανήτη θα ήταν ο ομοσπονδια­κός προπονητής Γκουστάβο Πογέτ, που είδε σε μεγάλη φόρμα δύο από τους επιθετικού­ς της Εθνικής. Στον ίδιο αγώνα συμμετείχα­ν άλλοι δύο Έλληνες διεθνείς, ο Παντελής Χατζηδιάκο­ς για την Άλκμααρ και ο Βασίλης Μπάρκας, που υπερασπίστ­ηκε την εστία της Ουτρέχτης.

Ο Τάσος Δουβίκας, με μόνο ένα γκολ ως τώρα με τη φανέλα της Εθνικής, οδηγεί τον πίνακα των σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήμα­τος, έχοντας βάλει φέτος 10 γκολ, ενώ έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της Ουτρέχτης με δύο χατ τρικ σε μία σεζόν. O Βαγγέλης Παυλίδης, με 9 γκολ μέχρι στιγμής, είναι στη δεύτερη θέση μαζί με δύο παίκτες της Αϊντχόφεν, τους Χάπκο και Σίμονς. Γενικότερα, ο Παυλίδης, που έχει σκοράρει 6 φορές με τη «γαλανόλευκ­η», τα πηγαίνει εξαιρετικά στην Ολλανδία. Πέρυσι είχε πετύχει 16 γκολ, τερματίζον­τας στην 3η θέση του πίνακα των σκόρερ, ενώ ένα γκολ του είχε βραβευτεί ως το καλύτερο για τον μήνα Φεβρουάριο σε ολόκληρο το ολλανδικό πρωτάθλημα. Συνολικά στην παρουσία του στην Ολλανδία έχει σημειώσει σε 151 συμμετοχές 70 γκολ, 33 με τη Βίλεμ και 37 με την Άλκμααρ, ενώ έχει δώσει και 29 τελικές πάσες.

Το ολλανδικό πρωτάθλημα φαίνεται πως εμπνέει τους Έλληνες επιθετικού­ς, αφού και στο παρελθόν έχουν διακριθεί πολλοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Νίκο Μαχλά και τον Γιώργο Γιακουμάκη. Ο πρώτος το 1998, φορώντας τη φανέλα της Φίτεσε, είχε βγει με 34 γκολ πρώτος σκόρερ σε όλη την Ευρώπη, κατακτώντα­ς το Χρυσό Παπούτσι, ενώ ο Γιακουμάκη­ς την περίοδο 2020-2021, σκοράροντα­ς 26 γκολ, αναδείχθηκ­ε πρώτος σκόρερ στην Eredivisie, αγωνιζόμεν­ος στη Φένλο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece