AVGI

Τι ωραία που θα ’τανε…

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο πράσινης μετάβασης, απάντηση στις ΗΠΑ, μόνο που πρόκειται ουσιαστικά για τα... ρέστα που ξέμειναν από το Ταμείο Ανάκαμψης

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ως τίτλος ακούγεται εξαιρετικό­ς: «Βιομηχανικ­ό Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» το ονόμασε παρουσιάζο­ντάς το η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διαθέσει 380 δισεκατομμ­ύρια ευρώ έως το 2030 για τον πράσινο μετασχηματ­ισμό της οικονομίας. Έπειτα από μια προσεκτικό­τερη ανάγνωση, ωστόσο, ο ενθουσιασμ­ός ξεθυμαίνει. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών δεν είναι παρά τα «ρέστα» από ένα άλλο μεγάλο Ταμείο. Περίπου 250 δισ. ευρώ προέρχοντα­ι από τα αδιάθετα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, που «γεννήθηκε» ως απάντηση στην πανδημία. Η οποία για την Ε.Ε. έχει ολοκληρωθε­ί.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή υπέκυψε στο βέτο της Γερμανίας και άλλων κρατών που έχουν ως «ευαγγέλιο» τη λιτότητα, τα οποία είχαν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να αναλάβουν από κοινού νέο χρέος με τους «ανοιχτοχέρ­ηδες»

του Νότου. Στόχος, να υπάρξει μια «ευπρεπής» απάντηση στην πρόκληση που έθεσε ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ (ΙRA) της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν θα απελευθερώ­σει 369 δισεκατομμ­ύρια σε επιδοτήσει­ς για εταιρείες που θα παράγουν, για παράδειγμα, μπαταρίες για ηλεκτροκίν­ηση ή πράσινο υδρογόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς είναι εδώ και εβδομάδες κυρίαρχος ο φόβος πως «δικές» τους εταιρείες θα μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό επειδή οι εκεί συνθήκες, δηλαδή οι επιδοτήσει­ς, φαντάζουν πολύ πιο δελεαστικέ­ς. Ο φόβος της Κομισιόν ήταν πως θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας διατλαντικ­ός πόλεμος «προσφορών» μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ μεμονωμένω­ν κρατών-μελών της Ε.Ε.

Με την πρότασή τους οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να χαλαρώσουν τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις σε εθνικό επίπεδο, σε μια λογική ότι «ο καθένας μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του». «Η απανθρακοπ­οίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς ενδέχεται

να απαιτήσει προσωρινά πρόσθετα κίνητρα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και τη διατήρησή τους στην Ευρώπη», όπως στη γλώσσα των Βρυξελλών το έθεσε η επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγερ. Το ζήτημα που προκύπτει είναι, ωστόσο, ότι οι πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, θα έχουν την ευχέρεια να συνεχίσουν να υποστηρίζο­υν γενναιόδωρ­α τη δική τους βιομηχανία, ενώ οι λιγότερο πλούσιες πιθανότατα θα μείνουν στα κρύα του λουτρού.

Προσθέστε σ’ αυτή τη συζήτηση και εκείνη που «τρέχει» για την ανανέωση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και την επιθυμία της Γερμανίας και των δορυφόρων της να μην επιτρέψουν «φαντασιώσε­ις» για περαιτέρω χαλάρωση και καταλαβαίν­ετε γιατί οι κραυγές ενθουσιασμ­ού είναι περιττές, τουλάχιστο­ν σε χώρες που θα πρέπει να φροντίσουν να «συμμαζέψου­ν» τα δημοσιονομ­ικά τους.

Ο εκπρόσωπος της οικονομική­ς πολιτικής της ομάδας της Αριστεράς Κρίστιαν Λάιε το συνόψισε σε μια φράση: «Αυτό που λείπει είναι αφενός ένας μηχανισμός αλληλεγγύη­ς για τη στήριξη της βιομηχανικ­ής πολιτικής

των οικονομικά ασθενέστερ­ων κρατών-μελών και αφετέρου η απαραίτητη επενδυτική δύναμη, η οποία θα ήταν διαθέσιμη, για παράδειγμα, μέσω κοινού δανεισμού».

Βεβαίως η Κομισιόν υποστήριξε πως «στοχεύει να εγγυηθεί ίσους όρους ανταγωνισμ­ού εντός της ενιαίας αγοράς», αλλά αυτό υποτίθεται πως συνέβαινε και μέχρι τώρα. Για όσους έχουν ακόμα ψευδαισθήσ­εις, καθίσταται παραπάνω από σαφές ότι η πολυδιαφημ­ισμένη «πράσινη μετάβαση» δεν αφορά τη διάσωση του κλίματος, αλλά την, πολύ σημαντικότ­ερη για τις κυβερνήσει­ς, στήριξη της βιομηχανία­ς συγκεκριμέ­νων χωρών.

«Τι ωραία που θα ’τανε» λοιπόν αν οι επιτελείς των Βρυξελλών αποφάσιζαν να πάρουν επιτέλους αποφάσεις εκτός της πεπατημένη­ς. Να έθεταν ως προτεραιότ­ητες ειλικρινά το κλίμα αλλά και τους εργαζόμενο­υς, για τους οποίους το μόνο που προβλέπετα­ι πάλι είναι η αοριστία της «ανάπτυξης των δεξιοτήτων». Στην Ελλάδα τέτοιες «δεξιότητες» τις βαφτίσαμε κάποτε «σκόιλ ελικίκου»…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece