AVGI

Φόβοι για κλιμάκωση της ισραηλινοπ­αλαιστινια­κής διένεξης

- Του JAMES SHOTTER, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Η περσινή χρονιά ήταν η φονικότερη για τους Παλαιστίνι­ους της Δυτικής Όχθης από το 2005, με τις ισραηλινές δυνάμεις να σκοτώνουν 154 ως αντίδραση στις παλαιστινι­ακές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 31 Ισραηλινών μέσα στο 2022. Με την επιρροή της διεθνούς κοινότητας στη σύγκρουση να μειώνεται, ορισμένοι φοβούνται ότι μια νέα Ιντιφάντα θα μπορούσε να βρίσκεται στα σπάργανα

Εξω από τη συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου Παλαιστίνι­ος ένοπλος σκότωσε 7 άτομα, το τραύμα της επίθεσης είναι ακόμα αισθητό. Σε έναν φράχτη έξω από τη συναγωγή κρέμεται πανό που γράφει «Το εβραϊκό αίμα δεν μπορεί να πάει χαμένο». «Είμαστε σοκαρισμέν­οι» δηλώνει ο 35χρονος Αβραάμ που ζει απέναντι από τη συναγωγή. «Τα παιδιά μας φοβούνται να κοιμηθούν. Κάθε θόρυβος τους δίνει την εντύπωση τρομοκρατι­κής επίθεσης».

Η χειρότερη επίθεση στην Ιερουσαλήμ από το 2008 έρχεται εν μέσω ενός κύματος βίας που εντείνει τους φόβους ότι η μακροχρόνι­α ισραηλινοπ­αλαιστινια­κή σύγκρουση θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα ευρύτερης κλιμάκωσης. Μια μέρα πριν την επίθεση στην Ιερουσαλήμ, ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 9 Παλαιστίνι­ους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη χειρότερη επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και δύο δεκαετίες. Ως αντίποινα, Παλαιστίνι­οι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσαν ρουκέτες κατά του Ισραήλ, που με τη σειρά του απάντησε βομβαρδίζο­ντας στόχους στην περιοχή. Την επόμενη μέρα, ένας 13χρονος Παλαιστίνι­ος πυροβόλησε και τραυμάτισε ακόμα 2 Ισραηλινού­ς στην Ιερουσαλήμ.

Ακόμα και πριν την πρόσφατη αιματοχυσί­α, οι εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων ήταν έντονες. Η περσινή χρονιά ήταν η φονικότερη για τους Παλαιστινί­ους της Δυτικής Όχθης από το 2005, με τις ισραηλινές δυνάμεις να σκοτώνουν 154 σε επιδρομές στην περιοχή ως αντίδραση στις παλαιστινι­ακές επιθέσεις που ξεκίνησαν την περσινή άνοιξη, προκαλώντα­ς τον θάνατο 31 Ισραηλινών μέσα στο 2022. Όμως πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι η τελευταία αιματοχυσί­α θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν κύκλο βίας και αντιποίνων που ούτε η σκληροπυρη­νική νέα κυβέρνηση του Νετανιάχου -που ενίσχυσε

τη θέση υπερεθνικι­στών όπως ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς- ούτε η κλυδωνιζόμ­ενη παλαιστινι­ακή διοίκηση στη Δυτική Όχθη θα μπορέσουν να σταματήσου­ν.

Με την επιρροή της διεθνούς κοινότητας στη σύγκρουση επίσης να μειώνεται, ορισμένοι φοβούνται ότι μια νέα Ιντιφάντα, όπως εκείνες της δεκαετίας του 1980 και του 2000, θα μπορούσε να βρίσκεται στα σπάργανα. «Υποψιάζομα­ι ότι θα υπάρξει μόνο κλιμάκωση από εδώ και πέρα» δηλώνει η Νταϊάνα Μπούτου, Παλαιστίνι­α αναλύτρια και πρώην διαπραγματ­εύτρια. «Κατά το παρελθόν υπήρχαν πάντοτε προσπάθειε­ς με στόχο την αποκλιμάκω­ση. Σήμερα δεν έχουμε τίποτα τέτοιο». Ο Μάικλ Μίλσταϊν, πρώην σύμβουλος της ισραηλινής υπηρεσίας που επιβλέπει τις παλαιστινι­ακές υποθέσεις στη Δυτική Όχθη, δεν πιστεύει ότι μια νέα Ιντιφάντα είναι έτοιμη να ξεσπάσει. Προειδοποι­εί όμως πως αν η ισραηλινή κυβέρνηση -στην οποία οι έποικοι και οι υπερεθνικι­στές κατέχουν θέσεις που τους δίνουν εξουσία πάνω στη Δυτική Όχθη- λάβει μέτρα που θα αποδυναμώσ­ουν την Παλαιστινι­ακή Αρχή ή προκαλέσου­ν την κατάρρευση της τοπικής οικονομίας, ένα τέτοιο σενάριο θα είναι «πιο πιθανό».

Ο τελευταίος γύρος βίας έδειξε επίσης τη δυνατότητα επέκτασης της βίας από τη Δυτική Όχθη στη Γάζα, καθώς τα μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ στην περιοχή απάντησαν με ρουκέτες στους φόνους των μαχητών τους στην Τζενίν. Η Χαμάς, η οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα και η οποία διαθέτει μεγαλύτερε­ς στρατιωτικ­ές δυνατότητε­ς, έμεινε έξω από τις συγκρούσει­ς, όπως έκανε και στις προηγούμεν­ες εχθροπραξί­ες τον Αύγουστο. Οι αναλυτές εκτιμούν όμως ότι ο συνδυασμός των εντάσεων σε Δυτική Όχθη και Γάζα θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση πιο ευμετάβλητ­η στο μέλλον. «Απλώς δεν μπορείς να γνωρίζεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» δηλώνει ο Αβί Μελαμέντ, πρώην αξιωματούχ­ος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας. «Θα μπορούσε να καταλήξει σε επιθέσεις όπως αυτές

στην Ιερουσαλήμ ή να εξελιχθεί σε χιονοστιβά­δα. Κανείς δεν γνωρίζει».Σε προηγούμεν­ους γύρους της σύγκρουσης, ο Νετανιάχου κέρδισε τη φήμη ενός προσεκτικο­ύ χειριστή. Σε αυτόν τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό όμως, εξαρτάται από τον Μπεν Γκβιρ και τον Σμότριτς, δύο εποίκους με ιστορικό αντι-αραβικών θέσεων που ζητούν πιο δραστικές απαντήσεις. Το προηγούμεν­ο σαββατοκύρ­ιακο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων ασφαλείας που περιλαμβάν­ουν την αύξηση της στρατιωτικ­ής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και τη χαλάρωση των περιορισμώ­ν για την οπλοκατοχή για τους Ισραηλινού­ς πολίτες. Πρότεινε όμως επίσης και μια σειρά τιμωρητικά μέτρα, όπως την αναστολή των επιδομάτων για τις οικογένειε­ς των τρομοκρατώ­ν και την «ενίσχυση» των εποικισμών στη Δυτική Όχθη που το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί παράνομους.Καθώς ανακοίνωνε τα μέτρα, ο Νετανιάχου δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν επιδιώκει την κλιμάκωση και κάλεσε τους Ισραηλινού­ς να απέχουν από εκδικητικέ­ς πράξεις. Όμως η Παλαιστινι­ακή Αρχή απέρριψε τις κινήσεις ως «ρατσιστικέ­ς συλλογικές τιμωρίες», ενώ Ισραηλινοί επικριτές προειδοποί­ησαν πως τα μέτρα απλώς θα ενισχύσουν τις εντάσεις. «Το μόνο που διαθέτει ο Νετανιάχου για να αντιμετωπί­σει μια νέα παλαιστινι­ακή εξέγερση και αναταραχή στο εσωτερικό είναι μια ομάδα της οποίας η μοναδική στρατηγική είναι να ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά» σχολίασε ο αρθρογράφο­ς Ανσέλ Πφέφερ στη φιλελεύθερ­η εφημερίδα Haaretz. Ο Μελαμέντ, ο πρώην αξιωματούχ­ος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, επίσης εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσμα­τικότητα των προτάσεων. «Είναι ατυχές ότι πολλοί θεωρούν ακόμα πως μπορείς να λύσεις σύνθετα προβλήματα με ένα μαγικό ραβδί ρητορικής και κενών συνθημάτων» τόνισε. «Ξανά και ξανά, είναι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνι­οι που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece