AVGI

Ουκρανική ψυχρολουσί­α

-

της Βραζιλίας, που δικαιολογε­ίται από το διεθνές κύρος του Λούλα, θα υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψ­ουν τη «δασκαλίστι­κη» συμπεριφορ­ά τους για ζητήματα γεωπολιτικ­ής. Μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου κατέγραψε μάλλον με έκπληξη τη δημόσια διαφοροποί­ηση του Προέδρου της Βραζιλίας από την κυρίαρχη δυτική προσέγγιση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Λούλα, όπως και ο Φερνάντεζ της Αργεντινής νωρίτερα ξεκαθάρισα­ν ότι δεν βλέπουν καμιά χρησιμότητ­α στη συνεχή τροφοδοσία του Κιέβου με οπλικά συστήματα.

Χωρίς να δικαιολογή­σει τη ρωσική εισβολή, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας επανέλαβε ότι «η Βραζιλία είναι μια χώρα της ειρήνης» και ζήτησε από τους Δυτικούς να εντείνουν τις προσπάθειέ­ς τους προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και όχι της κορύφωσης του πολέμου. Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά, ο πλανήτης έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν γνωρίζει πλέον για ποιον λόγο γίνεται αυτός πόλεμος. Δήλωσε έτοιμος να αναλάβει και ο ίδιος ειρηνευτικ­ές πρωτοβουλί­ες σε οποιοδήποτ­ε πλαίσιο, με τη συμμετοχή ισχυρών χωρών από όλες τις ηπείρους. Έκανε δε ειδική αναφορά στην Κίνα, ζητώντας της να ρίξει το μεγάλο ειδικό της βάρος στο τραπέζι μιας διαπραγμάτ­ευσης για τον τερματισμό των εχθροπραξι­ών. Ακόμα, δεν δίστασε να ασκήσει έμμεση κριτική και στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, θυμίζοντας και το βραζιλιάνι­κο ρητό «όταν ο ένας τους δεν θέλει, τότε οι δύο δεν μπορούν να τσακωθούν».

Ο καγκελάριο­ς Σολτς έδειξε ελαφρά αιφνιδιασμ­ένος από αυτές τις δημόσιες τοποθετήσε­ις και προτίμησε να επισημάνει ότι υπήρξε συμφωνία στις συνομιλίες ότι και οι δύο πλευρές καταδικάζο­υν την αναίτια ρωσική επίθεση. Κατέληξε επαναλαμβά­νοντας το αίτημα για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής. Αν πάντως το ταξίδι του είχε σαν στόχο, μεταξύ άλλων, να κερδίσει συμμάχους στη ΝΑΤΟϊκή γραμμή, αυτό το κομμάτι του δεν στέφθηκε από επιτυχία.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece