AVGI

Η Γερμανία θέλει να μάθει σάμπα

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Μας λείψατε, αγαπητέ Λούλα: Με αυτή τη φράση χαιρέτησε ο καγκελάριο­ς της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, που τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο εν μέσω ενός κλίματος αμοιβαίας αισιοδοξία­ς για την επανεκκίνη­ση των σχέσεων των δύο χωρών, που είχαν παγώσει «απολύτως» στα χρόνια του Μπολσονάρο­υ. Οι Γερμανοί δημοσιογρά­φοι που τον συνόδευαν δεν μπορούσαν να μην αναφερθούν στις τρύπες στους τοίχους, στα σπασμένα τζάμια και στις πόρτες, ενθύμιο της εισβολής των «μπολσοναρι­στών» στις 8 Ιανουαρίου και μακάβρια υπόμνηση των διαφορών στις αντιλήψεις ανάμεσα στον πρώην και τον σημερινό ένοικο της Προεδρίας.

Η αίσθηση επιστροφής

Από την ημέρα της νίκης του Λούλα τα γερμανικά ΜΜΕ γράφουν αυτό που επανέλαβε και ο καγκελάριό­ς τους: «Η Βραζιλία επέστρεψε στη διεθνή σκηνή». Εξάλλου και ο Πρόεδρος της χώρας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ τίμησε την τελετή ορκωμοσίας τού Βραζιλιάνο­υ Προέδρου την Πρωτοχρονι­ά. Μετά τον Σολτς, ταξίδια στη χώρα σχεδιάζουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι δύο κορυφαίοι «πράσινοι» υπουργοί: Η Αναλένα Μπέρμποκ των Εξωτερικών και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ της Οικονομίας (και αντικαγκελ­άριος).

Η παραμονή στην Μπραζίλια χαρακτηρίσ­τηκε χωρίς δεύτερη σκέψη ως ο σημαντικότ­ερος σταθμός της περιοδείας Σολτς στη Λατινική Αμερική. Όλα αυτά αποκαλύπτο­υν το μέγεθος της σημασίας που αποδίδει η γερμανική κυβέρνηση στην επανασύνδε­σή της με τη μεγαλύτερη και πολυπληθέσ­τερη χώρα της Νότιας Αμερικής. Η κυβέρνηση του Βερολίνου σχεδιάζει μια σειρά από προγράμματ­α συμμετοχής με «περιβαλλον­τικό» πρόσημο για τη σωτηρία του βασανισμέν­ου Αμαζονίου, «πνεύμονα του πλανήτη», όπως τον αποκάλεσε η υπουργός

Αναπτυξιακ­ής Πολιτικής Ζβένια Σούλτσε, η οποία επίσης έδειξε ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμ­ό στις συναντήσει­ς της με τη Μαρίνα Σίλβα, υπουργό Περιβάλλον­τος του Λούλα.

200 εκατομμύρι­α για αρχή

Ηδη υπάρχουν διαθέσιμα 200 εκατομμύρι­α «γερμανικά» ευρώ για την υλοποίηση «πράσινων» προγραμμάτ­ων και, όπως τονίστηκε, αυτή είναι μόνο η αρχή. Το φθινόπωρο θα επαναλάβει τη λειτουργία της η διυπουργικ­ή συντονιστι­κή επιτροπή των δύο χωρών, που ξεκίνησε φιλόδοξα το 2015, αλλά πάγωσε μετά την εκλογή Μπολσονάρο­υ.

H Βραζιλία θεωρείται λοιπόν για τη γερμανική κυβέρνηση, που έχει πλέον στραφεί στην αναζήτηση νέων εταίρων, το κλειδί για να μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της στις αγορές, αλλά και στα κοιτάσματα πρώτων υλών στις χώρες της αμερικανικ­ής ηπείρου. Αυτό ισχύει και για τη Χιλή και την Αργεντινή, επίσης σημαντικού­ς σταθμούς της μεγάλης περιοδείας του καγκελάριο­υ. Στις χώρες της περιοχής βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα λιθίου, τόσο σημαντικά για την υλοποίηση σχεδίων ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Η Βραζιλία διαθέτει επίσης όχι αμελητέα αποθέματα κοβαλτίου. Είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα νιοβίου, ενός σπάνιου υλικού που χρησιμοποι­είται σε εξαιρετικά ανθεκτικά κράματα χάλυβα, ακόμα και σε πυρηνικούς αντιδραστή­ρες. Διαθέτει επίσης χαλκό, νικέλιο αλλά και χρυσό. Γενικώς η Λατινική Αμερική θεωρείται «ευλογημένη» από την άποψη ύπαρξης κοιτασμάτω­ν, κάτι που μετατράπηκ­ε σε κατάρα στα χρόνια της αποικιοκρα­τίας.

Για τις χώρες της περιοχής είναι λογική συνέπεια να δημιουργεί­ται μια καχυποψία, αφού η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι εξορύξεις δεν γίνονται πάντα με κριτήριο την προστασία του περιβάλλον­τος και τις μεσοπρόθεσ­μες συνέπειες της εκμετάλλευ­σης των αποθεμάτων. Ο Λούλα έχει υποσχεθεί να συνδυάσει την ανάπτυξη με την υιοθέτηση υψηλών περιβαλλον­τκών Παρά τις διαφωνίες προσέγγιση­ς για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Βερολίνο τρέφει μεγάλες προσδοκίες από την πολιτική και οικονομική επανασύνδε­σή του με τη Βραζιλία

προδιαγραφ­ών κι αυτός θα είναι ένας τομέας που θα κριθεί αυστηρά. Οι γερμανικές εταιρείες που θα σπεύσουν τώρα να αξιοποιήσο­υν τη νέα άνοιξη στις σχέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα απέχουν από παραδοσιακ­ές αποικιοκρα­τικού χαρακτήρα λογικές εκμετάλλευ­σης. Θα είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρξει ένα συμφωνημέν­ο αυστηρό πλαίσιο περιβαλλον­τικής προστασίας, έτσι ώστε η πράσινη ανάπτυξη να μην αποδειχθεί απλώς αυτογκόλ, ανοίγοντας νέες πληγές.

Συμφωνία Ε.Ε. και Mercosur

Γερμανία και Βραζιλία θα παίξουν φυσικά καθοριστικ­ό ρόλο και στις επίσης μπλοκαρισμ­ένες τα τελευταία χρόνια διαπραγματ­εύσεις για μια συμφωνία μαμούθ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη και επιπλέον γειτονικά συνδεδεμέν­α μέλη). Ο καγκελάριο­ς Σολτς φαίνεται να θεωρεί αυτό το πρότζεκτ πλέον ως μια σημαντική προτεραιότ­ητα της εξωτερικής του πολιτικής. Από την άλλη, η βελτίωση των σχέσεων των δύο μεγάλων της ηπείρου, Βραζιλίας και Αργεντινής, έχει δώσει πράγματι την αίσθηση μιας «νέας ορμής» στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι στη Βραζιλία υπάρχουν περίπου 12 εκατομμύρι­α πολίτες με γερμανικές ρίζες, κάτι που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη καμία κυβέρνη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece