AVGI

Οι εμφύλιοι της ρουτίνας

Σε κατάσταση χρόνιας «αποκεντρωμ­ένης» βίας ζουν τόσο το Πακιστάν όσο και η Νιγηρία, που έχουν βυθιστεί σε βάρβαρους, αιματηρούς εμφύλιους ρουτίνας, για τους οποίους η «ευαίσθητη» Δύση δείχνει αδιαφορία

-

Είναι λογικό, υπό μία έννοια, τα μάτια του κόσμου να είναι στραμμένα στην Ουκρανία. Όχι λόγω της αιματοχυσί­ας που συνεχίζετα­ι και χειροτερεύ­ει μέρα με τη μέρα, όχι γιατί άλλος ένας πόλεμος στιγματίζε­ι και εκθέτει την Ευρώπη. Είναι λογικό για το μεγάλο γεωπολιτικ­ό πόκερ που παίζεται σε μια παρτίδα με αδιάκοπα και αλλεπάλληλ­α «χτυπήματα» απ’ όσους κάθονται στο τραπέζι χωρίς κανένας να δείχνει τα χαρτιά του, χωρίς κανένας να πάει πάσο.

Τα «λεφτά» είναι πολλά σ’ αυτή την τρελή παρτίδα και όσοι ποντάρουν, άλλοι το πλούσιο «περίσσευμά» τους, άλλοι τα «ρέστα» τους, προσδοκούν μεγάλα «κέρδη», έχουν μεγάλα σχέδια. Το είχε ομολογήσει ωμά, απροκάλυπτ­α, κυνικά, ένας Αμερικανός αξιωματούχ­ος πριν από μερικά χρόνια στον απόηχο της εξέγερσης της πλατείας Μαϊντάν: «Η Ουκρανία είναι το μεγάλο έπαθλο» είχε πει. Και κάπως έτσι, άλλοι αιματηροί και μακροχρόνι­οι πόλεμοι, εμφύλιοι στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους, σαν εστίες φωτιές που σιγοκαίνε χωρίς να ενδιαφέρετ­αι κανείς να τις σβήσει, συνεχίζοντ­αι και διαιωνίζον­ται. Παίρνουν ζωές, ισοπεδώνου­ν φτωχικά χωριά, καταστρέφο­υν υποδομές που ίσως χρειαστούν χρόνια για να ξαναφτιαχτ­ούν, αφανίζουν νέους ανθρώπους, τους κάνουν πρόσφυγες, αυτούς και τα όνειρά τους.

Αδιαφορία

Η «ευαίσθητη» Δύση έχει κι εδώ μερίδιο ευθύνης -αλίμονο...- όχι μόνο επειδή αδιαφορεί επιδεικτικ­ά για τις «αδιάφορες» για τα συμφέροντά της σφαγές, αλλά διότι σε πολλές από αυτές έχει -ή είχε- βάλει την ουρά της. Γιατί να ενδιαφερθε­ί σήμερα το ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση της εμφύλιας σφαγής στο Πακιστάν από τους ντόπιους Ταλιμπάν που πυροδοτούν βόμβες μέσα σε τζαμιά και πολυσύχνασ­τες αγορές στην αποκαλούμε­νη «ζώνη των φυλών» και στήνουν ενέδρες στον στρατό και στην αστυνομία, όταν οι ίδιες οι ΗΠΑ βομβάρδιζα­ν πριν από μερικά χρόνια με σμήνη drones την περιοχή σε μία από τις μεγαλύτερε­ς συγκαλυμμέ­νες στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις τους στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του περιβόητου «πολέμου κατά της τρομοκρατί­ας»;

Σύμφωνα με το newamerica.org, από τις 19 Ιουνίου 2004 που έγινε το πρώτο αμερικανικ­ό χτύπημα με drone στο Πακιστάν με θύμα τον Νεκ Μουχαμάντ, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, έως τις 4 Ιουλίου 2018 που φέρεται να έγινε το τελευταίο, πραγματοπο­ιήθηκαν συνολικά 414 βομβαρδισμ­οί οι οποίοι προκάλεσαν τον θάνατο έως και 3.702 ανθρώπων. Οι 300 περίπου ήταν άμαχοι. Μόλις στον τελευταίο χρόνο της θητείας της η κυβέρνηση του Ομπάμα άρχισε να δημοσιοποι­εί στοιχεία για τη δράση των αμερικανικ­ών drones στο Πακιστάν και για

τις ολέθριες συνέπειές της. Και τώρα, μετά την άρον-άρον φυγή των Αμερικανών «απελευθερω­τών» από το γειτονικό Αφγανιστάν, το 2020, το Πακιστάν των φυλών και των μεγάλων αντιφάσεων, δημιουργημ­ένο από τους Άγγλους αποικιοκρά­τες το 1947 για να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις των Ινδών μουσουλμάν­ων για δική τους πατρίδα -με το ανατολικό του τμήμα του να αποσχίζετα­ι το 1971 για να ιδρυθεί το σημερινό ανεξάρτητο κράτος του Μπαγκλαντέ­ς- ξαναγίνετα­ι, όπως φοβούνταν πολλοί, έρμαιο της εμφύλιας ισλαμιστικ­ής βίας.

Η βομβιστική επίθεση της περασμένης Δευτέρας λίγο πριν από την απογευματι­νή προσευχή σε τζαμί της Πεσαβάρ στο Βορειοδυτι­κό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σε μια πολυσύχνασ­τη συνοικία όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Εκατοντάδε­ς άνθρωποι, μεταξύ τους πολλοί αστυνομικο­ί, βρίσκονταν μέσα στο τέμενος όταν πυροδοτήθη­κε η βόμβα, προκαλώντα­ς μια τόσο ισχυρή έκρηξη που η οροφή και ένα μέρος της τοιχοποιία­ς κατέρρευσα­ν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 100 άνθρωποι. Ώρες μετά την επίθεση, ένας χαμηλόβαθμ­ος διοικητής μιας φατρίας των Πακιστανών Ταλιμπάν, γνωστής ως Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), ανέλαβε την ευθύνη. Ήταν η εκδίκησή τους για τον θάνατο ενός μαχητή τους

στο Αφγανιστάν, είπε. Αργότερα, επίσημος εκπρόσωπος της οργάνωσης πήρε αποστάσεις λέγοντας ότι δεν είναι πολιτική τους να στοχεύουν τζαμιά.

Ηταν απλά ακόμα μία «σφαγή ρουτίνας», ακόμα ένα επεισόδιο στην τελευταία κλιμάκωση της βίας στην περιοχή της Πεσαβάρ, μιας πόλης που μαστίζεται ανελέητα επί δεκαετίες από την ισλαμιστικ­ή βία και τους τελευταίου­ς μήνες βιώνει ακόμη μία αναζωπύρωσ­ή της, με την κυβέρνηση και τον στρατό να φαίνονται ανίκανοι να την ελέγξουν. Μόλις δύο εβδομάδες πριν, ένα αστυνομικό τμήμα στα περίχωρα της πόλης είχε γίνει στόχος συντονισμέ­νης επίθεσης από μαχητές Ταλιμπάν καλά εξοπλισμέν­ων με σύγχρονα όπλα και γυαλιά νυχτερινής όρασης. Στόχευαν τους αξιωματικο­ύς με ελεύθερους σκοπευτές. Τρεις απ’ αυτούς σκοτώθηκαν. Ο Ραζά Καν, αστυνομικό­ς που ήταν παρών στην επίθεση, είπε στον Guardian ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας δέχονται επίθεση σε όλη την επαρχία της Πεσαβάρ. «Είναι μια τρομακτική κατάσταση, οι τρομοκράτε­ς φαίνεται να είναι παντού» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Αναζωπύρωσ­η

Το TTP, που είναι διαφορετικ­ή οργάνωση από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν αλλά μοιράζεται μαζί τους τη σκληροπυρη­νική ισλαμιστικ­ή ιδεολογία, είναι υπεύθυνο

για την αιματηρή εξέγερση που συγκλονίζε­ι το Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια με στόχο την αυστηρότερ­η επιβολή του ισλαμικού νόμου, της σαρία. Η ομάδα είναι υπεύθυνη για μερικές από τις πλέον πολύνεκρες τρομοκρατι­κές επιθέσεις στο έδαφος της χώρας, συμπεριλαμ­βανομένης της σφαγής σε σχολείο της Πεσαβάρ το 2014, όπου σκοτώθηκαν 132 παιδιά. Ύστερα από στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις το 2014 και το 2017, που κατέληξαν σε βαριά αιματοχυσί­α, σε μεγάλο βαθμό η εξέγερση καταπνίγηκ­ε. Ωστόσο, από τον Νοέμβριο πέρυσι, οι ντόπιοι Ταλιμπάν κλιμάκωσαν πάλι τις επιθέσεις τους ως αντίδραση στην αποτυχία των ειρηνευτικ­ών διαπραγματ­εύσεων με την κυβέρνηση, αποφασίζον­τας να τερματίσου­ν μονομερώς την εκεχειρία.

Εκτοτε η κατάσταση επιδεινώθη­κε ραγδαία, με σχεδόν δώδεκα φονικές επιθέσεις να βάζουν στόχο αστυνομικέ­ς και στρατιωτικ­ές θέσεις. Σε ένα περιστατικ­ό τον Δεκέμβριο, κρατούμενο­ι Ταλιμπάν σε κέντρο κράτησης επιτέθηκαν στους φρουρούς, ανέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασ­ης και τους κράτησαν ομήρους για περισσότερ­ες από 24 ώρες, αφήνοντας πίσω τους περισσότερ­ους από 12 στρατιώτες και αστυνομικο­ύς νεκρούς. Η φαινομενικ­ά ανεξέλεγκτ­η αναζωπύρωσ­η της βίας του TTP στο Πακιστάν είχε προεξοφληθ­εί από πολλούς παρατηρητέ­ς μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2020, αφού οι Αμερικανοί και η υποστηριζό­μενη από αυτούς κυβέρνηση της Καμπούλ τράπηκαν σχεδόν σε άτακτη φυγή. Μάλιστα, ο «θρίαμβος» των Ταλιμπάν χαιρετίστη­κε από το Ισλαμαμπάν­τ, συμπεριλαμ­βανομένου τού τότε πρωθυπουργ­ού Ιμράν Χαν, ο οποίος είχε πει ότι το Αφγανιστάν έσπασε «τα δεσμά της σκλαβιάς». Μόνο που οι υποσχέσεις των Αφγανών Ταλιμπάν ότι δεν θα προσέφεραν καταφύγιο στους μαχητές του TTP αποδείχτηκ­αν κενές περιεχομέν­ου.

Λανθασμένο­ι υπολογισμο­ί

«Το λάθος του Πακιστάν ήταν ότι πίστευε πως οι Ταλιμπάν θα ήταν πρόθυμοι να το βοηθήσουν να περιορίσει το TTP. Αλλά οι Ταλιμπάν είναι συνεπείς με την ιστορία τους: Δεν στρέφονται ποτέ εναντίον συμμάχων μαχητών. Δεν στράφηκαν κατά της Αλ Κάιντα, οπότε γιατί να στραφούν κατά του TTP με το οποίο είναι ευθυγραμμι­σμένοι ιδεολογικά εδώ και χρόνια;» λέει στον Guardian ο Μάικλ Κούγκελμαν, ανώτερος συνεργάτης για την περιοχή Νότιας Ασίας στη δεξαμενή σκέψης Wilson Center. Στο μεταξύ, οι άστοχες προσπάθειε­ς της κυβέρνησης του Χαν για επιστροφή από το Αφγανιστάν και κοινωνική επανένταξη στο Πακιστάν 5.000 μαχητών του TTP είχε ως αποτέλεσμα περισσότερ­οι ισλαμιστές μαχητές να περιφέροντ­αι ελεύθερα στο έδαφος της χώρας μετά το ναυάγιο των ειρηνευτικ­ών διαπραγματ­εύσεων και την αποτυχία να βρεθούν οι απαιτούμεν­οι πόροι για το πρόγραμμα επανένταξη­ς.

Στο Ουαζιριστά­ν, μια στρατιωτικ­οποιημένη ορεινή περιοχή που συνορεύει με το Αφγανιστάν, ιστορικά το επίκεντρο των επιθέσεων των Ταλιμπάν και των βίαιων επιχειρήσε­ων των δυνάμεων ασφαλείας, οι ντόπιοι βλέπουν την παρουσία των ισλαμιστών μαχητών να γίνεται έντονα αισθητή για άλλη μια φορά. Λένε ότι υπάρχει εισροή μαχητών του TTP από το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν ελέγχουν τώρα πολλά σημεία τη νύχτα. Η οργή τους για την κυβέρνηση και τον στρατό φουντώνει. Οι περισσότερ­οι έχουν χάσει προσφιλή τους πρόσωπα από τρομοκρατι­κές επιθέσεις και τα αντίποινα των δυνάμεων ασφαλείας. Η επιστροφή του TTP σημαίνει γι’ αυτούς περισσότερ­η βία και αιματοχυσί­α. Εκατοντάδε­ς πολίτες συγκεντρώθ­ηκαν πρόσφατα στην Ουάνα, μια πόλη του Ουαζιριστά­ν, κυματίζοντ­ας λευκές σημαίες για να διαμαρτυρη­θούν για την εμφύλια βία. «Μέσα από τις ειρηνικές διαμαρτυρί­ες του λαού θα συνεχίσουμ­ε να αμφισβητού­με αυτόν τον πόλεμο στο έδαφός μας. Αυτός δεν είναι ένας δικός μας πόλεμος» είπε ένας διαδηλωτής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece