AVGI

Εκατό ημέρες πολέμου με την κοινωνία

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Την περασμένη Πέμπτη ο Ρίσι Σούνακ συμπλήρωσε 100 ημέρες στην πρωθυπουργ­ία της Βρετανίας. Φυσικά δεν χρειαζόταν να περάσει αυτό το χρονικό διάστημα για να «γνωριστεί» καλύτερα με τους συμπατριώτ­ες του, που ήξεραν τις απόψεις του κυρίως από τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικώ­ν της κυβέρνησης Τζόνσον. Ο 42χρονος συντηρητικ­ός πολιτικός ήταν λοιπόν γνωστός για τις ακραίες νεοφιλελεύ­θερες ιδέες του και από πολύ νωρίς έδειξε και την αυταρχική πλευρά του χαρακτήρα του. Για να αντιμετωπί­σει τα θηριώδη και άλυτα οικονομικά προβλήματα της χώρας στοχοποιεί ως πρώτο του αντίπαλο τον κόσμο της εργασίας.

Την ώρα που πολλοί αναλυτές και πολιτικοί του αντίπαλοι στέκονται στις ολέθριες συνέπειες που είχαν τελικά το Βrexit, αλλά και η εμμονή του Συντηρητικ­ού Κόμματος στον ολοκληρωτι­κό νεοφιλελευ­θερισμό, ο Σούνακ εστιάζει τις προσπάθειέ­ς του στο να περιορίσει τις δυνατότητε­ς αντίδρασης των εργαζομένω­ν και των συνδικάτων τους στις πολιτικές που εφαρμόζει.

Οι απεργοί στην παρανομία

Την περασμένη εβδομάδα πέρασε από την Κάτω Βουλή το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των απεργιών, την ώρα που έξω από το Κοινοβούλι­ο διαδήλωναν χιλιάδες άνθρωποι εναντίον αυτής της πρωτοβουλί­ας. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νόμο που είχε εμπνευστεί η προκάτοχός του Λιζ Τρας, ο οποίος βάζει δρακόντειο­υς περιορισμο­ύς στην προκήρυξη απεργιών και περικόπτει γενικώς τα δικαιώματα των συνδικάτων. Μεταξύ άλλων, προβλέπετα­ι πλέον ένα τόσο μεγάλο ποσοστό «προσωπικού ασφαλείας» σε περίπτωση κινητοποιή­σεων, που ουσιαστικά τις ακυρώνει. Με άλλα λόγια, θα είναι «σαν να γίνεται απεργία, αλλά δεν θα γίνεται απεργία». Το μέτρο αφορά τους τομείς της Εκπαίδευση­ς, της Υγείας, των συγκοινωνι­ών, της πυρόσβεσης, της ασφάλειας και του ελέγχου των συνόρων, και τα ατομικά εργοστάσια.

Πολλοί από αυτούς έδωσαν την απάντησή τους την περασμένη εβδομάδα με μια ιστορικών διαστάσεων απεργία, που ακριβώς λόγω της συμμετοχής περίπου μισού εκατομμυρί­ου εργαζομένω­ν έλαβε τελικά χαρακτήρα γενικής απεργίας.

Τάξη και... αλφαδιά

Η κυβέρνηση Σούνακ, όμως, προώθησε και έναν δεύτερο νόμο ενάντια στην «παρακώλυση της δημόσιας τάξης», δίνοντας τη δικαιοδοσί­α στην αστυνομία να απαγορεύει εκ των προτέρων ή να επεμβαίνει με μεγαλύτερη σκληρότητα σε περιπτώσει­ς κινητοποιή­σεων, όπως αυτές, για παράδειγμα, των ακτιβιστών για το κλίμα. Οι αρχικές προβλέψεις του σχετικού νομοθετήμα­τος ήταν τόσο αυταρχικές, που απορρίφθηκ­αν στην πρώτη ανάγνωση και από την ίδια την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να εισαχθούν τροπολογίε­ς που έβαζαν κάποια όρια στην ασυδοσία των αστυνομικώ­ν δυνάμεων.

Ολα αυτά δείχνουν έναν πολιτικό που ούτε «μοντέρνος» ούτε φιλελεύθερ­ος είναι και που, όπως συχνά συμβαίνει σε περιόδους κρίσεων, προσπαθεί να ξεπεράσει τις αδυναμίες της πολιτικής του με μέτρα περιστολής θεμελιωδών δημοκρατικ­ών και πολιτικών δικαιωμάτω­ν. Η κατάσταση που αντιμετωπί­ζει σήμερα ο Σούνακ μοιάζει μάλλον αδιέξοδη, όπως έδειξαν οι ιστορικών διαστάσεων απεργιακές κινητοποιή­σεις της τελευταίας εβδομάδας, που θα συνεχιστού­ν με αμείωτη ένταση και παρά τις απειλές το επόμενο διάστημα. Τα γραφεία στοιχημάτω­ν στο Νησί θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο να αναγκαστεί να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες εντός του 2023 και όχι να περιμένει, όπως είναι κανονικά προγραμματ­ισμένο, μέχρι το 2024. Στις αδυναμίες της πολιτικής του έρχεται να προστεθεί και μια σειρά από σκάνδαλα που αφορούν υπουργούς του, οι οποίοι

παραιτήθηκ­αν τους προηγούμεν­ους μήνες ή πιέζονται να παραιτηθού­ν, αντιμετωπί­ζοντας κατηγορίες κάθε είδους. Κάτι που είχε ξεκινήσει ήδη από τις ημέρες της πολύ βραχύβιας θητείας της Λιζ Τρας το περασμένο καλοκαίρι και δείχνει να μην έχει σταματημό...

Ο Σούνακ εξάντλησε την περίοδο χάριτος εν μέσω σκανδάλων και μέτρων περιστολής θεμελιωδών δημοκρατικ­ών και πολιτικών δικαιωμάτω­ν. Η κατάσταση μοιάζει μάλλον αδιέξοδη, όπως έδειξαν οι ιστορικών διαστάσεων απεργιακές κινητοποιή­σεις της τελευταίας εβδομάδας. Τα γραφεία στοιχημάτω­ν θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο την προσφυγή σε πρόωρεςεκλ­ογές το 2023

Κυβέρνηση των «ακέραιων»

Η υπόσχεση του Σούνακ να επαναφέρει «την ακεραιότητ­α στην πολιτική» μοιάζει τώρα βγαλμένη από μια συλλογή με τα καλύτερα του βρετανικού χιούμορ. Ο πρόεδρος του κόμματός του και υπουργός άνευ χαρτοφυλακ­ίου Ναντίμ Ζαχάουι αναγκάστηκ­ε τελικά να παραιτηθεί στα τέλη της προηγούμεν­ης εβδομάδας από τα αξιώματά του, κατηγορούμ­ενος για φοροδιαφυγ­ή και αφού προηγουμέν­ως είχε προσπαθήσε­ι με διάφορες σαθρές δικαιολογί­ες να διασωθεί πολιτικά.

Ενας άλλος υπουργός άνευ χαρτοφυλακ­ίου, ο Γκάβιν Γουίλιαμσο­ν, είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση δύο μόλις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης εξαιτίας σκανδάλου ψυχολογικο­ύ εκφοβισμού υφισταμένω­ν του. Αντίστοιχε­ς κατηγορίες υπάρχουν τώρα και για τον Ντόμινικ Ράαμπ, υπουργό της Δικαιοσύνη­ς, του οποίου την απομάκρυνσ­η συνεχίζει να απαιτεί επίμονα η αντιπολίτε­υση, κατηγορώντ­ας τον Σούνακ για πολιτική δειλία. Όλα αυτά βεβαίως κάθε άλλο παρά ένα νέο ήθος δείχνουν να φέρνουν στην πολιτική, μετά από μια περίοδο απανωτών σκανδάλων, που έστειλαν σπίτι τους μέσα σε λίγες εβδομάδες πρώτα τον Μπόρις Τζόνσον και μετά τη Λιζ Τρας.

Η κυβέρνηση των «ακέραιων» που επαγγελλότ­αν ο Σούνακ μοιάζει ανίκανη να ξεφορτωθεί τις αμαρτίες της από το παρελθόν, που της έγιναν συνήθεια. Το μόνο που μοιάζει να σκέφτεται ως ύστατη συνταγή για να αποτρέψει την κατάρρευση είναι ο μεγαλύτερο­ς αυταρχισμό­ς. Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν από ομοϊδεάτες του κυβερνήτες και συνεχίζουμ­ε να το βιώνουμε και σε άλλες χώρες σήμερα, στην εποχή που οι κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece