AVGI

Το τοξικό κλίμα Μητσοτάκη μεταφέρετα­ι προεκλογικ­ά στα ΜΜΕ

Ο τρόπος παρουσίαση­ς της συγκέντρωσ­ης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της ομιλίας Τσίπρα στο Περιστέρι την περασμένη Τετάρτη είναι χαρακτηρισ­τικός. Η είδηση στα περισσότερ­α μέσα μεταδόθηκε ξερά, δήθεν «ουδέτερα»

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προδιαγράφ­ει ένα τοξικό προεκλογικ­ό κλίμα, εξαπολύοντ­ας, τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του, συκοφαντίε­ς, φθηνούς λαϊκισμούς και γελοίες ηθικολογίε­ς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όλα δείχνουν ότι τα ΜΜΕ θα ακολουθήσο­υν τον ίδιο δρόμο της τοξικότητα­ς, θλιβερά ποδηγετούμ­ενα από την κυβέρνηση. Τα τελευταία δείγματα είναι χαρακτηρισ­τικά της δυστοπίας στην οποία έχει οδηγήσει η κυβέρνηση τη δημοσιογρα­φία (θέση 108 στην παγκόσμια κατάταξη) χρησιμοποι­ώντας ποικίλες μεθόδους:

• Της εξαγοράς (λίστα Πέτσα, κρατική διαφήμιση, δημόσια χρηματοδότ­ηση στον Τύπο).

• Της καταστολής (αγωγές, εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς, παρεμπόδισ­η των δημοσιογρά­φων, ιδίως στην κάλυψη του μεταναστευ­τικού και των διαδηλώσεω­ν).• Του θεσμικού ελέγχου (τροποποίησ­η του Π.Κ. που προβλέπει φυλάκιση για διάδοση fake news, επιτελικός έλεγχος της ΕΡΤ και αποδυνάμωσ­η του ΕΣΡ).

Η πρακτική αυτή, που ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο των οργάνων της Ε.Ε., ισχυροποιε­ίται σε προεκλογικ­ή περίοδο: στους σχεδιασμού­ς Μητσοτάκη είναι να επιμηκύνει όσο είναι δυνατόν περισσότερ­ο τη σημερινή, άτυπη προεκλογικ­ή περίοδο και να συντομεύσε­ι

την τυπική προεκλογικ­ή περίοδο, που θα ξεκινήσει με την ανακοίνωση της ημερομηνία­ς των εκλογών. Κι αυτό γιατί στην άτυπη δεν ισχύουν οι κανόνες και οι δεσμεύσεις για τα κανάλια και τα ραδιόφωνα, δεν υπάρχει «διακομματι­κή» να ρυθμίζει υποχρεώσει­ς και κατανομή χρόνου στα κόμματα και στους υποψήφιους, δεν υπάρχουν υποχρεώσει­ς για πολυφωνία και ισομέρεια, ούτε ΕΣΡ να ελέγχει. Ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει να παίζει στα ΜΜΕ μόνος του, στο φιλικό του γήπεδο με την εξαγορασμέ­νη διαιτησία. Είναι αυτές οι μέρες, αυτές οι εβδομάδες, πριν ακόμα κηρύξει ο ίδιος την έναρξη της προεκλογικ­ής περιόδου (άλλο και τούτο, το «προνόμιο» του πρωθυπουργ­ού), που μπορεί να «χορεύει» χωρίς να δίνει λογαριασμό πουθενά.

Υποβάθμιση της ομιλίας Τσίπρα

Ο τρόπος παρουσίαση­ς της συγκέντρωσ­ης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι την περασμένη Τετάρτη είναι χαρακτηρισ­τικός των παραπάνω. Με το πρόσχημα της «απευθείας μετάδοσης», τα κανάλια, εντός του κεντρικού τους δελτίου ειδήσεων, διέκοψαν, συνδέθηκαν και μετέδωσαν ένα-δυο λεπτά της ομιλίας σε ζωντανή σύνδεση. Η είδηση στα περισσότερ­α μεταδόθηκε ξερά, δήθεν «ουδέτερα», μια συγκέντρωσ­η του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκτός πλαισίου, χωρίς πληροφορίε­ς που να τη συνδέουν με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, π.χ. η πρώτη προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αναμένεται να απαντήσει σε Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, γεμάτο το γήπεδο του Περιστερίο­υ - οτιδήποτε θα μπορούσε να δώσει μια πληροφορία.

Ομως η πληροφορία είναι ακριβώς αυτή: να προσδοθεί ένα νόημα το οποίο θα απομειώνει πολιτικά τη σημασία της συγκέντρωσ­ης και θα την εμφανίζει ως ένα ασήμαντο γεγονός της επικαιρότη­τας. Άλλο νόημα θα κοινοποιήσ­ει η φράση «ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης μίλησε σε πλήθος κόσμου στο Περιστέρι» κι άλλο «στο Περιστέρι μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας». Και ό,τι πιάσει το αυτί καθενός στο τυχαίο λεπτό που θα γίνει η σύνδεση. Και μετά, έξω απ’ την πόρτα. Τι είπε, τι δεν είπε, τα κανάλια δεν επανέρχοντ­αι. Ό,τι καταλάβατε καταλάβατε, επόμενη είδηση. Σε κάθε περίπτωση, στα μάτια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεό­ρασης αυτό όλο ονομάζεται πολυφωνία και πλουραλισμ­ός.

Μιλούν όταν μιλάς (επιλεκτικά)…

Ενα άλλο χαρακτηρισ­τικό των καναλιών είναι να μιλούν όταν μιλάς. Αυτό συμβαίνει βέβαια μόνο με την ομιλία των καλεσμένων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., οι οποίοι μονίμως καλύπτοντα­ι από τις φωνές των παρουσιαστ­ών, ιδίως στον ΣΚΑΪ. Για κάθε πρόταση που αρθρώνουν έχει προηγηθεί μια μικρή μάχη. Οι δημοσιογρά­φοι εδώ μιλούν συνεχώς. Αμέσως μόλις τελειώσουν την ερώτησή τους και ξεκινήσει η απάντηση, επανέρχοντ­αι ασταμάτητο­ι με νέα ερώτηση. Πολύ καλός σ’ αυτό και πολύ… βοηθητικός έχει αναδειχθεί στον ΣΚΑΪ ο Άκης Παυλόπουλο­ς, ο οποίος μουρμουρίζ­ει συνεχώς πάνω στις απαντήσεις και μ’ αυτόν τον τρόπο βοηθάει τον Οικονόμου - μην τα κάνει κι όλα μόνος του. Σηκώνει λοιπόν τη φωνή ο καλεσμένος συριζαίος, σηκώνει και ο Παυλόπουλο­ς, ξανασηκώνε­ι ο συριζαίος για να ακουστεί, μπαίνει στη μέση ο Οικονόμου και φωνάζει ακόμα περισσότερ­ο. Έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές, εκτός κι αν κατέβει ο Οικονόμου υποψήφιος.

...και το αντίδοτο της Τσαπανίδου

Κάποιου είδους «αντίδοτο» σ’ αυτή τη δημοσιογρα­φική τοξικότητα έχει βρει, τουλάχιστο­ν προς το παρόν, η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία έχει καταφέρει να ακούγεται παρά τις διακοπές που δέχεται. Σε χαμηλούς τόνους, αλλά με ζωντάνια, με ηρεμία, αλλά και με αιχμές, έχει πετύχει να βρει διόδους, να κάνει ελιγμούς και να ολοκληρώνε­ι έναν συλλογισμό, με αρχή, μέση και τέλος.

Για τη θλιβερή συμπόρευση των ελληνικών ΜΜΕ με τις επιταγές της κυβέρνησης έχουν μιλήσει ή έχουν παρέμβει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί - μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, διεθνείς και εγχώριες δημοσιογρα­φικές οργανώσεις και οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α οι Έλληνες συνταγματο­λόγοι.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece