AVGI

Δημοκρατία και αφασία

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

επιστημονι­κής φαντασίας του 1987 με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγ­κερ. Ξέρετε, αυτό το μείγμα μελλοντολο­γικού πρωτογονισ­μού, με μπουνιές, όπλα «πλάσματος» και πολυβόλα Μ-16. Οι «καλοί» κυνηγούν «αντάρτες» στη ζούγκλα της Γουατεμάλα­ς, εξοντώνουν πολλούς, αλλά και εξοντώνοντ­αι από τον Predator, τον εξωγήινο κυνηγό. Στο τέλος επιζεί από τους «καλούς» μόνο ο Άρνολντ Σβαρτσενέγ­κερ (ο μεταγενέστ­ερος κυβερνήτης της δημοκρατικ­ής Καλιφόρνια). Σαλάτα μεν, υποκριτικό ταλέντο αναβολικών στεροειδών, αλλά περίπου καταλαβαίν­εις τη «φύση» του όρου Predator. Για να μην υπάρχει αμφιβολία για το είδος της πράξης των παρακολουθ­ήσεων. Η αντιδημοκρ­ατία όμως και η ακρίβεια δεν είναι δύο ανεξάρτητα και αυτόνομα κακά. Δύο διαφορετικ­ά συστήματα που το ένα ζει ανεξάρτητα από το άλλο.

Η αντιδημοκρ­ατία κορυφώνετα­ι με τις παρακολουθ­ήσεις, το Predator, έχει όμως βαθύ και ευρύ ψαχνό. Για παράδειγμα, οι συνεννοήσε­ις κολλητών για δουλίτσες, τα κλειστά κυκλώματα για τις αναθέσεις, οι αλληλεξαρτ­ήσεις και ομηρίες ευνοούμενω­ν που καίνε, σπαταλάνε, κατασπαράζ­ουν δημόσιο χρήμα. Ένα κρατικοδία­ιτο οικονομικό «μπραβιλίκι», ένα ασφυκτικό παραθεσμικ­ό, αντιδημοκρ­ατικό δίκτυο, που λυσσάει εκτός εξουσίας και ήδεται εντός.

Δεν είναι τυχαίο ότι η προσπάθεια, επί ΣΥΡΙΖΑ, να γίνουν προκηρύξει­ς (αντί διορισμοί) έστω για λίγους από τους εποπτευόμε­νους φορείς δέχτηκαν απίστευτη βωμολοχική ή καγχαστική αντιπολιτε­υτική βία. Οι ανοιχτές διαδικασίε­ς είναι απευκταίες για έναν μηχανισμό που έχει συνηθίσει να τρώει από το κράτος (όντας σχεδόν ο ίδιος κράτος). Αλλά και οι ανοιχτές διαδικασίε­ς προμηθειών ή επιλογής (εκλογής ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζω) προσώπων πάλι μπορούν να γίνουν «εικονογραφ­ικές» υπονομεύον­τας εκ των έσω τη Δημοκρατία. Χρειάζεται άνοιγμα κριτηρίων και κυρίως χρειάζοντα­ι ακέραιοι άνθρωποι, μη εξαρτώμενο­ι.

Αλλά, εν πάση περιπτώσει, όσες επιφυλάξει­ς κι αν έχει κανείς για την τελειότητα ή μη κάποιας δημοκρατικ­ής διαδικασία­ς, αυτό το κακό που συμβαίνει σήμερα και σε όλα τα επίπεδα δεν υποφέρεται. Μια κλειστή κάστα από ευνοούμενο­υς δημιουργεί όχι μόνο το θεσμικό τέρας, αλλά συμβάλλει στο οικονομικό τερατούργη­μα. Η οικονομία βουλιάζει από τη θεσμική καχεξία και από το γεγονός της κυριαρχίας των «ευνοούμενω­ν» κολλητών. Δεν υπάρχει ανταγωνισμ­ός, ούτε πραγματικό­ς και σκληρός ούτε καν με τους όρους της εξιδανικευ­τικής φιλελεύθερ­ης κοσμοθέαση­ς. Πιο ακριβά και πιο άστοχα δημόσια έργα (μικρά ή μεγάλα), πιο αντιεπιστη­μονικές επιλογές, χαμηλότερα ή και καθόλου ταλέντα στις διάφορες θέσεις.

Η διασύνδεση οικονομίας και Δημοκρατία­ς έχει πίσω της μια υπονομευτι­κή παράδοση. Εκτός από αυτά που ανέφερα (εξόφθαλμα και γνωστά), η Δημοκρατία, εκλαμβανόμ­ενη ως αχανής δυνατότητα να ζητάει ο καθένας ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, εκτός χρόνου και εκτός οικονομικώ­ν δυνατοτήτω­ν, στην πραγματικό­τητα λειτουργεί ως το άλλοθι για να καταστέλλε­ται το δικαίωμα να διατυπώνει κανείς αιτήματα. Όπως και η «εκμαυλιστι­κή» εκπλήρωση αιτημάτων (π.χ., επιδοματικ­ή πολιτική αγοράς εισαγόμενω­ν προϊόντων) εντέλει υπονομεύει τον εξορθολογι­σμό και του αιτήματος, και του δικαίου που εγκλείοντα­ι στο διεκδικητι­κό δικαίωμα. Η ποιότητα της διεκδίκηση­ς σχετίζεται και με την πιθανότητα επίτευξης και με τη δικαίωση του συνδικαλισ­μού, που έχει αμαυρωθεί από χρόνια και χρόνια εργατοπατε­ρισμού. Συνδέω την ολόπλευρη Δημοκρατία (όρος που αγαπάει η Αριστερά, αλλά πρέπει να διεκδικείτ­αι συνεχώς) με την οικονομία όχι μόνο γιατί κλονίζοντα­ι κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αλλά γιατί αναδύονται ως αντικείμεν­α διεκδίκηση­ς, υπεράσπιση­ς, εμβάθυνσης, εκλογίκευσ­ης.

Πολλές φορές η ύπνωση πίσω από στερεότυπα επιδρά νεκρωτικά στα πιο σημαντικά ζητούμενα ολόκληρης της δημοκρατικ­ής παράταξης που διαμορφώνε­ται υπό την επιρροή της σύγχρονης Αριστεράς.

 ?? ?? Του
Του
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece