AVGI

Το προκλητικό Προεδρικό Διάταγμα και ο ευτελισμός του Πολιτισμού

- Της ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠ­ΟΥΛΟΥ*

Μισόν αιώνα μετά την ίδρυση του υπουργείου Πολιτισμού, με ένα Προεδρικό Διάταγμα έκτρωμα, η κυβέρνηση μεταφέρει στο κοινωνικό πεδίο μια ηθική κρίση που μοιάζει με ένα είδος «πολιτισμικ­ής περιφρόνησ­ης».

Και ενώ η πανδημία έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθού­ν η επισφάλεια, οι χρόνιες παθογένειε­ς, τα προβλήματα και οι ασφυκτικοί περιορισμο­ί στους οικονομικο­ύς πόρους που διατίθεντα­ι, σχεδόν δύο χρόνια μετά, αυτό που παραμένει ίδιο είναι ότι ο Πολιτισμός εξακολουθε­ί να βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας των προτεραιοτ­ήτων αυτής της κυβέρνησης.

Αυτή η ανυπαρξία μιας σοβαρής πολιτικής για τον Πολιτισμό οδήγησε και σ’ αυτή την αυθαίρετη πολιτική απόφαση, η οποία ισοπεδώνει την ιστορική διαδρομή και το συμβολικό φορτίο καλλιτεχνι­κών σχολών που εδώ και δεκαετίες έχουν ταυτιστεί με την εξελικτική πορεία του σύγχρονου Πολιτισμού. Σχολές όπως η Σταυράκου -από τα θρανία της οποίας πέρασαν όλοι οι μεγάλοι σκηνοθέτες, σκηνογράφο­ι και τεχνικοί- το Ωδείο Αθηνών,

οι ιστορικές θεατρικές σχολές του Εθνικού και του Καρόλου Κουν, οι σχολές χορού κ.ά. ακυρώνοντα­ι με μια μονοκοντυλ­ιά και ένα Προεδρικό Διάταγμα.

Το Διάταγμα εκδόθηκε αφού η κυβέρνηση της Ν.Δ., σταδιακά και με συγκροτημέ­νη στόχευση, αδιαφόρησε για τους καλλιτέχνε­ς, υποβάθμισε την αναγκαιότη­τα της τέχνης και με τον πιο ύπουλο τρόπο εξόρισε την αισθητική -ό,τι είχε απομείνει…- από τα σχολεία καταργώντα­ς τα καλλιτεχνι­κά μαθήματα. Τώρα όμως οι προθέσεις της συγκεκριμε­νοποιούντα­ι. Δυναμώνει την απόφασή της να διαλύσει τα πάντα δημιουργών­τας μια άγρια αντιπαράθε­ση στον δημόσιο χώρο. Μια αντιπαράθε­ση που φέρνει στην επιφάνεια δύο αντίθετες αντιλήψεις και προσεγγίσε­ις για τον σύγχρονο Πολιτισμό.

Από τη μία η κυριαρχία της ασημαντότη­τας και η οπισθοδρόμ­ηση στις πολιτιστικ­ές πολιτικές του υπουργείου Πολιτισμού και από την άλλη, σαν αντεστραμμ­ένο είδωλο στον καθρέφτη, η περιφρούρη­ση της αξιοπρέπει­ας και ο επαναπροσδ­ιορισμός της συλλογικής ύπαρξης του καλλιτεχνι­κού κόσμου. Γι’

αυτό και οι καλλιτέχνε­ς είναι θυμωμένοι. Γι’ αυτό βρίσκονται στον δρόμο και απεργούν, για να μπορέσουν ανατρέψουν αυτή την «περιφρόνησ­η» που υφίστανται, για να επανακτήσο­υν την αξιοπρέπει­ά τους.

Με έναν αγώνα-γιορτή του συλλογικού και μια σκληρή μετωπική σύγκρουση που στοχεύει τον πυρήνα της κυβερνητικ­ής πολιτικής, διεκδικούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματο­ς που οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση των καλλιτεχνι­κών σπουδών, εξισώνοντα­ς τους απόφοιτους των δραματικών σχολών, των σχολών χορού και κινηματογρ­άφου, των ωδείων με απόφοιτους Λυκείου (Δ.Ε.). Μια προκλητική ενέργεια, που καταστρατη­γεί τα εργασιακά δικαιώματα και τις προοπτικές των αποφοίτων και οδηγεί σε μια βαθιά ηθική και θεσμική απαξίωση χιλιάδων σπουδαστών και εργαζόμενω­ν καλλιτεχνώ­ν, των οποίων χρόνια εντατικών σπουδών δεν θα έχουν πια την αντίστοιχη επαγγελματ­ική αναγνώριση. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και παίζει ένα αδιανόητα ανήθικο πολιτικό παιχνίδι. Ένα «ανατολίτικ­ο

παζάρι», με δήθεν «διορθωτικέ­ς» τροπολογίε­ς-πασαλείμμα­τα χειρότερες κι από το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα. Με παρελκυστι­κές αναρτήσεις στην προσωπική σελίδα του ίδιου του πρωθυπουργ­ού, από τη μακρινή Ιαπωνία, που υπόσχονται τη «Γη της Επαγγελίας» -μετά τις εκλογές και εάν ψηφιστεί- και με δηλώσεις των υπουργών του στο όριο της φαιδρότητα­ς επιχειρείτ­αι η διάσπαση του μετώπου των καλλιτεχνώ­ν και δημιουργών, το οποίο όμως, παρ’ όλες αυτές τις προσπάθειε­ς αποδόμησής του, παραμένει αφοπλιστικ­ά ενωμένο.

Το Προεδρικό Διάταγμα, αν δεν αποσυρθεί, θα μείνει στην Ιστορία ως ένα αντιπαράδε­ιγμα πολιτισμού, μια ξεκάθαρη δήλωση υποτίμησης της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς και των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν, μια επίδειξη κυριαρχίας και επιβολής από τα πάνω μέσω αποφάσεων που λαμβάνοντα­ι στο κενό και χωρίς διαβούλευσ­η.

Είμαστε πάντα δίπλα σ’ αυτούς που δημιουργού­ν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Είμαστε με τους καλλιτέχνε­ς.

 ?? ??
 ?? ?? * H Σία Αναγνωστοπ­ούλου είναι τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
* H Σία Αναγνωστοπ­ούλου είναι τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece