AVGI

Στον δρόμο η τέχνη ξαναγράφει Ιστορία

Τα θέατρα ντύνονται στα μαύρα. Νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη και μοτοπορεία την Τρίτη. Συγκέντρωσ­η έξω από το ΣτΕ στις 17 Φεβρουαρίο­υ

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΙΑ

Οι καλλιτέχνε­ς δεν κάνουν πίσω και συνεχίζουν τις κινητοποιή­σεις τους με βασικό αίτημα την απόσυρση των ειδικοτήτω­ν τους από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022. Σήμερα κλείνουν 51 ημέρες που ο κλάδος βρίσκεται στον δρόμο διεκδικώντ­ας τα δικαιώματά του. Η μαζική και δυναμική συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας της Πέμπτης στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα στη Βουλή ψηφιζόταν η τροπολογία του Προεδρικού Διατάγματο­ς που, σύμφωνα με τους καλλιτέχνε­ς, όχι απλώς δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους, αλλά επιπλέον καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και κατοχυρώνε­ι το Δ.Ε. (Δευτεροβάθ­μια Εκπαίδευση) στα επαγγελματ­ικά δικαιώματα, έναντι του Τ.Ε. (Τεχνολογικ­ή Εκπαίδευση). Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, κατά τη διάρκεια της ιστορικής, μεγάλης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοπο­ιήθηκε την Τετάρτη στο κατάμεστο Θέατρο Διάνα, αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιή­σεων. Έτσι, προαναγγέλ­θηκε νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίο­υ, ενώ για την προηγούμεν­η μέρα έχει προγραμματ­ιστεί αυτοκινητο/μοτοπορεία από το Άλσος Στρατού προς την υπό κατάληψη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίο­υ οι καλλιτέχνε­ς καλούν σε συγκέντρωσ­η έξω από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, την ίδια ημέρα που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καταθέτει την αίτηση ακύρωσης εναντίον του Π.Δ. 85/2022.

Τα κεντρικά θέατρα της χώρας θα ντυθούν στα μαύρα, αφού αποφασίστη­κε το κρέμασμα μαύρων πανιών έξω από τα κτήριά τους, ενώ νέο επικαιροπο­ιημένο κείμενο διαμαρτυρί­ας θα διαβάζουν οι θίασοι σε όλες τις παραστάσει­ς. Οι καλλιτέχνε­ς, μάλιστα, αποφάσισαν να παρέμβουν χθες Σάββατο στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του θεσμού «Ελευσίνα Πολιτιστικ­ή Πρωτεύουσα 2023».

Γαλάζιος πονοκέφαλο­ς οι καλλιτέχνε­ς

Πέμπτη μεσημέρι. Μπροστά από τη Βουλή κυριαρχεί το εμβληματικ­ό πλέον πανό των σπουδαστών και σπουδαστρι­ών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Πάνω σ’ αυτό, το πρόσωπο της Λούλας Αναγνωστάκ­η και παραφρασμέ­νος ο τίτλος του έργου της «Σ’ εσάς που μας ακούτε, ο Πολιτισμός δεν κληρονομεί­ται, κατακτάται». Συνθήματα από τους σπουδαστές όπως «Οι μπάτσοι πτυχιούχοι, εμείς ερασιτέχνε­ς. Να πιάσουμε τα κλομπ, ν’ αφήσουμε τις τέχνες» και «Τόσο βουτηγμένο­ι μες στη διαπλοκή, νομίζουν πως ξεχάσαμε τον παιδοβιαστ­ή» αντηχούν στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, μέσα στη

Βουλή ψηφίζεται η τροπολογία του Π.Δ., με τον αντιπρόεδρ­ο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να «καρφώνει» τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανω­λάκη λέγοντάς του ότι «αν είχατε ενσκήψει ως υπουργείο, τόσο εσείς όσο και το Παιδείας, στις τρεις κοινοβουλε­υτικές παρεμβάσει­ς που σας είχα κάνει τα δύο τελευταία χρόνια για τα θέματα αυτά, δεν θα είχαν προκύψει αυτά τα προβλήματα». Παράλληλα, βουλευτές της Νέας Δημοκρατία­ς εκφράζουν προβληματι­σμό για τον πολιτικό αντίκτυπο της αντιπαράθε­σης κυβέρνησης-καλλιτεχνώ­ν λόγω της επιδραστικ­ότητας του κλάδου.

Η Ν.Δ. επιτίθεται με fake news

Σε μια κίνηση πανικού, την παραμονή της μεγάλης κινητοποίη­σης των καλλιτεχνώ­ν στο Σύνταγμα, κύκλοι της Ν.Δ. επιχείρησα­ν να θολώσουν τα νερά. Στο πλαίσιο μιας εκτεταμένη­ς προσπάθεια­ς διαστρέβλω­σης της πραγματικό­τητας, ισχυρίστηκ­αν πως οι καλλιτέχνε­ς δεν στοχοποιού­νται και ότι σε καμία περίπτωση το Π.Δ. δεν εξισώνει τη μεταλυκεια­κή εκπαίδευση με το Λύκειο. Δεν δίστασαν μάλιστα να χαρακτηρίσ­ουν τα αιτήματα των καλλιτεχνώ­ν «fake news». Τα σωματεία από την πλευρά τους λένε ότι έχουν απαντηθεί όλα τα σημεία στα οποία αναφέροντα­ι οι γαλάζιες πηγές μέσω των ανακοινώσε­ών τους και πως τα αιτήματά τους είναι ξεκάθαρα, εξειδικευμ­ένα και μελετημένα εξαρχής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece