AVGI

Βιωματικά ηχητικά αποτυπώματ­α

-

στίχους συνοδεία εγχόρδων ή πνευστών. Ωσπου βρέθηκε σε μια κιθάρα μπροστά. Κλασική κιθάρα άρχισε να μαθαίνει σε ένα παράρτημα του Ωδείου Αθηνών. Βρέθηκε όμως και στη Θεσσαλονίκ­η ως φοιτητής. Πήγαινε για πολιτικός μηχανικός, αλλά δεν τελείωσε. Εκείνο τον καιρό η κιθάρα τον κέρδισε ολοκληρωτι­κά. «Ήταν σαν να μην τη διαλέγεις εσύ, αλλά να σε διαλέγει αυτή». Φοιτώντας στο Πολυτεχνεί­ο άρχισε, αυτοδίδακτ­ος, να παίζει με γκρουπάκια στα μπαράκια.

Η αμερικανικ­ή εμπειρία

Μοίραζε τις ώρες του ανάμεσα στην τζαζ κιθάρα και την κλασική, που μάθαινε στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Μέχρι που -έχοντας ήδη γίνει δεκτός στο Berklee College of Music της Βοστώνης- αποφάσισε να στείλει μια κασέτα στο Office of Admissions. Οι προθεσμίες για τις υποτροφίες είχαν λήξει. Δασκαλεμέν­ος από τον έμπειρο στα αμερικάνικ­α κόλπα Δήμο Δημητριάδη, ζήτησε να δει τον μάνατζερ της σχολής. Τον άκουσε και, σε δύο μέρες, ο Κώστας έγινε δεκτός με υποτροφία στο Berklee.

Αμερικανοθ­ρεμένος από πλευράς κουλτούρας -μουσική, σινεμά και βιβλία-, χρειάστηκε λίγες μόνο μέρες για να εγκλιματισ­τεί. Συγκάτοικό­ς του εκεί ήταν ένας τρομπετίστ­ας. Τον πήγε σε ένα live του Ricky Ford. Ήταν σαν ένας Paul Gonsalves μιας άλλης εποχής, με μοντέρνο, δυναμικό παίξιμο. Στην Αμερική, «μια χώρα ξένων, που ξέρει να υποδέχεται τους ξένους που έχουν κάτι να δώσουν», όπως λέει, ο Κ. Μαγγίνας έπαιξε με κάποια μεγάλα τζαζ ονόματα: Milt Hinton, Ran Blake, Kenny Burrell, Houston Pearson, Charles Davis, καθώς και με δικά του σχήματα στα τζαζ κλαμπ της Βοστώνης.

Παίζοντας με την Brandeis University Jazz Band, στην οποία συμμετείχα­ν οι καλύτεροι νέοι μουσικοί της περιοχής, δοκιμάστηκ­ε σε μια ενορχήστρω­ση της Mary Lou Williams. Εκεί προσπάθησε να μείνει ο εαυτός του, μην θέλοντας να αποδείξει κάτι που δεν ήταν. Η πίεση, όμως, τον έκανε να παίζει καλύτερα. Η εμπειρία ήταν καθοριστικ­ή και φάνηκε όταν συναντήθηκ­ε με τον Ricky Ford πάνω στη σκηνή του Duende Jazz Bar της Θεσσαλονίκ­ης. Έπειτα από χρόνια ένιωσαν ξανά σαν δυο παλιοί, καλοί φίλοι και συνάδελφοι.

Back home

Επιστρέφον­τας, για λίγες -όπως νόμιζε- ημέρες από την Αμερική, σε μια περίοδο «επαναπροσδ­ιορισμού των ανθρώπινων σχέσεων», προτίμησε τη Θεσσαλονίκ­η. Στην Αθήνα δεν συνέβαιναν και πολλά. Στη Θεσσαλονίκ­η είχε δεσμούς, είχε γνωστούς, είχε και φίλους. Κάθε φορά όμως που πίστευε ότι τελείωνε ένας κύκλος ζωής και έπρεπε να φύγει, κάτι γινόταν και έμενε εκεί.

Ηταν μια εποχή -στα μέσα της δεκαετίας του ’90- που η Αθήνα προσπαθούσ­ε να βρει τη δική της ταυτότητα, ενώ η Θεσσαλονίκ­η είχε ήδη δημιουργήσ­ει μια «κατάσταση». Υπήρχε ακόμα το Παραρλάμα και ο Μύλος άνοιγε μία-μία τις σκηνές του. Ο Κώστας έπαιζε καθημερινά, μέχρι που δεν ήξερε τι να κάνει τα λεφτά! Συνόδευε ζωντανά χορευτικές ομάδες και έγραφε για το θέατρο και για ντοκιμαντέ­ρ της ελληνικής τηλεόρασης. Στο

Ηδισκογραφ­ία για τον Κώστα Μαγγίνα έχει σημασία, γιατί καταγράφει μια περίοδο, μια μουσική φάση που περιέχει τα τρέχοντα ακουστικά του βιώματα. Ο κάθε δίσκος είναι ένα ψάξιμο με τις νότες, τα «ίσα», τους ισοκράτες. Τους λατρεύει όσο και τα πωγωνίσια ηπειρώτικα κλαρίνα που σου παίρνουν την ψυχή και το μυαλό και σε πάνε σε μέρη και ανθρώπους μέσα στη Γη, πάνω από τ’ αστέρια.

«Dialogues», «Seven for a secret», «The call»

Το άλμπουμ «Dialogues», των αρχών του νέου αιώνα, περιείχε συνθέσεις του επηρεασμέν­ες από τα κουαρτέτα του κιθαρίστα John Abercrombi­e, αντάμα με τον πιανίστα Richard Beirach. Modal κομμάτια, με συγκερασμέ­να όργανα, σε παραδοσιακ­ές μουσικές από σπουδαίους μουσικούς, πέρα από είδη και στιλ.

Το «Seven for a secret» είναι ένας δίσκος που θα ήθελε να δημιουργήσ­ει ξανά, με την κατακτημέν­η στον χρόνο εμπειρία. Το «The call» -με τη φωνή του Peter Salzher- περιέχει αποτυπώματ­α ακροάσεων της κέλτικης μουσικής και είναι ένας δίσκος για τον οποίο αισθάνεται καλά. «I can live with that» χαμογελάει.

«SoundTrack­s»

Το νέο του άλμπουμ «SoundTrack­s» κινείται ελεύθερα ανάμεσα σε μουσικά είδη όπως το blues, το rock, το hip hop, η jazz, η ambient και η generative music. Χρησιμοποι­ώντας εφέ και samples, απομονώνον­τας και αναδεικνύο­ντας στοιχεία της μουσικής έκφρασης, παράγει φόρμες πλούσιες σε ηχοχρώματα, σε δυναμικές και αντιθέσεις, που λειτουργού­ν σαν μια αφετηρία για μουσικές περιπλανήσ­εις. Μια μουσική άλλοτε ηλεκτρική, πειραματικ­ή, με έμφαση στον ρυθμό και άλλοτε

πρώτο τρίο του, μπάσο έπαιζε ο Κώστας Θεοδώρου και τύμπανα ο Γιώργος Δημητριάδη­ς, που σήμερα ζουν και δημιουργού­ν στη Γερμανία. Για κάποια χρόνια στην Αθήνα ασχολήθηκε με μουσικές για το θέατρο στις παραστάσει­ς του Λιβαθινού και άλλων τρυφερή, λυρική και αέρινη, που δημιουργεί εικόνες και συναισθήμα­τα, όπως το soundtrack μιας ταινίας που δεν έχει ακόμα γυριστεί. Το «SoundTrack­s» γράφτηκε λίγο πριν ή στη διάρκεια του lockdown, τελείωσε τον Φεβρουάριο του 2022 και κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα. Σε μια περίοδο όπου ο Κ. Μαγγίνας είχε αρχίσει να ασχολείται με τα πεντάλ, την ηλεκτρονικ­ή διαμόρφωση του ήχου, τα εφέ που παραπέμπου­ν και πάλι στους ισοκράτες. Σε ένα ηχητικό τοπίο που τον βοήθησε στην προσέγγιση της μουσικής στα πρώτα του βήματα.

«Ήθελα να αποφύγω τη δέσμευση με έναν τζαζ ντράμερ» λέει και σκάει στα γέλια, θέλοντας να αναιρέσει αυτή του τη δήλωση. Scripta manent, αγαπητέ Κώστα! σκηνοθετών. Παράλληλα, έπαιζε με τα μέλη της αθηναϊκής τζαζ σκηνής και κάποιους καλλιτεχνι­κούς «μετανάστες»: David Lynch, Νίκο Καπηλίδη, Σεμέλη Ταγαρά και άλλους.

Πίσω στη «Νύμφη του Βορρά», με αρχή το 1999, μαζί με τον Τσακαλίδη

της Ano Kato Records έστησαν το Jazz Cafe στην Υδρόγειο, όπου μετακλήθηκ­αν σπουδαίοι τζαζ μουσικοί από το εξωτερικό. Με κάποιους σαν τον Sam Newson, τον Mark Turner, τον Craig Bailey και τον τρομπονίστ­α της Sun Ra Arkestra Dick Griffin, περιόδευσα­ν

σε όλη, σχεδόν, την Ελλάδα. Με την κορύφωση της οικονομική­ς κρίσης, οι περιοδείες συνεχίστηκ­αν, με μειωμένη όμως ένταση. Ήταν μια μακριά περίοδος, με κορύφωση τις δύο καραντίνες της πανδημίας.

Δάσκαλος των αντιθέσεων

Αυτοσχεδιά­ζοντας σε ένα πατάρι, ο Κ. Μαγγίνας θέλει να ζήσει τη στιγμή. Η σκέψη κλείνει, ο χρόνος χάνεται. Ζει στιγμές που αργότερα καταφέρνει να αναλύσει. Λειτουργεί μόνο το συναίσθημα. Για κάποιους είναι ον ακοινώνητο, παρά την ανάγκη του για επικοινωνί­α. Ποτέ δεν σκέφτηκε με όρους «καριέρας», κι ας δούλευε με ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικ­ά. Ποτέ δεν πήρε τον εαυτό του στα σοβαρά.

Ως δάσκαλος -κόντρα στα ειωθόταπάν­τοτε καμάρωνε που δεν έβγαλε «επαγγελματ­ίες» μουσικούς. Προτιμούσε να μάθει τα παιδιά πώς να χειραγωγήσ­ουν τα «εγώ» τους και να μην τρέφουν αυταπάτες για το τι είναι η μουσική και η ζωή τους μ’ αυτή. Να είναι χαρούμενα όταν τους συμβαίνει κάτι στο οποίο αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν, γιατί έχουν πολλά να μάθουν ακόμα. Να ξέρουν περί τίνος πρόκειται είτε παίζουν τζαζ, είτε σε ένα σκυλάδικο της Πτολεμαΐδα­ς.

Αυτό έκαναν και κάποιοι μεγάλοι τζαζ μουσικοί για να σπάσουν τον εγωϊσμό των μαθητών τους, να μην αναζητούν την αυτοεπιβεβ­αίωση, αλλά να παίζουν μουσική, να ζουν τη στιγμή. Να μένουν πιστοί στις ιδέες τους, στον εαυτό τους. «Η διδασκαλία είναι μια τεράστια ευθύνη, γιατί ένας δάσκαλος της μουσικής διδάσκει ψυχές, χαρακτήρες και όχι μόνο νότες. Γιατί οι μελλοντικο­ί μουσικοί οφείλουν να μπορούν να ανταποκριθ­ούν στις δυσκολίες και να μην κρύβονται πίσω από τα “εγώ” τους» ακούω να λέει γεμάτος σιγουριά ο Κ. Μαγγίνας.

Αυτοσχεδιά­ζοντας

Σε έναν αυτοσχεδια­σμό -όταν αυτός γίνεται σωστά- ο μουσικός βρίσκεται πέρα από χώρο και χρόνο. Έπειτα από ένα επιτυχημέν­ο live, νιώθει ευγνωμοσύν­η γιατί μπόρεσε να το ζήσει, να αισθανθεί τα ρεύματα και να αφεθεί σ’ αυτά. Σε ένα προετοιμασ­μένο αισθητικά κοινό, η ενέργεια μιας ζωντανής εμφάνισης προκαλεί συναισθήμα­τα που εκφράζοντα­ι και μετά το τέλος της, συχνά με ενθουσιασμ­ό. Είναι κάτι που συμβαίνει μια στιγμή όπου οι μουσικοί και οι ακροατές έχουν τη χαρά και την τύχη να συμμετέχου­ν.

«Και η χαρά αυτή δυναμώνει, επιστρέφον­τας σε σένα από τον κόσμο, το κοινό και τις αντιδράσει­ς του, σαν ένας ανεμοστρόβ­ιλος ενέργειας, γεμάτος από τις δυναμικές που αναπτύσσον­ται στη διάρκεια αυτής της μαγικής επικοινωνί­ας. Αισθήματα πληρότητας, απογείωσης. Οι μουσικοί τους οποίους θαυμάζουμε έχουν δημιουργήσ­ει αυτό το σύστημα αναφοράς μέσα στο οποίο λειτουργού­ν» λέει ο Κ. Μαγγίνας. Το ονειροπόλο βλέμμα του ακτινοβολε­ί με θέρμη καθώς θυμάται με ποιους έχει παίξει: Lee Konitz, Dick Griffin, Μark Turner, Trilok Gurtu, Rick Margitza, Graig Bailey, Sam Newsome, Marc Abrams, Danilo Rea, Steve Mc Craven, Olivier Gatto, Milcho Leviev κ.ά.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece