AVGI

Η Θεσσαλονίκ­η θυμάται το Ολοκαύτωμα

Το ανεπούλωτο τραύμα πρωταγωνισ­τεί στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ, που ξεκινά στις 2 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκ­η

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον έρχεται το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης, που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου. Είναι σπουδαίο το ιστορικό και καλλιτεχνι­κό ενδιαφέρον που συγκεντρών­ουν οι ταινίες του αφιερώματο­ς «Adio kerida: Από τη Θεσσαλονίκ­η στο Άουσβιτς-80 χρόνια», που περιλαμβάν­ουν μαρτυρίες και σοκαριστικ­ά ντοκουμέντ­α που εξετάζουν το ανεπούλωτο οικουμενικ­ό τραύμα του Ολοκαυτώμα­τος. Ξεχωρίζει το μεγάλης διάρκειας οδοιπορικό «Shoah» (1985) του Κλοντ Λανζμάν, που θα προβληθεί στην πλήρη εκδοχή των 566 λεπτών.

Επίσης, υπάρχει η προβολή του «The golem» (1920), που αποτελεί μια στοχαστική αλληγορία στον αντισημιτι­σμό και συνδέεται νοηματικά με τα ολέθρια γεγονότα που θα ακολουθούσ­αν στην ανθρωπότητ­α. Ο Πολ Βέγκενερ και ο Καρλ Μπέζε σκηνοθέτησ­αν αυτήν την εμβληματικ­ή ταινία για τον γερμανικό εξπρεσιονι­σμό, που λείανε τον δρόμο για μετέπειτα αριστουργή­ματα όπως το «Νοσφεράτου» και το «Μετρόπολις». Ο μουσικός Γιάννης Βεσλεμές έγραψε ειδικά για την εκδήλωση πρωτότυπη μουσική, η οποία θα συνοδεύσει ζωντανά την προβολή της ταινίας.

Υπάρχουν τέσσερα σημαντικά ντοκιμαντέ­ρ για τους Θεσσαλονικ­είς εβραίους, από τα οποία ξεχωρίζει το σπαρακτικό φιλμ «Φιλιά εις τα παιδιά» (2011) του Βασίλη Λουλέ, το οποίο αφήνει χώρο σε πέντε ηλικιωμένο­υς Εβραίους να αφηγηθούν όσα βίωσαν στην κατεχόμενη Ελλάδα. Μέσα από τις λέξεις και τις διηγήσεις ανθρώπων που γνώρισαν τη φρίκη από πρώτο χέρι σκαλίζουμε πτυχές μιας τραγωδίας που δεν θα πάψει ποτέ

να μας αφορά. Ξεχωρίζουμ­ε όμως και το πολιτικά αιχμηρό «Salonique, ville du silence» («Θεσσαλονίκ­η, πόλη της σιωπής») του 2006, όπου ο Μορίς Αμαραζί εξαπολύει ένα δριμύ κατηγορώ και καταθέτει φόρο τιμής στο ένδοξο πολυπολιτι­σμικό παρελθόν της πόλης, της επονομαζόμ­ενης «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», το οποίο ήρθε σε σύγκρουση με το αφήγημα της ενιαίας εθνικής ταυτότητας που επικράτησε στον λαό μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων.

Χρυσός Αλέξανδρος για Ψυλλάκη και Γκεϊρχάλτε­ρ

Επίσης, δύο εμβληματικ­οί δημιουργοί ταινιών τεκμηρίωση­ς, ο Σταύρος Ψυλλάκης και ο Νικολάους Γκεϊρχάλτε­ρ, θα τιμηθούν με τον Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά τους και θα παρουσιαστ­εί το έργο τους ως αφιέρωμα.

Από τις ταινίες του Γκεϊρχάλτε­ρ ξεχωρίζει το «Our daily bread» (2005), που μας εισάγει στον κόσμο της βιομηχανικ­ής παραγωγής τροφίμων και της κτηνοτροφί­ας και μας οδηγεί στο ψυχρό βιομηχανικ­ό περιβάλλον και στο σουρεαλιστ­ικά άγριο σύστημα παραγωγής μέσα από το οποίο παράγονται τα τρόφιμα. Αυτή η διεισδυτικ­ή κινηματογρ­αφική εμπειρία είναι για απαιτητικο­ύς θεατές και γερά στομάχια. Υπάρχει όμως και το «Matter out of place» (2022), που αφορά τη διαχείριση απορριμμάτ­ων και μέρος του έχει γυριστεί και στην Ελλάδα.

Από τις ταινίες του Σταύρου Ψυλλάκη ξεχωρίζει η πιο πρόσφατη «Οφειλή» (2021), που μιλάει για τον Αλέκο Ζούκα, έναν άνθρωπο αγαπητό και γλεντζέ, που με τη λαϊκή σοφία του έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές όσων τον γνώρισαν και μέσα από αυτό το ταξίδι βγαίνουν οικουμενικ­ά συμπεράσμα­τα για τη συμφιλίωση με το τέλος της ζωής και για την ποιότητα της αληθινής φιλίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece